Isparta’da geniş tanıdık mantar hastalığı türü dünya literatürüne girdi

Isparta’da yalan çeşitliliği alanında icraat özne öğretim üyesi, bölgede oylumlu namına yetişen mantar hastalığı türünü dünya literatürüne kazandırdı.

Isparta Kılgılı Ulum Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Çığır Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, düz çalışmaları kapsamında bakir benzeri mantar türü tanımladı.

Merkeze tutkun Gelincik ve Deregümü köyleri arasındaki ormanlık alanda akkavak ağacının çürümüş kütüklerinde tayin edilen mantar hastalığı türüne, bu konudaki çalışmalarıyla maruf bilim kadını Dr. Else C. Vellinga’ya atfen “Pluteus Vellingea” ismi verildi.

Mantar türüne ilgili mesai, İsviçre’nin mikoloji (mantar bilimi) alanında kitap özne “Journal Of Fungi” isimli dergisinde yayımlandı.

Kaygusuz, AA muhabirine, söz konusu mantarı 2011-2013 döneminde meydan çalışmaları yürütürken 2012’de bulduğunu söyledi.

Arazi ve laboratuvar çalışmalarının teferruatlı soluklu uğraşlar olduğunu vurgulayan Kaygusuz, 10 yıllık ayrımsız çabalama sonucunda mantarı dünya literatürüne kazandırdıklarını dile getirdi.

Mantarların evrensel geçmişiyle ilgilendiren çalışmalar yaptığını tamlayan Kaygusuz, “Bu mantar türüne elan önceki yaptığımız mikroskobik çalışmalarda rastlamadık. Bulduğumuz mantarın moleküler çalışmalarını derinleştirdik. Verilerimizi Avrupa, ÇAKER ve Kanada’da çalışan bili insanlarıyla kıyasladık ve bu mantar hastalığı türünün özge mantarlardan farklı olduğunu gördük.” dedi.

“Türkiye varlıklı tıpkı biyoçeşitliliğe ehil”

Kaygusuz, mantarın Isparta’da rahat yetiştiğini fakat dünyanın köylü kalanı için bakir aynı kök olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin varlıklı aynı biyoçeşitliliğe cemaat olduğuna dikkati çekici Kaygusuz, “Bulunan olan etken biyoçeşitliliği ülkemizin dünyada tanınırlığını az çok artıran bire bir faal. Türkiye’de hem bitki hem efsanevi ve hem birlikte mantar hastalığı çeşitliliği herhangi bir güzeşte devir artıyor. Hele Isparta enteresan bir biyoçeşitlilik barındırıyor. Şehir, rakımının efdal olması ve değişik geçişli iklimlerin hakim olması dolayısıyla çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapıyor.” diyerek konuştu.

Share: