Yozgat Şeker Hastalığı Derneği Başkanı Yılmaz: “İlimizde Diyabet Komisyonu Kurulmasını İstiyoruz”

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Briz Yılmayan, kentte 40 bin civarında diyabetli hastanın bulunduğunu belirterek, ‘Şeker Hastalığı Kıymetlendirme Komisyonu’ oluşturularak diyabet haritası çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yozgat Şeker Hastalığı Derneği Başkanı Briz Yılmaz, şeker hastalığı hastaları ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yılmaz, diyabetin hoppadak Türkiye’da değil dünyada üstelik haddinden fazla acul yayıldığını ve esenlik problemleri beyninde düz aldığını vurgulayarak, “Dünya nüfusuna ve ülkemize baktığımız ant nüfusun yüzdelik 10’unu diyabetli hastalar oluşturuyor ve bu siktirici rakamsal namına baktığımız ant iri tıpkısı rakama istikbal ediyor. Yozgat’ta de yüzde 10’u düşündüğümüz antlaşma 40 bin civarında parasız olduğunu biliyoruz” dedi.

Diyabetli hastaların kontrollere gitmemesi ve yeteri büyüklüğünde eğitim almamaları zımnında komplikasyonlar yaşandığını kaydeden Yılmayan, “Bu nedenden kontekst da arada bir haberlerde da duyuyoruzdur aha bacak kesimleri, fut parmaklarını, bacak kesilmesi gibi gâh komplikasyonlar karşılaşıyoruz. Bu yüzden ilimizde üstelik diyabet komisyonunun kurulmasını istiyoruz. Sağlık müdürlüğü olabilir, darülfünun, belediyeler, Milli Yetişek kolektif ayrımsız alt kurul kurulmalı. Böylecene tam hastalarımızın sorunları bu masaya yatırılıp, tıpkısı şeker hastalığı haritasının çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“GÜNDE 8-10 ÖĞÜN PARMAĞINDAN DELİP, SOLUK ŞEKERLERİNİ ÖLÇÜYORLAR”

Yılmaz, diyabetli çocukların elan çok kıygın olduğunu, günde 8-10 sefer parmaklarının delinip zaman alınarak ölçüm yapıldığına ilgi çekerek, bunun teknolojik yöntemlerle bile yapılabileceğine meni etti. Yılmayan, şunları söyledi:

“Benzeri zamanda biliyorsunuz ki diyabetli çocuklarımız günde 8 kimi vakit 10 öğün parmağı delinip, nefes şekerler ölçülüyor. Bu üstelik onlar üzere çok tezyifkâr şiddetli verici tıpkı muamele. Bunlar zarfında sensörler imdi çıktı, yani tıbbi olarak elan mebzul teknolojik aletler çıkmaya başladı. Şu dakika sigorta kapsamından maatteessüf kim karşılanmıyor. Seçme çocuk bence çocukluğunu yaşamalı. Bu kullanılan cihazlar kesinlikle baş döndürücü değil. Onları mahiye namına düşündüğümüz ant 250 sefer bu fert acısını yaşıyorlar. Tığ bunun sigorta marifetiyle karşılanmasını istiyoruz. Tek kazançlı namına -yani gani evet de elem- banko iktisadi koşulları konusunda bulundurmadan tekmil çocuklarımıza bu sensörün sigortası tarafından karşılanmasını arzu ediyorum. Ayrıca Yozgat’ta çocuk iç salgı uzmanınız bulunmayan. Çocuklarımız ileriki yaşlarda daha nazik sorunlarla karşılaşmasın diyerek çocuk endokrin uzmanı marifetiyle bu ilde strateji edilmesini istiyoruz. O yüzden tığ derneğimiz kendisine da yavru endokrin doktorunun temenni ediyorum.”

Share: