Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, ‘Koruyucu Hekimlik’ Uygulamasını Değerlendirdi

Tepebaşı Belediye Reisi Ahmet Ataç, Keyif Bakanlığı’nın 0-12 gözyaşı çocuklar amacıyla havari munsap ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi üzere başlattığı tayyareci uygulamayı değerlendirdi. Ataç, “Geç kalınmış tıpkısı uygulama dahi olsa heybetli buluyorum. 2013’te açtığımız Şirintepe Bala Kenar ve Diş Sağlığı Polikliniği’mizden bugüne dek 65 bin çocuğumuz ücretsiz faydalandı” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sağlık Bakanlığı’nın 0-12 gözyaşı füru için yardımcı dudak ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te ‘Aile Diş Hekimliği’ modelini uçman aplikasyon olarak başlatması üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Sağlıklı nesillerin yetişmesinde koruyucu doktorluk uygulamasının önemini belirten Başkan Ataç şöyle konuştu:

“Geç kalınmış aynı aplikasyon de olsa yetişkin buluyorum. 2013’te açtığımız Şirintepe Çocuk Gaga ve Diş Sağlığı Polikliniği’mizden bugüne arbede 65 bin çocuğumuz ücretsiz faydalandı. Çocuklarımızın merkezimizde önce girdikleri düz eğitim bilimi salonumuzdur. Yetişek salonumuza Prof. Dr. Nusret Fişek’in adını verdik. Zira Nusret Hoca’nın 1961’da yaptığı toplumsallaştırma yasasının temelinde havari doktorluk var. Yardımcı doktorculuk anlayışı, esenlik sistemi için makro benzeri anlayıştır. Keyif sistemi üzere tasarruflu bire bir yöntemdir. Önleyici ve yardımcı doktorculuk maliyetleri, otama maliyetlerine bakarak henüz düşüktür. Ama sonuç 20 yıldır, bugünkü iktidarın ağzından benzeri kere üstelik koruyucu doktorluk adını duymadık. Binnetice bu önemi haddinden fazla geç birlikte olsa anladılar. 0-12 yaş torunlar amacıyla yardımcı ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi üzere pilot aplikasyon başlatılacağını öğrendik.

“MERKEZİMİZDE 65 BİNDEN ÇOK ÇOCUĞUMUZ GÖZLEMİMİZDEN GEÇMİŞ”

Bizler apotr hekimliğe haddinden fazla derece veriyoruz. Polikliniğimizdeki herkes bile ağız ağıza koruyucu doktorculuk üzerine oturmuş. Söz Gelişi İsveç’te 1990-2000’li yıllar arasında diş sağlığı alanındaki koruyucu doktorculuk uygulamalarıyla çocuklarda diş çürüklerini sıfırladıkları görülmüş. Biz da bu örnekten yola çıkarak merkezimizde verdiğimiz eğitimlerde yardımcı hekimliğin esasları anlatıyor, çocuklarımıza ve aileler ile üstelik paylaşılıyoruz. 8-9 yıllık süreçte hep çocuklarımızı ve çalışmalarımızı arşivledik. Yetişek aldıktan sonra çocuklarımız kliniğe geliyor, klinikte dudak muayenesi yapılıp bilgi el işi aktarılıyor. Ondan sonra çocuklarımıza termin veriliyor. Otama bitinceye büyüklüğünde takibine bitmeme ediyoruz. Senede iki yol üstelik çocuklarımızı çağırma edip kontrollerini yapıyoruz. Böyle tıpkı yöntem işliyor. Şimdiye kadar merkezimizde 65 binden aşkin çocuğumuz gözlemimizden eski. Bu çokça vahim ayrımsız misil. Burada tek iş ücretli yapılmıyor, tamamen ücretsiz. İşte toplumsal belediyeciliğin yer mehabetli noktalarından tıpkı tanesi budur. Buradaki memnuniyet yüzdelik 100. Merkezimizde vakit kaybetmeden diş tedavisi yapılmıyor, tıpkı zamanda psikoloğumuz var. Buraya diş hekimine gitmekten korkan çocuklarımıza bakım veriyor. Bütün çocuklarımızı dişleri ile ilgili sıkıntıları olduğunda merkezimize çağırma ediyorum. Eskişehir’in çocuklarına havari doktorculuk ve içtimai belediyecilik anlayışı ile ücretsiz biçimde bakım sunmaktan dolayı çok mutluyuz”

Share: