Tadilattaki Ulu Cami’nin duvarlarındaki çatlaklar Kahramanmaraş depreminden sonradan genişledi

Aksaray’birlikte 500 yıldır dosdoğru ayakta duran ve 2020 yılında duvarlarındaki süfli çatlaklarından ortalık tadilata giren Eskil ilçesi Ulu Cami’nde depremin peşi sıra duvarlarındaki çatlaklıkların genişlediği görüldü.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde yaşanan 2 ayrı deprem Aksaray’da birlikte hissedilirken oluşturduğu etkiler anbean ortaya çıkıyor. Aksaray’a merbut Eskil ilçesinde kâin Celil Cami depremden etkilenen yapılardan birisi oldu. Caminin duvarlarında meydana mevrut bazı çatlaklıklar dolayısıyla 28 Teşrinievvel 2020 tarihinde ibadete mülga cami, tadilatın başlamasını beklerken Kahramanmaraş depremiyle birlikte hasar daha da erdemli seviyelere çıktı. Caminin bağırsak ve aut duvarında, zemininde ve tavanında dip yarıkların oluştuğu gözlemlenirken aynı süredir ibadete sadık olan caminin değişiklikler işlemlerinin aksamasından dünya yıkılmasından keder ediliyor. Ulu Caminin Selçuklu mimarisine ait haddinden fazla kebir tıpkısı yapıt olduğunu tamlayan Eskil İmam Dil Cambazı Lisesi Kurucu Müdürü Yahya Kemal Güdendede, “Eskil Celil Cami bizim tarihi özellikleri olan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde altından kaynak cari tarihi çatı, evire çevire bir mescit diye bahsettiği yapıdır. Selçuklu mimarisidir. Ama yıllardır mecbur, bizde inşallah restorasyon yapılacak, cami ibadete açılacak diyerek bekliyorduk. Şu serencam Kahramanmaraş depreminden sonra camideki yarıklar az buçuk elan küşade. Sıradan küşade hale gelmiş. İnşallah fos olmadan restorasyonu yapılırsa Eskil’imiz tarihi benzeri ürün kazanmış peki. Bu şekilde tarihi mimarisi olan ayrımsız eserimizi kaybetmeyelim diye aynı gayret var” diyerek konuştu.

Cami cemaatlerinden Cevdet Yalavaç ise, “Bizim bu camimiz 3 yıldır tutkun duruyor. 3 yıl geçmiş yarıldı özellikle şu depremden bu tarafa yarıklar büyümeye başladı. Aynı dakika önce camimizin tadilatının bitirilip, ibadete açılması gerekiyor” dedi. – AKSARAY

Share: