Şita aylarının vazgeçilmezi organik salebin kilosu 2 bin 400 liradan almaç buluyor

Şita aylarının vazgeçilmezi organik salebin kilosu 2 bin 400 liradan müşteri buluyor

Havaların soğuması ile alay malay aranan ezgi: sahlep

KARABÜK Karabük’te kış aylarının vazgeçilmezi olan sahlep doğada haddinden fazla el bulunması ve toplanması ile yapımının çalışma gücüne dayalı olması zımnında kilosu 2 bin 400 liradan alıcı buluyor.

Kış aylarının elzem içecekleri beyninde düzlük alan ve salepgiller familyasından otsul aynı nebat olan sahlep şita klasiği olmasının yanı sıra bir nice faydası dahi bulunuyor. Solunum yolu hastalıklarına cebin eğin direncini arttıran salebin hele şita aylarında içildiğinde enflüanza ve nezle kabil itici algınlığına, doyurucu olması, enerjiyi vermesi, içerdiği kalsiyum ve protein yardımıyla muafiyet sistemi güçlendirmesi gibi birçok nedenden âlem elzem içecekler beyninde yer alıyor.

Salep üreticisi İsmail Yılmayan, salebin edebiyat ve kışın ayrımlı kullanıldığını belirterek, ” Safranbolu’nun bir nice durumunda alelhusus ormanlarda olgunlaşmamış sahlep yetişiyor. Ekilerek üretimi de yapılıyor. Salep kış aylarının yeryüzü evire çevire içeceğidir. Yaz aylarında de dondurma yapımında mergup ayrımsız üründür. Tığ üstelik yaz aylarında hazırlayarak kuruturuz. İhtiyaca göre bile değirmende öğütürüz. İçmek amacıyla ya da dondurma amacıyla hazırlarız” dedi. Salebin pahalı olsa bile nadir yayın olduğunu belirten Yılmayan, “Salebin fiyatı 2400 TL ve bir fiyatlarda. Sahlep pahalı olduğu kadar kıymetli benzeri üründür. Normalde 16-17 zümre salep var. Toplanan 6-7 kilogram yaş salepten 1 kilo ark salep elde edilir. Bir kilo salepten da yaklaşık 200 fincan salep yarar” ifadelerini kullandı.

‘Sadece kış keyfi değil, birçok faydası var’

Soğuk havalarda artık tüketilen salebin bir nice sağlık sorununa da dolgunca geldiğini vurgulayan Yılmayan, “Sahlep vücudu ısıtır. Şita aylarında dörtköşe olması dışında bu özelliği da çok belirgindir. Göğsü yumuşatarak öksürük, soğuk algınlığı, nezle, derbent ağrısına gür gelmesi ile gelişigüzel alelhusus çöz problemlerinde çokça kullanılır. Çöz solucanlarını düşürür ve kabızlığı geçirir. Zihni açarak iş gücünü artırır. Bünyeyi dallı güllü hacim” şeklinde konuştu. İsmail Yılmaz, salebin tüketimi ile ilişkin ise, “Tüketim kendisine nakıs çay kaşığı toz salepten aynı fincan sahlep çıkar ya üstelik benzeri litre süte bir lezzetli kaşığı sahlep atılıp Türk kahvesi gibi isteğe göre şeker katılıp pişirerek yapılabilir. Biz elhak baharcı olduğumuz amacıyla çoğu üründe olduğu kabil salebin satışını yaparken dahi tarifini birlikte veriyoruz” diye konuştu.

Beyaz altın yerine birlikte bildik, toplaması ve üretiminin pres olduğu salebin ormandan geriden geriye yollarla toplanmasının ise 109 bin 503 TL cezası bulunuyor.

Share: