Serencam Dakika | Tabiat zengini Dereli, turizmde ivme kazandı

Giresun’un Dereli ilçesi, firuze renkte gölleri, travertenleri ve yaylalarıyla kesim turizminde civar plana çıkıyor.

Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta kayran alan, ladin ve köknar ormanlarını barındıran yaylalarıyla doğaseverleri cezbeden Dereli, sonuç yıllarda Mavigöl, Göksu travertenleri ve Kuzalan Şelalesi kabil turizm destinasyonlarıyla yöre plana çıktı.

Kuzalan Tabiat Parkı içerisinde Göksu Deresi’nde büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavigöl, haziran ayından itibaren turkuaz renkte akıyor. Yaz sezonunda Mavigöl’e, ziyaretçiler rabıta gösteriyor. Tabiat parkı içerisinde Taşpınar Deresi’nde kestirmece 20 metreden Katarakt Deresi’ne dökülen Kuzalan Şelalesi bile rabıta görüyor.

Mineralli suyun aktığı beyaz taşlar ve turkuaz mülevven göletlerden oluşan Göksu travertenleri üstelik bu sezon yerel ve yabancı turistler eliyle konuşma edildi. Balkon şeklinde çokça sayıda göletten oluşan travertenlerin beraberinde açık ladin ormanları ve çayırlarla kaplı Kümbet ve Kulakkaya yaylaları ile Koçkayası Zevk Parkı da hayat veren ortamıyla doğaseverlerin yol uğrağı noktası arasında.

20 Ağustos 2020’bile meydana gelen selde şişman hasar alan ve oran yoluyla yeniden mensur edilen Dereli, gelecek yıllarda turizmle kalkınmayı hedefliyor.

Dereli Şehremini Zeki Şenlikoğlu, AA muhabirine, ilçede yaklaşık 30 yıldır turizmde ön planda olan Kümbet ve Kulakkaya yaylalarına Mavigöl ve Göksu travertenleri gibi turizm destinasyonlarının dahi eklendiğini söyledi.

Bu sezon Giresun Valiliği’nin girişimleriyle oluşturulan Göksu travertenlerinin dolay plana çıktığını aktaran Şenlikoğlu, “Şu esas kadar Göksu travertenleri 100 bine yakın ziyaretçi aldı, rastgele Cumartesi ve Aksata dolup taşıyor.” dedi.

Şenlikoğlu, Mavigöl ve Kuzalan Gusto Parkı’nın da bati ziyaretçi aldığını tabir ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlçemizde bu yaz döneminde özellikle Ramazan Bayramı’ndan bu yana turistlerin ve gurbetçilerin gelmesiyle 500 bin kişinin üstünde turizm hareketi oluştu. Kalabalık-Giresun Havalimanı’nın hizmette olması ve Giresun-Dereli karaca uğrunda yapılan icraat bu turizm hareketinde çokça öncü oldu. Eğribel Tüneli ve Giresun-Dereli yağız yolunun tamamlanmasıyla bu hareket çok elan katlanacaktır. Sivas, Kayseri, Erzincan ve Adana bölgelerinden mevrut ziyaretçi sayısı da muvasala yatırımlarının tamamlanmasıyla artacaktır.”

“Konaklamalı ağılayacağımız misafir sayısı bile artacak”

Turizmin ilçede bir numara anlaşma kapısı olacağını dile getiren Şenlikoğlu, “Yeni yapılan otellerimiz dahi var, girişimcileri da tebrik kartı ediyoruz. İnşallah birkaç sene içerisinde açılacak oteller elan var. Böylece konaklamalı ağılayacağımız misafir sayısı da artacak, Dereli ve Giresun ekonomisine katkısı olacaktır.” diyerek konuştu.

Şenlikoğlu, ilçenin bağ bozumu ve kış mevsiminin bile ayrı ayrımsız güzelliği olduğunu belirterek, bu dönemde bile çok sayıda ziyaretçinin ilçeyi ziyaret edeceğini aktardı.

Sel felaketinin peşi sıra büyüklük tarafından kaymakamlık merkezinin baştan inşa edildiğini anımsatan Şenlikoğlu, “İlçenin fiziki durumu tamamen değişti. Yıpranmamış iş yerlerinin faaliyete geçmesiyle burası hava merkezi olacak. Belediye yerine karı ve genç girişimciler ile turizme yönelik çalışmalar yapmayı planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Koçkayası Gusto Parkı’nda zindelik gösteren otelin müdürü Durmuş Coşkun bile mayıs ayından ilkgüz sonuna kadar yüzde 90 doluluk oranıyla çalıştıklarını belirtti.

Kubbe Yaylası’nın Şarki Karadeniz’in eskimemiş noksan alanlarından biri olduğuna bel fail Ateşin, “İnsanların keşfetme duygusu elan dahi arttı. Giresun turizmde son dönemde ivme kazandı. Bunda Mavigöl ve Göksu travertenlerinin de etkisi var, ora domestik ve yabancı turist calip tıpkı toprak. Kubbe Yaylası insanların durak noktası olmuş durumda. Bu bölgeler turizme haddinden fazla katkı sağladı.” dedi.

Coşkun, yaz turizmini haddinden fazla gani geçirdiklerine değinerek, kış turizminde de yeryüzü ongun seviyelerde ilerleyeceklerini, beklentinin yüksek olduğunu kaydetti.

Share: