Üniversite öğrencileri dron anakartı üretti

Gaziantep Üniversitesi Teknopark bünyesinde üniversite öğrencilerince dron anakartı üretimi gerçekleştirildi.

Üniversite öğrencileri marifetiyle TÜBİTAK desteğiyle kurulan ortaklık aracılığıyla tasarlanan “Alaca Iri”, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ’üstelik sergileniyor.

Gaziantep Üniversitesi Faaliyet Elektronik Bölümü Mühendisliği Bölümü serencam derslik öğrencisi Muhammet Alaca, AA muhabirine, 2019 yılından bu yana Savaşçı İnsansız Çekicilik Araçları yarışmalarına katıldıklarını söyledi.

TÜBİTAK’ın insansız albeni araçları çakılı kanat kategorisinde yarıştıklarını dile getiren Alacalı, “Baktık güçlükle dışından geliyor bu sistemler, gerçek manada bizi yoran ve engelleme edilmesi print sistemler. Biz henüz ibdai benzeri şeyler düzenlemek istedik.” dedi.

İlk dron otopilot anakartını 2020 yılında yaptıklarını belirten Ala, şöyle bitmeme etti:

“O dönemde alarga kontrol sistemiyle başladık. 2020 yılının böylecene kişi otopilot sistemimizi geliştirdik. Bu sene da insansız gelgel araçlarına katılarak iki sene bile takat sınırı birinciliğini elde ettik. Bu sene hem yerli yazılım hem dahi başarım birinciliğini elde ettik. Anakart daha çok bizim için gerekseme haline gelmişti. Çünkü ibdai sistemler ihdas etmek istiyorsanız, benzeri şeyleri mecmu müstakil arkaç getirmeniz geçişsiz. Tüm özgür olabilmemiz için üstelik o sistemin içine karışma olmamız geçişsiz. Hem donanımına hem yazılımına bilge olmak gerekiyor.”

Otopilot sisteminin dronu özerk haline getirdiğine meni fail Alacalı, “Onun beyni diyebiliriz. Bununla de yetinmeyip işi elan iri ağıl getirip şirketleşme üzerine gittik. TÜBİTAK’dan bindi alarak 2021 yılında ortaklık kurduk. Bu iştirak üstelik otopilot sistemleri üzerine etkin tıpkı şeriklik haline geldi. İlk versiyon dahi ‘Ala Kart’ ismiyle sonuç aşamasında. Şu dakika kullanıyoruz, mail zamanda dahi seri üretime geçeceğiz.” ifadelerini kullandı.



Share: