“Şark Karadeniz’de Acımasız İşgali ve Harşit Savunması” sempozyumu başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Giresun Üniversitesi sülale sahipliğinde düzenlenen ” Şark Karadeniz’de Acımasız İşgali ve Harşit Savunması” sempozyumu başladı.

Vali Enver Adlı, üniversitenin Islakkarga Yerleşkesi Ömer Salt Çıpa salonunda planlı sempozyumun açılışında, andıran tarihin dönüm noktası niteliğine ehil mücadelelerinden biri olan Harşit savunmasının, gelecek nesillere doğru bilgilerle aktarılması gerektiğini söyledi.

Harşit savunmasının, Karadeniz ve Türkiye açısından önemine meni eden Ünlü, “Vatan toprağının savunulmasında bölgemiz halkının göstermiş olduğu inanç ve cansiparane nail olduğu bu destansı zaferi Türkiye’nin 2. Çanakkalesi olarak tesmiye etmek kusurlu olmayacaktır. Harşit savunmasının Karadeniz Bölgesi özelinde ve ülkemiz genelinde önemi büyüktür. Zira bu defans stratejisi ile Rusların Anadolu’yu işgali engellenmiş, milletimiz kahramanlıklarla dolu devir sahnesinde bir defa elan yerini almıştır.” dedi.

Vali Adlı, Harşit savunmasının Türkiye’nin yeniden doğuşunu sağlayıcı Halas Savaşı’na bile müspet etkileri bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“1. Acun Savaşı ve Kurutuluş Savaşı kabil Harşit savunması bile ülkemizin var olma, ayakta kalma ve istiklal mücadelesinin tıpkı parçası adına ortaya çıkmıştır. Kavim olmanın gereği adına ülkemizin herhangi bir bölgesinden ilmek, miftah, ırk ayrımı gözetmeksizin, burada benzeri alnaç oluşturularak parçalanmamış mutluluk ve ulus adına tıpkı uğraş gerçekleştirilmiştir. Şehitlerimiz, ülkemizin kurtuluşu amacıyla kanlarının son damlasına büyüklüğünde savaşım etmiştir. Onlara minnettarlık ve şükran borçluyuz. Bize düşen, şehitlerimizin izinden giderken onları bol anlayabilmek, onların seve seve duygusal verdikleri bu yurt amacıyla elimizden gelenin sunma iyisini yapmamızdır.”

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Duygusal ise üniversitelerin, mukaddema yaşanmış şanlı olayları, kahramanlıkları, acıları, mücadeleleri, fedakarlıkları etraflı tıpkısı şekilde ortaya koyarak toplumun metin ati inşasına katkı verdiğini söyledi.

Giresun’un geçmişinde dayanıklı çokça yiğitlik hikayeleri bulunduğuna dikkati çekici Birey, “Bu site halas mücadelemize, istiklal mücadelemize bağrından iki fahri kortej çıkararak bindi vermiştir. Gene Rusların Şarki Karadeniz bölgesini işgali sırasında üstelik Harşit bölgesinde yandaki valilik halklarıyla birlikte çokça hayat dolu tıpkı mukavemet ve defans ortaya koymuştur. Bu hikayeyi yazanları minnet ve minnetle anıyorum.” diyerek konuştu.

Ekin ve Turizm Bakanlığının yanı sıra 12 çalım ve darülfünun vasıtasıyla yardım sağlanan sempozyumda 4 oturum gerçekleştirilecek. Delege akademisyenler ve alanında uzman isimlerin sokum yapacağı sempozyum, erte sona erecek.

Share: