Akıbet dakika haberleri… Myanmar ordusunun düzenlediği hava saldırısında yeryüzü beş altı 80 kişinin öldüğü iddia edildi

KUALA Myanmar ordusunun etnik silahlı gruplardan Kaçin etnik azınlığının sene dönümü kutlamaları sırasında gerçekleştirdiği hava saldırısında evvel belirlemelere göre 80 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Kutlamalarda saha kayran enstrüman grubu üyeleri ile benzeri kurtarma görevlisi, ülkenin kuzeyinde bulunan Kaçin eyaletindeki etnik azınlığın asıl politik örgütü namına anılan Kaçin Bağımsızlık Örgütünün yıl dönümü kutlamalarına katılan şarkıcı ve müzisyenlerin üstelik aralarında olduğu 80 kişinin, ordunun düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybettiğini kanıt etti.

Kaçin Sanatçılar Derneği Sözcüsü, Associated Press’e (AP) telefonla yaptığı açıklamada, askeri uçakların, 300 ila 500 kişinin katıldığı kutlamanın yapıldığı alana evvel domestik saatle 20.00 sularında 4 bomba attığını belirterek, ölenler beyninde bir hanende ve klavyecinin üstelik bulunduğunu söyledi.

Söz konusu akın, Güneydoğu Asya Milel Birliği (ASEAN) dışişleri bakanlarının Myanmar’da mütezayit şiddeti görüşmek üzere Endonezya’da düzenleyeceği toplantıdan 3 devir geçmiş gerçekleşti.

Kaçin eyaletindeki festivalde ölenlerin sayısı, ordunun geçen yıl iktidarı ele geçirmesinden bu yana biricik ayrımsız çekicilik saldırısında gerçekleşen en fazla zayi yerine tabir ediliyor.

Askeri yönetimin hikmet ofisinden geç saatlerde yapılan açıklamada, Kaçin Bağımsızlık Ordusu’nun 9. Tugayının karargahı yerine tanımlanan bölgeye bir cüretkâr düzenlendiği doğrulandı ve bahis konusu atılım Kaçin yoluyla gerçekleştirilen “yıldırıcı” eylemlere karşılık namına “vacip tıpkısı operasyon” yerine nitelendirildi.

Açıklamada, onlarca kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberler “söylentiler” şeklinde nitelendirilirken, ordunun benzeri konseri bombaladığı ve ölenler ortada şarkıcıların ve seyircilerin da olduğu iddiaları yalanlandı.

Öte yandan, Myanmar’daki Birleşmiş Uluslar ofisinden yapılan açıklamada, gelgel saldırıları haberlerinden “derin endişe ve sıkıntı duyulduğu” belirtilirken, “Düzenlilik güçlerinin silahsız sivillere cebin şiddetli ve orantısız ciddi kullanması kabul edilemez ve sorumlulardan adisyon sorulmalıdır.” ifadelerine meydan verildi.

Myanmar’da silahlı savaş aracılığıyla uzun süredir muhtariyet irade fail azlık grupları ile cıvıl cıvıl arasındaki çatışmalar artarak sürüyor.

Hükümet, budunsal grupların dominant olduğu temel bölgelerindeki silahlı gruplarla yıllardır mücadele ediyor.

Myanmar’daki askeri çarpış

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının ardından 1 Gücük Ay 2021’de yönetime el koymuştu. Kalabalık, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Unvan Suu Çii başta oluşmak üzere mukavim çok mezun ve kudret partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına yabansı çözme zar etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyankâr gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800’ün üzerinde hayat hayatını kaybetti. Darbeden bu yana kısaca 13 bin emanet gözaltına alınırken 10 binin üstünde sevimli halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Arkalama Kuruluşuna (AAPP) bakarak, ülkede darbeden bu yana 1900’den fazla dirilik hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde emanet de gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si bala 114 siyasal mahkum hakkında idam kararı verdi.

Share: