Muş ruzname haberleri | Malazgirt Çarpışma alanı drona bütünleşmiş edilen “manyetometre cihazı” ile belirleme ediliyor

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı alanının noktasal tespiti üzere hesaplı proje kapsamında bu sene ilk defa drona bütünleşmiş edilen “manyetometre cihazı” kullanıldı.

Hars ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çakal Armudu Müze Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi gelişim birliğiyle 2020’da hayata geçirilen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırı” projesi kapsamında 12 üniversiteden aynı araya gelen 38 akademisyen, 1071’deki savaşın yapıldığı alanı belirlemek amacıyla himmet yürütüyor.

Anadolu’yu “Türk yurdu” yapan savaşın kalıntılarının periyot yüzüne çıkarılması amacıyla alanında ehlivukuf akademisyenler, ilçeye 11 kilometre uzaklıktaki Gülkoru köyü kırsalında savaşın yaşandığı değerlendirilen alanda, drona entegre edilen “manyetometre cihazı” ile tarama yaptı.

Daha geçmiş bölgede ok ve cıda uçları ile değişik kavga aletleri ortaya çıkaran proje ekibi, çalışmaların üçüncü yılında üstelik elde edilecek bulgularla kentin tarihine ilgili koca bulgular elde etmeyi hedefliyor.

“Cenk alanını tespit etmek hesabına seçkin nev teknolojik imkanı andırmak istiyoruz”

Projeye ilmî müşavirlik yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Acar, AA muhabirine, Malazgirt ilçesinde savaşın şanlı aşamalarından birinin debi ettiğini düşündükleri Gülkoru köyü kırsalında say yürüttüklerini söyledi.

Bölgede 3 kilometrekarelik alanda mücahede yaptıklarını ifade fail Enerjik, şöyle konuştu:

“Haziran, temmuz ve ağustos aylarında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak, özel ayrımsız ebat ortaya çıktığı üzere ilk teşrin ayında Malazgirt’te mesai yürüttük. Çekişme alanını sınırlamak namına seçkin makule teknolojik imkanı ve jeofizik uygulamasını durumunda temaşa etmek istiyoruz. Savaşın olduğunu düşündüğümüz çok geniş alanlar var. Bu alanların taranmasında teknolojinin bize çok faydası oluyor. Ülkemizde ayrımsız kazı bilimsel çalışmada geçer not yöntemi ve cihazı burada deniyoruz. Onun için aç bire bir ekiple buradayız. Savaşa ilişkin esrar objeleri, degaje alanlarda daha gücük sürede ve enerjik bire bir şekilde bulmaya havari olacağını düşündüğümüz bire bir cihaz.”

Üçüncü yılın son etabıyla 2022 çalışmalarını tamamlayacaklarını aktaran Çevik, “Aygıt dayanıklı çokça alanda çalışıyor fakat bu tarihte boş kaldı. Tığ bile alelacele ati yılı makul planlayabilme adına ilk defa tıpkı arkeolojik aynı çalışmada ne çeşit serencam vereceğini dercetmek namına ekim ayı ortasında emek yürütüyoruz. Bu yılın serencam çalışması. Ok uçlarında arkeometri çalışması yapılacak.” dedi.

“Mıknatısi emek, kavga alanı arkeolojisinde ülkemizde ilk defa uygulanmaktadır”

Bitlis Eren Üniversitesi Veri Literatür Fakültesi Tekellüm Tarihi Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci birlikte Malazgirt Çarpışma alanının tespiti çalışmalarında bu sene mıknatısi yöntem denediklerini belirtti.

Geçen yıl mezar yapılarını belirleyebilmek amacıyla ruh özdirenç tomografi ve jeoradar çalışmalarının yapıldığını anımsatan Ekinci, şunları kaydetti:

“Bu yıl ok ucu, tığ, kalkan kabilinden metalik nesnelerin yerlerini belirleyebilmek üzere mıknatısi yöntemimizi uyguluyoruz. Dron sebebiyle belli bire bir yükseklikten başlangıçta sınırlı alanlarda profiller boyunca ölçümleri gerçekleştiriliyor. Bu hamle tamamlandıktan sonraları ‘Belirti Haritası’ adını verdiğimiz mıknatısi haritaları oluşturuyoruz. Bu yıl aldığımız sonuçlar neticesinde ati yılın kazı planları ortaya çıkacak. Dron sebebiyle gerçekleştirilen mıknatısi faaliyet, cidal alanı arkeolojisinde ülkemizde ilk defa uygulanıyor. Teknolojik namına hep imkanlardan faydalanıyoruz. Proje kapsamında 3 farklı jeofizik yöntemini uygulamış oluyoruz. Jeofizik yöntemleriyle Malazgirt Savaşı alanının belirlenmesine yönelik çalışmalara katkılarımız devam edecek.”

Manyetometre cihazıyla sınırlı yükseklikten bire bir yanay boyunca daim ölçümlerin alındığını anlatan Rençper, “Mıknatıslanma şiddeti değişimini ana kayran yöntem tarafından bire bir süssüz üzerinde ölçülen anomaliler haritalandırılmaktadır. Böylelikle nerelerde arkeolojik kazı yapılması gerektiği belirlenebilmektedir. Manyetik yöntem yerden da yapılabilir fakat alanın henüz aceleci taranabilmesi amacıyla aynı drona bütünleşmiş edilmiş halini kullanıyoruz. Böylecene çokça açık alanları gelişmemiş sürede tarayabilmekteyiz.” diye konuştu.

Share: