Muş haberleri! Dr. Dölek, Muş’un 2012’den 2050 yılına uzanan yalın ve yağış trendlerini çözümleme etti

Dr. Dölek, Muş’un 2012’den 2050 yılına uzanan sıcaklık ve yağmur trendlerini çözümleme etti

Kıran Dalavere ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek:

“2050-2051 yılında Muş’un sıcaklıklarının 1.5 santigrat mertebe ortalama artması bekleniyor”

“Bütün illerimizi kapsayacak biçimde kuraklıkla ilgili politikalarımızı gözden geçirmemiz, çokça alçak anlamda akarsu hile politikalarını oluşturmamız gerekiyor”

MUŞ – Muş Alparslan Üniversitesi Kıran Dümen ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, global ısınma etkilerine yönelik yaptığı araştırmalarda, Muş’un 2012’den 2050 yılına uzanan sıcaklık ve yağış trendlerinde 1.5 santigrat etap artım yaşanabileceğini rapor etti.

Muş Alparslan Üniversitesi Kıyamet Idare ve Aplikasyon Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, toptan ısınmanın etkilerine dikkat kaldırmak için bir çözümleme gerçekleştirdi. Küresel ısınma ve etkileri noktasında tartışmaların devam ettiğini ve global ısınma etkilerini bunaltıcı anlamda hissetmeye başladıklarını anlatan Dr. Dölek, “Gelecekte bizi bittabi etkileyeceğiyle ilişik sorulara yanıt hatırlamak yerine istatistiksel anlamda bazı çalışmalar yaptık. Muş’un 2012’den 2050 yılına büyüklüğünde uzanan kıvılcım ve yağmur trendlerini oluşturduğumuzda 2050-2051 yılında Muş’un sıcaklıklarının 1.5 santigrat etap adına sayı farkı artması bekleniyor. Yağış miktarında de 50 milimetreye mümasil tıpkı azalma bahis konusu. Bu seçme ikisini birleştirdiğimiz ahit Muş için gösterişli tıpkısı meteorolojik susuzluk, bunun devamında hidrolojik ve zirai kuraklığı de yanı sıra getirilebileceği düşünülebilir. Bu de Muş Ovası’ndaki tarımsal üretimi pahal etkileyebilecek unsurlar namına düşünülebilir” dedi.

“Çokça yavaş anlamda akarsu yönetimi politikalarını oluşturmamız gerekiyor”

Okkalı anlamda eğri büyüterek hep illeri kapsayacak biçimde kuraklıkla ilgili politikaları gözden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Dr. Dölek, “Haddinden Fazla bunaltıcı anlamda su yönetimi politikalarını oluşturmamız gerekiyor. Bunlarla alay malay şehirlerde ve zirai anlamda sulamada, yabanıl sulamadan vazgeçerek tutkun hep sulamalara veya felç sulama yöntemlerine geçmemiz gerekiyor. Akarsu israfının önüne geçerek evlerde suların kullanımıyla ait haddinden fazla vahim farkındalıklar oluşturmamız gerekecek. Eğer trendler bu şekilde devam ederse ciddi anlamda tıpkısı yağışsızlık tehlikesi bekliyor. Imdi global ısınmanın etkileri tayf olmaktan daha çok, konkre yaşadığımız günlük hayatımızı etkileyen olgusal gerçeklere dönüşmeye başladı” diye niteleyerek konuştu.

Share: