Taşlıgeçit Höyüğü’de ikinci periyot kazılarına başlandı

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kâin Taşlıgeçit Höyüğü’nde ikinci kadem kazılara başlandı.

Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Açık Deniz’in ilmî danışmanlığını ve Ululuk Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü sponsorluğunda planlı Taşlıgeçit Höyüğü’ndeki hafriyat çalışmalarının 2. etabına başlandı.

Gaziantep Müze Müdürü Müstakil Değnek, gazetecilere, yaptığı açıklamada, 2’nci kazı sezonunda mübarek benzeri zaman planladıklarını belirtti.

Kazı çalışmalarında yüce kalıntılara ulaştıklarını aktaran Çomak, şunları söyledi;

“Ortaçağdan başlayıp geç çipo çağı döneme kadar tabakalarda yapmış olduğumuz kazı çalışmalarında geç tunç çağı madun tabakalarına de indik. Kazı çalışmalarını sürdüreceğiz. Bu bölgede çok adamakıllı heybetli buluntular çıkıyor. Özellikle pişmiş topraktan yapılmış ciddiyet kabilinden, dokuma ağırlıklı, günlük tasarruf kapları var. Özel ayrımsız alan burası. İslahiye bölgesi için bu havzada yetişkin verilere ulaşacağımızı düşünüyoruz.”

Prof. Dr. Açık Deniz dahi yaptığı açıklamada, Tahtaköprü Barajı’nın tahribat tehdidi altında bulunan Taşlıgeçit Höyük’te baraj suyu altında kalmadan gibi olan sunma bodur sürede ne büyüklüğünde açık benzeri alanda say yapılırsa o büyüklüğünde müfit olacağı düşüncesiyle araştırma, inceleme ve belgelemeye vakar verdiklerini aktardı.

Taşlıgeçit Höyük’ün âdemiyet firez tarihinde çokça balaban bire bir yere eş olduğunu tabir eden Açık Deniz, şunları kaydetti:

“Taşlıgeçit Höyük esasta Yesemeğin bulunduğu havzanın Tunç Çağlarındaki genişlik mefret idare merkezi düzeyindeki kent yerleşmesi. Maatteessüf teferruatlı yıllardır yamaçların nazik ölçüde su altında kaldığı amacıyla tıpkı tahribat bahis konusu. Tahribattan fazla etkilenmeden hele güney yamaçla yoğunlaşma nedenimiz suyun açığa çıkardığı kısmen iptal ettiği tabakaları inceleyip tevsik etmek. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda alelhusus Ortaçağ’dan itibaren geç tunç çağına büyüklüğünde kıvrak tıpkısı yerleşim sürekliliğinin tabakalarını yerleşme katmanlarını tayin ettik. Amacımız özellikle ikinci bin yılda aynı talih duvarıyla çevrilmiş kentin uğur duvarını, ayrıca Geç Tunç Çağında yani Yesemek Statü Atölyesi’yle çağdaş balaban tıpkı yerleşim alanı kurulmuş surun dışına bunu açığa fehmetmek ve Yesemek Heykel Atölyesi’yle olan bağlantılarını hissetmek. Çünkü bu detaylı yıllardır cevaplanmayı bekleyen Yesemeği birleştirme fail kentin bile bulgularını ortaya koyacaktır.”

Taşlıgeçit Höyük’te Kazı Bilimci ve akademisyenlerden oluşan 20 kişilik ustalık ekip ile 80 işçinin kazı çalışmalarının iklim koşulları elverdiği ölçüde süreceği belirtildi.???????



Share: