Beykoz 2022 Şehir Tarımı Sempozyumu

Beykoz Şehremini Uğur Entelektüel, “2019 başı ve 2022 yılı kıyaslaması yapıldığında, toprak bitkisi, göveri ve kâr olarak 2019’bile 14 bin 740 titrem üretim mamul Beykoz’dahi. Bugünse 20 bin 752 titrem üretime çıktık.” dedi.

Beykoz Belediye Başkanı Kültürlü, Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen “Beykoz 2022 Kent Tarımı Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, kent tarımını önemsediklerini ve 4 sene geçmiş yaptıkları araştırmalarda da Beykoz’de halkın hakeza benzeri ilgisinin olduğunu tayin ettiklerini söyledi.

“Hava garantili istihsal modeline geçtik”

313 kilometrekarelik Beykoz’un 37,6 kilometrekaresinin resmiyette tarım alanı adına gözüktüğüne değinen Entelektüel, ilçenin yüzdelik 12’lik alanının tarım alanı namına gözüktüğüne meni etti. Okumuş, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Yüzde 12’lik alanın 2019 yılı başında 10,6 kilometrekarelik kısmında tarım yapılıyordu. Zaman 11,9 kilometre karelik kısmında ekincilik yapılmaya başlandı. 3,5 almanak emek ile düz olarak Beykoz’bile ekincilik yapılan araziyi yüzdelik 13 artırmış olduk. Fakat bu, var olan 37 kilometrekarelik alanın daha tahminî 3’te 1’ini oluşum ediyor. Bu gelişmeyi elbet sağladık? Öncelikle konu ile ilişkin ne yapabiliriz noktasında tıpkı çalıştay yaptık. Burada konuyu içten değerlendirdik. Bire Bir misil haritası belirlemiş olduk. Kurum garantili üretim modeline geçtik. Siz üretin biz alalım dedik. Satışla ilişik seçkin probleminiz kaçınan dedik.”

Okumuş, karye pazarı projesini üstelik hayata geçirdiklerine değinerek, “Beykoz’da üretilen ürünlerin satıldığı pazarlarımızı birlikte oluşturduk. Bu pazarlarda satılamayan ürünleri uray yerine bizler aldık.” diye konuştu.

Beykoz’da yeniden karpuz üretilmeye başlandı

İlçede üretilen ürünlerle ilgili konuşan Kültürlü, “2019 başı ve 2022 yılı kıyaslaması yapıldığında, toprak bitkisi, göveri ve yemiş yerine 2019’birlikte 14 bin 740 titrem üretim yapılmış Beykoz’de. Bugünse 20 bin 752 ton üretime çıktık. Örneğin bir vakitler Beykoz’üstelik lamba karpuzu üretimi varmış. Ama son yıllarda sıfırlanmış. Demin Beykoz’bile 500-600 tona mümasil karpuz üretilmeye başlandı.” şeklinde konuştu.

Vazıh, ekinci taşıt sistemine mukayyet olan dikici sayısının 38’den 197’ye çıktığının altını çizerek, süfli alanlarda istihsal yapanların bu sayıya karışma olmadığını onlarla gelişigüzel rakamın 3 bini aştığını anlattı.

Sempozyumda konuşan Selen Yerleşmiş Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, aktivizim, STK ve gönüllülüğün sonuç aşama büyük olduğunu, uygulamaya dönüştüğü anlamda yettiğini fakat icraya dönüşmediğinde yetmediğini rapor etti.

Ateşli, akademinin küçük kent planlama, mimari bölümlerinden başlayarak çokça dokunaklı ayrımsız bilgelik üretimi sağladığını dile getirerek, “Türkiye öğreniyor, bilgisinde üretiyor. Biz sahaya indiğimizde bu konuyla ilişkin icraat nedir dediğimizde sempozyumu de sahayı dahi bilgelik üretimiyle kurtaran yeniden yüksekokul oldu.” dedi.

Share: