Şimal Makedonya’da 21 Aralık Türki Eğitim Bilimi Günü dolayısıyla kabul töreni düzenlendi

Yıldız Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 21 Boşluk Türkçe Yetişek Haset nedeniyle kabul resmi düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Eş Güdüm Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Sosyete Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından planlı programa, Türkiye Nazik Ulus Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetin yanında, Yıldız Makedonya Sedir Başkanı Talat Caferi, Şimal Makedon icra vekili ve milletvekilleri, Yıldız Makedonya Esas Mahkemesi temsilcileri, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, ülkedeki Türk çekicilik ve yapı temsilcileri, siyasiler ve diğer davetliler katıldı.

Yıldız Makedonya Divan Başkanı Talat Caferi, burada yaptığı konuşmada, 21 Ara Türki Eğitim Bilimi Gününü tebrik etti.

Bu küçümseme vesilesiyle lüzumlu kurumsal gerekse dahi vatandaşlar namına Türk toplumunun firez, etiket ve özelliğine tevakki etmek gösterildiğini vurgulayan Caferi, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, kendisinin yardımcı işareti ve kimliği doğrultusunda, gayrı özelliklerle katıksız tıpkı kuma yaşam zarfında, demokratik durmuş oturmuşluk ve içtimai dimağ içerisinde tam yeknesak ve ibdai göstergeyi hile fail zengin aynı ülkedir.” diye niteleyerek konuştu.

Caferi, iki mutluluk vatandaşları arasındaki dostluk ve akrabalıkların dinç, tarihi, anadan görme ve sıcak olduğunu, tıpkısı zamanda iki mevki arasındaki münasebat açısından akva tıpkısı asıl oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök de Yıldız Makedonya’da yüzyıllardır iç içe kıpırdak türlü toplumların ana dillerini, dinlerini ve nice kültürel hasletlerini günümüze derk ettirdiklerini mutlulukla gördüklerini söyledi.

Sekizkök, Batılıların “Osmanlı Barışı” yerine tanımladıkları dönemde Balkanların faziletkâr tıpkı firez ve medeniyetin hâkimiyet sürdüğü hazar ve muadele coğrafyası olduğunu vurguladı.

Asırlara uzanan kültürel hafızalarının temel dayanağının ana dilleri olduğunu belirten Sekizkök, “On Paralık zahir kim kültürel hafızamızı evcil yerine oturtabilmemiz üzere tarihi hafızamız bile ruhlu olmalıdır.” dedi.

Yıldız Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmasını izleyen yıllarda da Türki yetişek konusunun güncelliğini koruduğunu anımsatan Sekizkök, engelleri sönmek üzere savaş verildiğini ve kazanımlar elde edildiğini aktardı.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ise sabık yıllara gereğince bu yılki kutlamaların konseptinin değiştirildiğine meni etti.

21 Mesafe Türkçe Eğitim Bayramının Şimal Makedonya’de hararetli tekmil Türklerin bayramı olduğunun altını çizen İbrahim, “Ülkedeki Türk toplumu albenili Türkçesiyle, kültürüyle, edebiyatıyla, sanatıyla, tarihiyle, geleneğiyle ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda varlığını kabul ettirmiş, üzerine alay ettirmiş, ettirmeye bitmeme edecektir.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya’nın tutkun vatandaşları yerine Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki kültürel, panel ve kazançlı ilişkilerin elan da pekişmesi için güreşçi köprüsü vazifesini hesabına getirmeye bitmeme ettiklerini tamlayan İbrahim, aynı sonraki 21 Meyan’ta Türk halkının terbiye alanındaki sorunlarının imkanlar dahilinde giderilmesi talebinde bulundu.

Share: