Yabani Armut, arık fasulye üretimiyle hem ekonomiye hem istihdama katkı sağlıyor

Doğu Küçük Asya Bölgesi’nde “tarım havzası” yerine bilinen Bitlis’in Yabani Armut ilçesinde bu sene 45 bin dekarda 13 bin ton yemeklik ve sertifikalı tohumluk zayıf fasulye üretimi gerçekleştirildi.

Verimli arazilerin tarıma kazandırılması ve teknolojik imkanların kullanılmasıyla bölgenin majör merkezlerinden biri olan Çakal Armudu’ta Konya ve Niğde’den bilahare ülkenin zayıf fasulye ihtiyacının nazik bölümü üretiliyor.

3 bin dekarda tohumluk, 42 bin dekarda birlikte yemeklik ark fasulye üretiminin yapıldığı ilçede hasadı ve işlemleri tamamlanan ürünler bir nice ile gönderiliyor.

Tarımsal üretimle binlerce mevsimlik ekincilik işçisine bile savuşturmak kapısı olan Çakal Armudu’ta üretilen ürünlerin pazarlanmasıyla ekonomiye da yardım sağlanıyor.

İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Nihat Incitici, AA muhabirine, ilçede bu sene 45 bin dekar alanda zayıf fasulye ekiminin yapıldığını belirtti.

Yabani Armut’ta üretilen zayıf fasulyenin tadı ve aromasından ufuk pazarda sargı gördüğünü söyleyen Biberli, “Ahlat sıska fasulyesi, hasattan bilahare lazım ilçemizdeki fasulye eliminasyon ve paketleme tesisinde gerekse diğer illerdeki satıcılar eliyle tüketicilerin sofrasına ulaşıyor. İlçemizde bu sene yemeklik ve tohumluk tevessül etmek için 13 bin ton sıska fasulye üretildi. Bu ürünle milli ekonomiye 350 milyonluk yardım sağlandı.” dedi.

Üretimin değme safhasında sezonluk tarım işçilerinden faydalandıklarını ifade fail Kırıcı, bu sene ekiminden hasadına büyüklüğünde 7 bin kişinin çalıştığını kaydetti.

“Ürünlerin yüzdelik 50’sini ilçede işliyoruz”

İlçede faaliyet gösteren paketleme tesisinin sahibi Kenan Örken üstelik kentte üretilen sıska fasulyenin yüzdelik 50’sini 10 bin metrekare bağlı alanı mevcut tesislerinde eleyerek sınıflandırıp paketledikten sonradan Türkiye’nin kül illerine pazarladıklarını söyledi.

Çakal Armudu’ın zayıf fasulye üretiminde ülkede eke ayrımsız gestalt olduğuna dikkati çekici Örken, şunları kaydetti:

“Yemeklik fasulyede kısaca yüzdelik 13’lük üretimle Türkiye’da 3’üncü, sertifikalı zayıf fasulye tohumu üretiminde da yüzdelik 70’le birinciyiz. 3 ilçemizde fasulye ekiliyor. Bu ilçelerde 2 bin 500’e andıran ekinci fasulye ekiyor. Bunların yüzdelik 85’ine ulaşabiliyoruz. Ürünlerin yüzde 50’sini ilçede işliyoruz, ferasetsiz kalanını tüccarlar alıyor.”

Örken, faziletkâr rakımı ve yerey yapısından hava farklı aroması olan etraflı kabuklu Yabani Armut fasulyesinin talih genelinde tercih edildiğini dile getirdi.

Ülkenin her tarafında Yabani Armut fasulyesinin tanınmaya başladığını tabir eden Örken, “72 ilde bayilik ağımız ve 122 satış noktamız var. Burada üretilen ürünleri Türkiye’nin rastgele tarafına ulaştırmaya çalışıyoruz. Sıska fasulye ilimizde hem istihdam oluşturdu hem da çiftçiler amacıyla alternatif iz oldu. Ekincilik, uran ve çiftçiler yönünden bundan memnunuz. İnşallah imdi henüz çok üretim olacak ve daha fazla nişane yelpazesine cemaat olacağız.” diyerek konuştu.

Share: