Tanfer, ‘Erzurum milli direnişin sembolüdür’

Erzurum Şehir Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Erzurum’un antagonist işgalinden kurtuluşunun 105. Sene Dönümü dolayısıyla aynı tebrik mesajı yayımladı.

Başkan Tanfer, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Erzurum, Bir Numara Dünya Savaşı’nda nazik acılar yaşayıp, ihanetlerle sırtından hançerlendi. 16 Şubat 1916 Moskof işgalinin arkası sıra, Rus kuvvetlerinden bindi düz Ermeni çetecilerince gerçekleştirilen Dindar katliamı, yabanlık tarihine esmer benzeri kara yerine geçmiştir.

12 Mart 1918’üstelik zemherinin bahara döndüğü bu günlerde, düşmanın amansız kuşatması altında “Ya Hürriyet evet Ölüm” düsturu ile koca ayrımsız ülkenin bir tane eğin olduğu günlerden biridir. Balaban milletlerin, dışta ve içte, düşmanları baştan sona olagelmiştir. Erzurum, Türk milli varlığının irtifak ettiği tarihi benzeri site olması hasebiyle, milletin bağlanak ve beraberliğini uydurmak isteyen, kundak ve arabozanlık peşinde koşan kesimlere baştan sona karşı çıkmıştır. Vatanın, birliği ve dirliği yanında, koşulsuz düzlük almıştır.

Bir mücadelenin, kaybedilmiş olduğuna inanılan benzeri savaşın akıbet noktasında, silkinip toparlanmaya, dirilip var olmaya giden yolun kilit noktasında, Doğu’nun hat taşının düşmanından, esaretinden kurtulmasının yıl dönümüdür. Tarihe adını gururla yazdıran balaban Başbuğ Kazım Karabekirler, elinde satırı, yüreğinde yurt aşkıyla şahlanan Valide Hatunlar, Mehmetler, Ayşeler ve nice kadınlar, çocuklarıyla ve topyekün bire bir milletin verdiği savaşın, Cumhuriyetimizin 100. yılında Erzurum’da şahlanmasının, boyunduruk bağlarından kurtulan Erzurum’un özgürlüğüne kavuşmasının 105.seneyi devriyesini gururla kutluyoruz.

12 Mart 1918’de milli şahlanışın yaşandığı bayrı şehri Erzurum’umuzda sadece bir sene sonradan Erzurum Kongresi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Başkanlığında bütün ve tarihe ‘Vatan bir bütündür, katiyen parçalanamaz’ hükmü kaydı düşülmüştür. Erzurum Kongresi ile milli direnişin sembolü olan bu bayrı yurt, sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncülük etmiş, bağımsızlığımızın cisim bulduğu akva bir zemine dönüşmüştür. 12 Mart’a yeniden haddinden fazla özel tıpkısı anlam kazandıran hususlardan birisi ise, bu günün tıpkısı zamanda İstiklal Marşımızın kabul haset oluşutur. Bu miftah ile İstiklal Marşımızın kabul ediliş yıldönümünü kutluyor, milli şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’u de, şükran ve şükranla eloğlu ediyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk almak amacıyla vatanlarını, canlarından aziz alim şehitlerimizi birlikte ocumak ve rahmetle anıyoruz.” – ERZURUM

Share: