Yozgat’ın Çekerek İlçesindeki ‘Ulu Kavak’ Ağacının Bulunduğu Alanda, Çevre Düzenlemesi Yapılacak

Yozgat’ın Çekerek ilçesine merbut Kamışçık köyündeki esirgeme altındaki 400 yaşında olduğu aritmetik edilen ve yöre halkı tarafından ‘Ulu kavak’ adı sunulan Alba cinsi kavak ağacının bulunduğu alanda belde düzenlemesi yapılacak.

Yozgat Valisi Aydınlık Polat, Çekerek ilçesinin Kamışçık köyünde incelemelerde bulundu, Ilçebay Hayrettin Buğur Sunturlu ve Muhtar Irade Taşgın’dan köydeki anıt ongun ve yapımı planlanan cemevi ile ait bilgi aldı.

8 metre çevre genişliği, 20 metre uzunluğu bulunan, azametli görüntüsü ile dikkati çekici kavak ağacının bulunduğu alanı gezen Ilbay Çelik, burada mevcut yapıların yıkılıp, adına elan çağdaş binaların yapılıp, yapılamayacağını sordu.

Köy Muhtarı Taşgın, belde düzenlemesinin 1993 yılında yapıldığını, Huy Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılması planlanan çalışmalarla ilişkin cevaz alamadıklarını bildirdi. Ilbay Çelik, “Geçmiş cemevini bitirelim. Cemevinden bilahare birlikte burasını binaları yenileyelim. Ben dahi görüşeyim. Cemevini üstelik seneye inşallah açılışını yaparız” dedi.

1993 YILINDA SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Köy halkının dalını ve yaprağını birlikte koparmaya çekindiği Kamışçık köyündeki kavak ağacının kamu yaşı bilinmiyor. Natür Dulda ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yoluyla yapılan incelemenin arkası sıra 200 yaşından elan balaban olduğu tamlanan Alba cinsi kavak ağacının bulunduğu toprak sit alanı zar edilip, kavak ağacı dahi ‘Anıt Ağaç’ statüsüne makbuz. Köylülerin yanında kurban keserek dilekte bulundukları kavak ağacını buyurmak amacıyla belde karye ve ilçelerden bile gelenlerin olduğu belirtildi.

Kavak ağacı ile ilgilendiren asırlardır anlatılan efsaneye göre, Kerem ile Aslı’nın hikayesinin bire bir bölümünün burada geçtiğine inanılıyor. Buraya gelip konuşma ettikten bilahare Tokat’ın Zile ilçesine gittiği söyleniyor. Tarihi kayıtlarda üstelik bu bilgiye kayran veriliyor. Karye, tarihi İpek Yolu üstünde bulunuyor. Türkmen benzeri karye olması dolayısıyla üstelik insanlar daim gelerek burasını ülfet ediyor. Bayramlarda ve hususi günlerde dahi oldukça sakil ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçiler istem diliyor. Hastalığı olan, çocuğu olmayan, nezir adamış adağını ayırmak üzere gelenlerin yanı sıra gençlerin askere gitmeden ilk bütün etkinliklerini ve eğlencelerini celil kavak altında yapıyor, askerden sağ selamet döndükten bilahare üstelik adadıkları kurbanlarını kesiyor. Köy içerisinde yer düzlük buğulu kavak ağaçlarının gölgesinde kollar oyunlar oynuyor, inananlar kavak ağaçlarının dallarına çelgi, çaput bağlayıp, arzu tutuyor.

Share: