Süt Üreticileri, Millî Benzen Konseyi’nin Değer Artırmamasına Tepkili: “Fellah Bu Kadar Bezdirilir mi Kötülük Beis Nereye Kadar?”

DİLAN MUTLU

Benzin üreticileri, Kaynak ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Yemleme fiyatının artış sebebi süt fiyatı” açıklamasının peşi sıra Millî Benzin Konseyi’nin akıbet yaptığı toplantıda 7,5 liralık olan süt fiyatını artırmamasına aksülamel gösterdi. Üreticiler, “Rençper bu kadar bezdirilir mi? Engel kötülük nereye büyüklüğünde?” derken; Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Nebati’nin açıklamalarını ‘us dışı’ olarak nitelendirerek, benzin fiyatlarının arttırılmaması durumunda elan çok hayvanın kesime gönderileceğine dikkat çekti. Türkiye Süt Üreticileri Gestalt Birliği Genel Başkanı Tevfik Şiddetli ise “Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber adaleti tesisi etmiş, makul karar alınmıştır” dedi.

Benzen üreticilerinin, süt fiyatlarında çoğalma yapılması yönündeki talepleri kıymet bulmadı. Ulusal Süt Konseyi, 15 Eylül’bile yaptığı toplantıda; 7 teklik 50 kuruş olan süt fiyatını artırmadı. Toplantıda alınan karara göre, taşımalık ücreti kadar bazı masrafları sanayici aracılığıyla karşılanacak.

Kaynak ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de güzeşte haziran ayında Adana’üstelik sektör temsilcileriyle yaptığı bire bir toplantıda süt fiyatları artırıldığında ağızotu fiyatlarının birlikte arttığını esbabımucibe göstererek, benzen fiyatlarında tıpkı artışa gidilmeyeceğini söylemişti.

“35 ÇINGI HAYVANIN OLDUĞU ÇİFTLİKTE ŞİMDİ BİR KITA BENZIN İNEĞİM KALDI”

Benzen üreticileri, benzen fiyatının artırılmamasına tepki gösterdi. SIMURG Bilgelik Ajansı’na mütekellim üretici İzmirli Mehmet Inanmış, “35 şerha hayvanın olduğu çiftlikte demincek bir tane benzin ineğim kaldı” diye şöyle konuştu:

“Hayvanı bıraktık. Bunun sebebi sütten dünyalık kazanamamak. Beis uymazlık nereye kadar? Tığ yüz kere Ankara’ya gittik. Bir yol olsun ‘siz buraya illet geldiniz?’ diyen olmadı. Olmadıkları amacıyla yoğurdu sütü gelişigüzel şeyi pahalı yiyecekler. Metropolde beton kemirsinler daha çok. Biz bu üretimi bıraktık artık. Çabucak zat ihtiyacımı karşılayacağım aynı aptal. Ki ne yerse yesin. Imdi daha çok uymazlık edip atalardan, dedelerden kalan topraklarımı, evimi barkımı satamayacağım. Neymiş süte bindirim gelince para şişkinliği artıyormuş? Enflasyonu zait mazot. Yerinde saman 1500 liralık, buraya gelince 3 bin liraya çıkıyor. Hastalık, mazot ve taşımalık. Mazotu düşüren yemleme düşer, elektriği düşünsün istihsal artsın. Üre gübresi atamadığım için bu yıl silajlık tarlalardan istihsal alamadım. 35 ton aldığım yerden 23 ton aldım. Maraba bu büyüklüğünde bezdirilir mi? Çocuklarım yurtdışına başvurmak istiyor” dedi.

“MILLÎ SÜT KONSEYİ’NİN FİYATINI KABUL ETMİYORUZ”

Çanakkaleli müstahsil Halil Kaya, “Millî Benzin Konseyi’nin verdiği fiyatı akseptans etmiyoruz. Benzin üreticileri adına bu durumu kınıyoruz. Çiftçiler adına girdi maliyetleriyle ayakta kalmamız çok baskı. Millî Benzin Konseyi’nin gine toplanarak adil aynı kıymet vermeleri için girişim atmalarını istiyoruz. Girdi maliyetleri şu an yüzde 300-350’ye varan artışlar göstermekte. Bizler bu şekilde ayakta kalamayız. Gebe hayvanlarımız kesime gidiyor” dedi.

BENZEN ÜRETİCİLERİ BİRLİK BAŞKANI KESKİN: “KONSEY MAKUL DEĞIŞMEYEN ALDI”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Acı, USK’nın benzen fiyatıyla ilişkin, “Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber adaleti tesisi etmiştir. Kurul akilane değişmeyen almıştır” diye niteleyerek kararı müspet bulduğunu fakat biraz eksikliğin olduğunu belirtti.

ANKA Bilgelik Ajansı’na izah işleyen Izdırap, şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber 2016’dan beri falsolu olan sistemi değiştirmiş, adaleti yapılış etmiştir. Sanayici ihvan toplantıda şerh koydu. ‘Bunu akseptans etmiyoruz’ dediler. Sanayicinin masrafları elan öncesinde üreticilere yüklenmişti. Bunun değişmesini istemiyorlar. 7 buçuk liranın az olduğunu akseptans ediyoruz amma karar namına aklık benzeri karardır. Üretici grubu hastalık aksülamel göstermiştir anlamış değilim.

“BAKANIN SANAYİCİYE BAKMASI LAZIM”

Maliye Bakanlığı, ‘Süte zam namevcut’ dedi. Amma benzen ürünlerini üreticiler üretmiyor ki. Ego sadece jale sütten sorumluyum. Tereyağı, peynir üretmiyorum. Burada sanayiciye bakması lazım, bizim dahilimiz yok. Bugün alın çıkan üreticilere soruyorum. Sanayicinin alın çıktığı yerde tığ sebep cebin çıkalım? Sanayici işine gelmeyene cebin kazanç mı? Ara Sıra sanayiciler masrafları çevirmek isteyebilirler yetiştirici ve sanayici arasında hakeza teessürat çıkabilir. Kurul süt fiyatını yenilemedi, sistemi düzeltti.”

“EKİM’DE ÜRETİCİLERE GERGIN AĞIZOTU VERİLECEK”

Zehir, görüşmelerde “Ekim’den itibaren arpa ve mısırın üreticiye ucuza verileceği” bilgisinin kendisine iletildiğini belirterek, Maliye Bakanlığı’na ilettikleri bile talepleri şöyle sıraladı:

“Maliye Bakanlığı’na, ‘Enflasyondan kıran çiftçiyi yüklenmek istiyorsa konseyden çıkan denk üreticiyi maksut değer olsun’ dedim. Benzen desteğinin yer 1 liralık olmasını istedik. TMO’nun kötümser verdiği rüşvet ve mısırın örgütler üzerinden verilmesini istedik. Büyük üreticiler alabiliyor, âdeta üreticiler masraflarını karşılayamadığı için alamıyor.”

ZMO BAŞKANI SUİÇMEZ: “YEMLEME FİYATINI DÜŞÜRTÜRSEK DOĞRUSU ÇİĞ BENZEN FİYATINI ARTTIRMAYA LAZIM YOK”

Ekincilik Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise Bakan Nebati’nin açıklamalarını us dışı bulduklarını belirterek, ANKA’ya şunları söyledi:

“Sütteki arz şanlı maliyet ağızotu. Millî Benzin Konseyi kişi bağlamıştı. Demişti ki, ‘parite bire birin altına düştüğünde jale benzen müracaat fiyatını yenileyeceğim güncelleyeceğim.’ O konuda Hazne ve Maliye Bakanlığı’nın bize bakarak akıl dışı tıpkı açıklaması oldu. O dahi şu, ‘benzen fiyatlarını artırırsak yem fiyatları artar o nedenle biz çiğ benzin fiyatlarını baskılıyoruz.’ Tamam bunun sonucu ne? Bunun sonucu maliyetlerinin altında kalan fiyatlarla üreticinin benzen hayvanlarını kesime göndermesi, bunun vücut boyutunu etkilemesi, efsanevi dış alım edilecek olması…

Anne yön yemleme. Ağızotu fiyatını düşürtürsek zaten çiğ benzin fiyatını arttırmaya lüzumlu yok ama şu anda maliyetin 9 liralar olduğu tıpkısı yerde müracaat kıymet bu kere kemiksiz 7 buçuk teklik olarak açıklandı. Şu anda jale benzin müracaat fiyatı artırılmış kabilinden yürütülen takanak operasyonu sonuç merhale yanlıştır. Jale benzen başvuru fiyatının ahit 9 teklik olduğu yerde 10 TL üzerinde olması gerekir kim süt hayvanları kesilmesin ve tığ süt ve süt ürünleriyle ten ve vücut ürünlerinde pahalı iz tüketmeyelim.”

Görüntü Dökümü

önceki mütekellim yetiştirici Mehmet Kani

ikinci yetiştirici Halil Kayaç

üçüncü mütekellim ZMO Başkanı Ölümsüz Remzi Suiçmez

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Umumi Başkanı Tevfik Dağ (videosu namevcut, yazılmış izah)



Share: