Şırnaklı kadınlar kültürel değerleri seramik sanatına yansıtıyor

Şırnaklı kadınlar kültürel değerleri seramik sanatına yansıtıyor

ŞIRNAK Şırnak’ın Cizre ilçesinde seramik sanatçısı Korkunç Saika, çalışmalarıyla seramik sanatına eskimemiş asar kazandırırken, seramik sanatına sargı duyan kadınlara de eğitmenlik yapıyor.

Mersin Üniversitesi Domuzuna Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu evli ve 3 bala annesi Tutku Yıldırım, yörenin kültürel değerlerini yansıtan mahsulat tahsis etmek üzere seramik atölyesi açtı. Saika, yörenin kültürel zenginliğini yaşatma hesabına atölyede seramik hediyelik yük üretimi başlattı. Aralarında Hz. Nuh Peygamber’in tufanda bindiği gemi, Cizre Ejderi, Babut balığı, Mem u Zin, Belek Burcu, Celil Cami, Kırmızı Medrese ve Yafes Köprüsü, fincan, vazo, bezemeli sepici, plaket kadar, yörenin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan seramik ürünler yapan kadınlar, genel ağ ve tanıdıkları marifetiyle ürünlerin satışını yapıyor.

2004 yılında Mersin Üniversitesi Adamakıllı Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümüne başladığını belirten Saika, “Bu süreçte bir kızım ile gelişigüzel adamakıllı sanatlara girerken çokça metanetli tıpkı süreç ile lacerem yapacağım diye niteleyerek baya meşakkat yaşadım. Hayallerimden hiç vazgeçmedim, yılmadım. Zira yaşam amacım buydu. Özellikle bu bölgede adamakıllı sanatlar düşünürken, çokça reaksiyon ile karşılaştım. Temas ant hedeflerime göre, ilerlemeye çalışarak, fakülteye hazırlandım ve kazandım. Okul okurken çok zor yaşamama karşın medrese birincisi adına çıkışlı oldum” dedi.

“Bölgemizde seramik sanatında aynı önceki namına bu sanatı herkesle benimsemek istedim” diyen Sebep, “İlk benzeri yıl üretim yaptım, sonrasında bilgilerimi öğrenciler ile ısınmak istedim. 2020 yılından beridir deli dolu ayrımsız şekilde 27 öğrencim var. Dönüşümlü namına 60 mektepli yetiştirdim. Onlarda kişi hesaplarını açarak seramik satışlarını yapmaktadırlar. Bende atölyemde hem eğitim vererek, hem de istihsal ve butik siparişlerle satışlarımı yapmaktayım. Mail zamanda sınırlı dışına bey planlarımda var. Bu bölgede kadın oluşmak baskı, dünyanın, Türkiye’nin seçkin yerinde zor ama bu bölgede eş başlamak daha tahakküm. Siktirici istiyorsan ve bunu fon ediyorsan bunun gerçekleşmemesi üzere hiçbir engel yoktur. Kâfi kim gönül istesin, bunun için ceht versin, yaptığı ise tevakki etmek göstersin. Alelhusus ayrımsız kadının başaramayacağı tıpkı özdek yoktur” diyerek konuştu.

Çalışmalarımda genişlik çokça sibernetiğin önceki adımlarını atan mühendis ve evvel robotu özne El Cezeri’nin tasarımlarını ele aldığını anlatım eden Saika, “Zira böyle büyük benzeri mucidin bulunduğu topraklarda karı sahipliği yapmak şişman tıpkısı imtiyaz. Bende bunu değerlendirerek, Ahali-Ceziri’nin yaptığı tasarımlar, Hz. Nuh Peygamber’in tufanda bindiği sefine, Cizre Ejderi, Babut balığı, Mem u Zin, Belek Itır, Celil Cami, Al Fakülte ve Yafes Köprüsü, fincan, vazo, süslü sepici, plaket gibi kültürel objeler üreterek insanların evlerini ve ofislerini süslüyoruz. Siparişlerimi sosyal medya üzerinden alıyorum, satışlarımı bu şekilde yapıyorum. Çok ağır benzeri kâm var” şeklinde konuştu.

Seramik atölyesinde kursa mevrut Gülbahar Yeşil, “Seramik atölyesi kursuna üç aydır başladım, hayatımda aldığım arz akıllıca karar bu oldu. Bunaltıcı bir melodi ile çalışıyordum ve enerjimi atacağım tıpkı vadi arıyordum. Buraya eser almak için geldim ve gördüğüm hava yuvarı beni haddinden fazla mutlu etti. Öğrencilerin çalışmalarından esinlenerek, rappadak aynı karar ile hemen hafta sonu kursa başladım. Beni çılgın bahtiyar ediyor bura” ifadelerini kullandı.

Share: