Afyonkarahisar’da 1000’den çok kedi ve köpeğe çip takıldı

Afyonkarahisar’de 1000’den çok pisik ve köpeğe yonga takıldı

Yonga uygulaması üzere serencam çağ 31 Mabeyin

AFYONKARAHİSAR Yerel hayvanlar için getirilen çip zorunluluğu sebebi ile 31 Mesafe 2022’ye büyüklüğünde yonga taktırılmayan hayvanların sahiplerine para cezası uygulanacak. Bu çerçevede Afyonkarahisar’bile şimdiye büyüklüğünde 511 pisik, 675 kapik çiplenerek taşıt altına alındı.

Afyonkarahisar İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü yoluyla toprak genelinde 511 kedi ve 675 köpeğe çip takıldı. Sene sonuna büyüklüğünde çip taktırılmayan evcil hayvanlar için sahiplerine nakdî ceza uygulanacağından, çipleme işlemlerinin ara ayında yoğunlaşması bekleniyor. Afyonkarahisar Ekincilik ve Orman İl Müdürü İbrahim Acara, konuyla ait hikmet vererek hayvan sahiplerini uyardı. Çevik, Afyonkarahisar’birlikte şimdiye kadar 1000’den aşkın evcil hayvanın çiplendiğini söyleyerek şöyle bitmeme etti:

“26 Küçük Ay 2018 tarihinde sâdır kedi, kapik ve gelinciklerin vasıta altına alınması ile ilgili yönetmelikten itibaren tığ Afyonkarahisar’daki bu makule yerel hayvanların pusat altına alınması işlemlerini yapıyorduk 26 April 2022 tarihinde sâdır yönetmelikle bu süre 1 yıl uzatıldı ve şuan yıl sonuna kadar pusat işlemlerimiz devam ediyor. Bu süre içre tığ Afyonkarahisar’üstelik hep 511 sayı kedi, 675 nüsha köpeğin pusat altına alınması işlemini gerçekleştirdik. Vasıta altına alınması işlemini bile ten altına enjeksiyon yöntemiyle yapmaktayız. Şuanda mikroçipte üstelik özellikle hayvanlara kap altına dertsiz, bibersiz ve hayvan refahına akıllıca şekilde araç altına ahiz işlemini devam ettiriyoruz. Bu işlemi iğne yöntemiyle yapıyoruz. Zımnında hayvanlarda dert, elem yahut enfeksiyon tıpkı durumlar kesinlikle ortaya çıkmıyor. Genişlik sağlıklı formül adına uygulanıyor ve şu esas kadar uyguladığımız tek hayvanda aksi tıpkı durumla karşılaşmadık.”

Mikroçip uygulamasının gerekçelerini anlatan Enerjik, bunun kanuncu benzeri zorunluluk olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Efsanevi sahiplerine hele bu durumu hatırlatmak istiyorum ve tıpkısı dakika geçmiş mikroçip işlemlerini gerçekleştirmelerini tavsiye ediyorum. Söylediğimiz gibi yönetmelik gereği dahi bu yılın böylelikle bu muamele sona erecek. artık cezalı duruma düşmemeleri amacıyla hayvanlarını ayrımsız dakika evvel araç altına aldırmalarını referans ediyoruz. Çip uygulamasındaki hedef; hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadelede ayrımsız etkinlik sağlamak ve bu hayvanları taharri altına kabul etmek. Alelhusus sokağa bırakılan hayvanlarda efsanevi sahiplerinin tespit etmek ve efsanevi refahını birlikte eğin seviyeye takip etmek amaçlanıyor burada. Bundan muhit hayvanları anahtar altına alıyoruz.”

31 Antrakt’tan sonradan eskimemiş sahiplenilen yahut 6 aya kadar olan hayvanların çiplenebileceğini belirten Çevik, şöyle bitmeme etti:

“31 Açıklık 2022 tarihine büyüklüğünde biz değme yaştaki hayvanı vasıta altına alıyoruz ama bu tarihten sonradan bundan sonra eskimemiş edinilen veya 6 aya büyüklüğünde olan hayvanların taşıt altına alınması işlemi devam edecek. Cemaat değişikliği olan yahut bakım evlerinden, barınaklardan yeni edinilen yahut kullanılmamış doğan hayvanların kayıt altına alınma işlemleri bitmeme edecek ve hele hayvan sahiplerinin cezalı duruma düşmemeleri üzere 31 Açıklık 2022 tarihine büyüklüğünde anahtar işlemlerini yaptırmalarını tavsiye mektubu ediyorum.”

Share: