Düzce’de 24 sene geçmiş yıkımdan alınan derslerle kurulan topluluk Hataylıların yardımına koştu

Düzce’de 24 yıl önceki 4 ay arayla yaşanan iki iri depremin peşi sıra gönüllüler marifetiyle kurulan derneğin üyeleri, Kahramanmaraş merkezli “asrın felaketi”nden etkilenen Hatay’dahi ölçülü çalışmalara katılıyor.

Merkez üssü Kocaeli’nin Taşmak ilçesi olan 17 Ağustos ve Düzce merkezli 12 Teşrinisani 1999 depremlerinde çokları çöküntü altında küsurat ve yardıma gelen ekiplerce hayata bağlanan, bazıları yakınını kaybetmiş gönüllülerden oluşan Düzce Taharri ve Istirdat Derneği (DAKE), Hatay’daki afetzedelerin yardımına koştu.

Büyük yıkıma el açan Azmak ve Düzce depremlerinden alınan derslerle kurulan derneğe mensup 40 kişiden oluşan ve 6 Şubat’taki afetlerden sonraları AFAD koordinesinde bölgeye debi fail ekipler, çalışmalarını sürdürüyor.

Düzce depreminde enkazdan kurtarılan DAKE Başkanı Pek Gözütok, AA muhabirine, tamamen gönüllülerden oluşan derneğin üyelerinin 18 yıldır taharri kurtarma faaliyetlerinde bulunduğunu söyledi.

AFAD’ın yönlendirmesiyle belirlenen enkazlarda iş yaptıklarını tamlayan Gözütok, “Bulduğumuz kül binalara yetişmeye çalıştık. Herhangi Bir ses duyduğumuz binada çalıştık. Hiç durmadık, 24 saat çalıştık.” dedi.

Gözütok, 11 ili etkileyen depremlerin, cumhuriyet altını tarihinde görülmemiş tıpkısı kıran olduğunu vurguladı.

Depremlerin haddinden fazla açık tıpkısı alanda canlı olduğunu hatırlatan Gözütok, “Ekibi 5’e böldük, malzemelerimizi koşturduk, taşıdık. 16 kişiyi kurtardık. Çok ağırlık tıpkı geceydi. Hep yakınına ulaşılmasını istiyor. Bu büyüklükteki felakete tek kimsenin gücü yetmeyebilir. Daha sonra ekipler koştu. Vatandaşlar üstelik bize berenarı çok materyal gönderdiler.” diyerek konuştu.

“1999’da yaşadığımız depremler bize nazik repertuvar oldu”

Güçlü Gözütok, kendilerinin de bire bir periyot büyük depremleri yaşadıklarını dile getirdi.

Derneğin kuruluşunun Azmak ve Düzce merkezli 1999 depremlerine dayandığını rapor fail Gözütok, şunları kaydetti:

“Tığ o afeti yaşadık. Biz de o yardımlara muhtaçtık zamanında. O çaresizliği gördüğümüz üzere biz da fahri namına çıkar yol olmaya karar vermiştik. Depremzedelerin yaralarını sarmak üzere hızlı şekilde buraya geldik. Onları arz iyi biz anlarız, bire bir çaresizliğin içinde kalmıştık. Aynı el uzatılsın istiyor hep, tıpkı yardım bekliyor. Yalnızsınız ve cümle afete maruz kalmış. Birlik Türkiye’den cümle ilk dakikadan itibaren buraya koşmaya başladılar.”

Topluluk üyelerinden Felek Gür Güner ise Düzce’den kriz altındakilere müzaheret için gelişmemiş sürede bölgeye ulaştıklarını belirtti.

Bölge insanının acılarını paylaştıklarını, onları çokça iyi anlayabildiklerini anlatan Güner, “Elimizden geldiğince koruyucu olmaya çalışıyoruz. Oldukça iri ızdırap, yaşamayan anlayamaz. Tığ dahi depremzedeyiz. 1999’de yaşadığımız depremler bize büyük repertuvar oldu. O deneyimimizi burada arkadaşlarımızla acıları hafifletmek anlamında fethetmek istedik. Derneğimizdeki fahri arkadaşlarımızla demincek burada fariza yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: