Tarla bitkileri profesöründen çiftçiye kurak dönem için tavsiyeler

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, gelgel sıcaklıklarının zaman normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde çiftçilerin kuraklığa alıngan bitkileri ekmekten, yersiz yerey işlemeden, er ekimden ve taşkın azotlu gübrelemeden kaçınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. İsmet Başer, AA muhabirine, iklim değişikliğinin etkilerinin özellikle serencam 4 yıldır vahim anlamda hissedildiğini söyledi.

İklim değişikliğine mecbur namına semere ağaçlarının er çiçek açmasının, buğday ve arpanın aceleci gelişiminin üreticiler vasıtasıyla gönül edilmediğini dile getiren Başer, bu durumun önüne geçecek tedbirlerin alınması gerektiğini tabir etti.

Başer, er gelişen bazı bitkilerin, elan sonradan oluşabilecek soğuklardan engel görebileceğine belen ederek, “Çiftçilerimiz kuraklığa kırılan çeşitleri ekmekten, boş yerey işlemeden, er ekimden ve lüks azotlu gübrelemeden şimdilik kaçınmalı. Azotlu gübreleme hem bitkiyi olması gerekenden elan çabuk geliştirecek hem dahi su ihtiyacını gereğinden çok artıracaktır.” dedi.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklığa hassas çeşitler adına kuraklığa liberal çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Başer, şunları kaydetti:

“Bu konuda üreticilerimiz desteklenerek, bu çeşitlerin ekilmesini isteklendirme etmeliyiz. Çiftçilerimiz toprağı begayet etap işliyor, toprakları birlikte haddinden fazla aşkın sürüp ekme adına minimal düzeyde arazi işlemesi yapmalı. Hassaten üreticiler, anıza ilk teşrin gibi yöntemleri kullanmalı. Bu yöntemde toprak aşkın karıştırılmadığından rutubet korunabiliyor. Öncelikli adına bu formül yeğleme edilmeli. Üreticilerimize benzeri başka tavsiyemiz ise ekstrem azotlu gübreleme yapmamalarıdır. Bu dönemde azotlu gübreleme beğenmek yerine yağışlar izleme edilmeli. Yağıştan sonraları basma atmalı. Üreticilerimizin alışkanlık haline getirdiği ‘Geçen yıl bu dönemde gübreleme yapmıştım’ anlayışı tecezzi edilmeli. Böylelikle hem ürününü hem da kendisini zarardan ve israftan koruyacaktır.”

Süleymanpaşa ilçesinde çiftçilik eden Ünal İnceasan birlikte araziyi dolaşırken meyve ağaçlarının çiçek açtığını gördüğünü, don olması halinde bu çiçeklerin engel görebileceğini söyledi.

İnceasan, şule dolayısıyla tarlalarda otlanma, buğday ve arpada üstelik çılgın nema olduğuna dikkati çekerek, “Erkenci buğday türleri çokça aşkın gelişti. Bu ürünlerde beis görülebilir ama inşallah tam yağışı alacağız.” diye konuştu.

Share: