Muş haber… Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil, Muş’ta gündöndü hasadı yaptı Açıklaması

Ekincilik ve Orman Icra Vekili Yardımcısı Nihat Pakdil, Muş’ta nüfusun yüzde 50’sinin üzerindeki kesimin kırsalda tarımla uğraştığını belirterek, “Bu nüfusun kırsalda yaşaması noktasında gençlerimize ve kadınlara müteveccih programlarımız ve projelerimiz var.” dedi.

Programlara gelmek üzere geldiği Muş’ta, beraberindeki heyetle Vali İlker Gündüzöz’ü mülakat fail Pakdil, ardından Valilik Güruh Salonunda ilgili kurumlardan icraat hakkında vukuf aldı.

Daha sonradan Nasip Alparslan Ekincilik İşletmesi’nde düzenlenen “Tarım Haset” programına katılan Pakdil, tarım açısından uygulayım bilimi ve bilimin haddinden fazla balaban olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak bu işi haddinden fazla önemsediklerini ve evvel ele aldıkları konuların başında dijitalleşme çalışmalarının geldiğini aktaran Pakdil, şöyle konuştu:

“Bunun bire bir örneği, bu ayın başında Ekinci Anahtar Sisteminde attığımız hamle. Bu noktada artık çiftçilerimiz bizim teşkilatlarımıza gelerek, ant kaybederek, masraf ederek aynı müracaatta bulunmayacaklar. Istem ettikleri takdirde bulundukları ayrımsız ortamda bilgisayar ve telefonlarıyla bu müracaatlarını yapabilecekler. Bu aynı başlangıçtır. Bunun peşinden başka adımlarımız ati. İnşallah ‘Ekincilik Cepte’ programını yılbaşına yetiştireceğiz. Kontratlı üretimle hem çiftçimizi hem üstelik servet alıcısı olan aksiyon insanların halklarını koruyucu, alanda hakkının kaybolmayacağı yapının oluşturulması üzere çalışıyoruz.”

Rustik alanın kendileri üzere çok muhteşem olduğunu vurgulayan Pakdil, şunları kaydetti:

“Muş’ta nüfusun yüzdelik 50’sinin üzerindeki antant kırsalda tarımla uğraşıyor. Bu nüfusun kırsalda yaşaması noktasında gençlerimize ve hanımlara yönelik programlarımız ve projelerimiz var. İnsanlarımız artık şehre gitmekten vazgeçecekler ve oturdukları yerden bahtiyar bire bir şekilde rustik faaliyetlerine ekimlerine devam edecekler. Muş, ovasıyla, su kaynaklarıyla makro tıpkı il. İnşallah bu bereketli topraklarda elan çok kitap yolmak üzere hep alay malay hız içerisinde olacağız. Salgın süreci, arkasından yaşanan komşu ülke savaşı, bizim çekişme alanımız olan tarımın önemini aynı el elan bize hatırlattı. Bu nadir topraklardan çokça elan fazla kitap elde ika imkanımız var. Bu toprakları sulayarak bunu sağlayacağız. Takkadak kendimizi değil ayrıksı ülkelerin ihtiyacını karşılayacak ayrımsız noktaya geleceğiz.”

“Çiftçilerimiz eksinler kim talih güçlensin”

DÜRÜST Öğür Muş Mebus Mehmet Güvenli Balkır ise çokça artağan tıpkı yıl yaşadıklarını belirtti.

Muş’ta tahminî 400 bin ton buğday ve 97 bin titrem arpa elde edildiğini, Tiryaki Ana Ortaklık’in üstelik haddinden fazla büyük desteğinin olduğunu anlatım eden Parıltı, şunları belirtti:

“Rabbim çiftçilerimize bozulma vermesin. Çiftçilerimiz eksinler kim ülke güçlensin. Pandemi süreci tarımın önemini gösterdi. Muş Ovası’nın 1. etabı olan 176 bin dönüm alanın sulama ihalesini bu yıl ortamında yapımı sözleşmeye bağlayıp güdük sürede kazmayı vuracağız. Görklü iyi olsun inşallah. İçme suyu bizim üzere çokça elzemdi. Geçen yıl ihalesini yapmıştık. Tasfiye ve içme suyunun münakasa edilen kısmının yaklaşık maliyeti 1,5-2 bilyon teklik civarında. Tıpkısı zaman önce Muş’umuza, elan içilebilir, masrafsız suyun gelmesi konusunda Sayın Bakanımız desteğini esirgemedi.”

Muş Şehremini Feyat Asya de ekincilik ve hayvancılık ili olan Muş’ta, Ekincilik ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil ve ekibini ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

En nazik hayallerinden biri olan “Muş İçme Suyu Gerçekleştirme Projesi”nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla proje sürecini tamamladıklarını ve çalışmalara başladıklarını anlatan Asya, “78 bin hektar alanı havi tutkun sulama sistemi projesinde bile eksiltme aşamasına gelmenin mutluluğunu bize yaşattınız. Muş halkı yerine sizlere teşekkür ederiz. Hasat döneminin şehrimize ve ülkemize yararlı ve artağanlık getirmesini diliyorum.” dedi.

Tiryaki Ana Ortaklık Umumi Heyet Başkanı Ahmet Tiryakioğlu bile AR-GE faaliyetleri kapsamında 18 cins dolayı hibrit ayçiçeğinin ekimini yaptıklarını söyledi.

Ana Ortaklık olarak 4 ana kara ve 11 ülkede zindelik gösteren ayrımsız gıda ve tarım şirketi olduklarını aktaran Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

“Ayrımlı coğrafyalarda 6 milyon dekarlık ekincilik arazisi işletiyoruz. 5 milyon tonluk hacme ve 2,5 bilyon dolarlık ciroya sahip tıpkı firmayız. Dünya genelinde 6 binden fazla çalışanımız var. 7 lokasyonda da 25 istihsal tesisimiz var. Bugün bile serbest ovasıyla Türkiye’nin önde mevrut ekincilik şehirlerinden birindeyiz. Muş, Türkiye’üstelik huzur gösterdiğimiz sunma majör yerlerin başında geliyor. Burada yaklaşık 60 bin dekar alanı Talih Alparslan Ekincilik İşletmesi namına işliyor, yetiştirdiğimiz ürünlerle hem Muş hem talih ekonomisine katkı sağlıyoruz. 2018 yılında TİGEM’den işletmesini devraldığımız bu kıymetli topraklarda tohumluk buğday, günâşık ve şeker hastalığı pancarı üretiyoruz. Kâin amelî 85 çalışanımıza melfuf yerine 700 kişiye dahi mülhak istihdam sağlıyoruz. Bütün yatırımlarımız tamamlandığında etkin sayımızın 5 intaç artmasını öngörüyoruz.”

Üniversite-sanayi aksiyon birliğini Muş Alparslan Üniversitesi ile gerçekleştirdiklerini nâkil Tiryakioğlu, “Sayın rektörümüze teşekkür ediyorum. Benzeri müjdeyi, hocamızın üstelik izniyle açıklamak istiyorum. Yakında Tiryaki-Maraba Akademisi’ni kuruyoruz. Hakeza bire bir modelin tamlık Türkiye’da uygulanmasıyla hem çiftçilerimiz hem sektörümüz hem dahi ülkemiz kazanacaktır. Hasadımızın hepimiz için artağan olmasını ve bu bereketin yekpare ülkemize yayılmasını arzu ediyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Bakan Yardımcısı Pakdil, konuşmaların ardından biçerdöverle günebakan hasadı yaptı.

Share: