DTSO’dan Habur Çizi Kapısı’ndaki sorunlara ilgili izah

Diyarbakır Tecim ve Sanayi Odası (DTSO) Umumi Heyet Başkanı Mehmet Kayaç, Habur Sınır Kapısı’nda methal-çıkışlarda yaşanan sorunlara ilişkin açıklamada bulundu.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’nin Ilımlı Doğu’ya açılan yeryüzü heybetli tahril kapısı durumunda, Avrupa’dan Itidalli Doğu’ya uzanan tedbir zincirinin dahi mefret intikal noktalarından olan Habur Çizik Kapısı’nda iş adamlarının 2 gün süresince araçlarında beklemek zorunda kaldığını ifade etti. Türkiye’nin dış ticaretindeki ciddi konumu bakımından büyüklük ekonomisine ulama sağlayıcı Habur Çizgi Kapısı’nın artık ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma geldiğini tamlayan Kayaç, “Mütezayit ticari potansiyellere koşut yerine tır ve kamyon üzere taşımalık araçlarının beraberinde, gelişim insanlarının ticari amaçlarla hususi araçları ile ülkemize antre çıkışlarındaki yoğunluklar birlikte artmaktadır. Fakat kalan yoğunluğa bedel kapıdaki bakım alanları ve yönetsel birimler ihtiyaçları karşılamamaktadır. Alelhusus hususi araçlarla methal çıkış tahsis etmek isteyen aksiyon insanları 2 gün boyunca araçlarında uyuyup sıralarını beklerken, taş, yerey ve sanayi ürünleri taşıyan tırlar ise bazen tıpkı hafta süresince kapıda beklemek zorunda kalıyorlar” dedi.

“İnsan kaynakları kapasitesi ivedi kendisine arttırılmalıdır”

Habur Hat Kapısı’nın afiyet turizmi açısından dahi serencam yıllarda ehemmiyet kazanmaya başladığını aktaran Kayaç, “Bölgemizde bulunan kamu, üniversite ve hususi sektöre ilişkin akıbet adım donanımlı hastanelerden otama hizmeti kabul etmek isteyenlerin sayısı bile seçme güzeşte zaman artmaktadır. Afiyet turizmi kapsamında methal depar yapan rahatsız ve yakınlarının gümrük işlemlerinin uzun sürmesi haddinden fazla henüz hayati ehemmiyet bildirme etmektedir” şeklinde konuştu. Kayaç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin yeryüzü çokça dış satım yapmakta olduğu dördüncü mevki olan Irak ile kâin ticaretimizin geliştirilmesi amacıyla Habur Çizik Kapısı’nda yaşanan idari yetersizlikler ve organizasyon eksiklikleri aynı dakika önceki giderilmelidir. Kâin taharri ve sondaj peronların beraberinde depolar, bekleme salonları kabil fiziksel madun ve dip yapıların kapasiteleri arttırılarak bekleme süresini kısaltılmalıdır. Geçiş sürecinin sunu balaban aktörleri olan adam kaynakları kapasitesi evgin olarak arttırılmalıdır.” – DİYARBAKIR

Share: