Dünyaya nam salan “Devrek Bastonu” gelecek nesillere aktarılacak

Dünyaya nam salan “Devrek Bastonu” gelecek nesillere aktarılacak

Bildirme değerli 22 halk sanatı arasındaki bastonun bulunmayan olma riskini azaltacaklar

Hem çığır öğrenecekler hem bile namevcut olan ahali sanatını geleceğe taşıyacaklar

ZONGULDAK – Zonguldak’ta lise öğrencileri asaletin simgesi olan ve ünü dünyaya vasıl Devrek Bastonu’nu gelecek kuşaklara sarmak üzere kursa başladı. Burada yeryüzü altın 22 halk sanatı beyninde kayran alan bastonun yapımını öğrenen öğrenciler, edindikleri tecrübelerle bastonun yok olma riskini sunu uzuv indirecek.

Devrek ilçesinde ‘asaletin simgesi’ kendisine akseptans edilen dünyaca adlı Devrek Bastonu, sağlamlığıyla birlikte nazik deste görüyor. Kızılcık ağacından umum işçiliğiyle üretilen kötek günümüzde sıra işi ürünlerle üstelik mücadele veriyor. Umum yapımı bastonların işçiliği arttıkça fiyatı dahi yükseliyor. Motif ve desenlerle süslenen dünyaca ünlü Devrek Bastonu, dönemin KUL Başkanı Barack Obama’nın beraberinde kerem büyükleri ve sanatçılara bile bergüzar edildi.

Çeşitli efsanevi figürlerinin bile işlenebildiği bastonculuk sektörü ise Devrek ilçesinde yıllardır yaşatılmaya çalışılıyor. Üretimlik üretimleri nedeniyle halk yapımı ürünlere olan ilginin azalması üzerine Zonguldak Cahillik Merkezi’nde baston işçiliği kursu faaliyete geçti. Baston ustası Fuat Kudatmış’ın usta öğreticiliğini yaptığı kursta, lise öğrencileri yok olan ahali sanatlarından birisi olan kötek işçiliğini öğreniyor. Arz altın 22 el sanatı içerisinde meydan kayran bastonu gelecek kuşaklara öğütmek istediklerini anlatan Fuat Kudatmış, şöyle dedi:

“Yok olan halk sanatımızı gençlerle buluşturmakta çok iri sıkıntılarımız oluyor. Toyluk ve Spor İl Müdürümüz Hakan Yüksel bize bu konuda yardımcı oldu. Deneyimsizlik Merkezi’nin kapılarını bastona açtı. Bizim balaban tıpkısı yükümüzü aldı. Gençlere elan tez ulaşmamız sağlanıyor. Gençler birlikte yok olan el sanatları için vukuf ediniyor, öğreniyor. Bizden sonraki kuşaklara dahi iletmeleri konusunda birlikte balaban benzeri vesile oldu. Devrek Bastonu haddinden fazla bulunmaz. Ekin Bakanlığı’nın namevcut olan halk sanatlarında rüşvet muafiyetine varıncaya kadar genişlik altın 22 umum sanatı içerisinde. Amma dediğimiz kabilinden meslek hayatı öğrencilerin çok kim eskisi kadar ulaşamıyorduk. Orada da bilgisizlik merkezi sağ olsun bize bu kapıları açınca bastonun namevcut olma durumunu azalttık. Öğrenciler acemi. Ayrı Ayrı tıpkısı şeyler aktarmak istiyorlar. Alelhusus ağaçla beraber girmek, ağaca dokunmak insanları sakinleştiriyor.”

15 yaşındaki ortaöğretim öğrencisi Muazzez Uğurlu bastonun istihsal aşamalarını kurs sebebiyle öğreneceklerini belirterek “İlk özellikle bilmediğim geçmişten gelen geleneksel olan Devrek Bastonu’na öğretmenlerim sayesinde ilgim arttı. O yüzden kursa start isteğim de geldi. İlgim öğretmenlerim sayesinde arttı. Kursa yıpranmamış başladım. Öğretmenim bana öğretecek. Nasıl yapıldığını, hangi ağaçlardan daha bol baston peki bize bunları öğretecek” diyerek konuştu.

10 sınıf öğrencisi Sudenur Kısaboyun, “Okulumuz bizi buraya gönderdi. Tığ ed öğrenmeye çalışıyoruz. Hocamızın tavsiyesi ile bu kursa başladık” ifadelerine yer verdi.

Share: