Kuyruklu zehrinin meme kanseri tedavisinde kullanılması amacıyla umutlandıran araştırı

Şanlıurfa’bile Harran Üniversitesi (HRÜ) akademisyenlerince yapılan çalışmada, karaca kuyruklu zehrinin memedeki kanserli hücreyi namevcut olması amacıyla tetiklediği, normal hücrelere ise beis vermediği belirleme edildi.

HRÜ’den yapılan açıklamada, üniversitenin ilmî gayeli kurduğu Akrep Venom Merkezi’nde, Şanlıurfa ve kasaba illerinde zehirli akreplerin tespiti, kişi durumları, popülasyon dinamizmlerinin belirlenmesi, laboratuvarda üretilmesi, acı sağımı, tagaddi ve keskin kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi konusunda makro icraat yapıldığı belirtildi.

Rektör Prof. Dr. Sabri Çelik’in desteğiyle akrep zehri laboratuvarı ve istihsal tesisinden elde edilen farklı zehirlerin türlü araştırı alanlarında kullanıldığı dile getirilen açıklamada, Bili- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hekim Öğretim Üyesi Şahin Arazi koordinatörlüğünde Kuyruklu Venom Araştırı Grubu’ndaki akademisyenlerin anti kanser, antimikrobiyal ve tıptaki diğer kullanımı üstünde ilmî çalışmalar yürüttükleri kaydedildi.

HRÜ Tababet Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koyuncu ve ekibi tarafından meme kanserleri amacıyla kuyruklu zehrinden antikanser derman ihya çalışması kapsamında elde edilen sonuçların dahi paylaşıldığı açıklamada, kuyruklu zehirlerinin kanserin ilerlemesine alın çalışkan birçok biyoaktif bileşiği içerdiği tabir edildi.

Açıklamada görüşlerine düzlük verilen Doç. Dr. Koyuncu, yağız akrep zehrinin heyecan donör tıbbi beklentileri olup ayrımsız çıkar yol adayı olma potansiyeli mevcut genişlik fiyatlı ve ölümsek incitici olduğunu, beş altı akrep zehrinin peptidinin birçok hastalıkta umut verici olduğunu belirtti.

Akreplerin dağ içeriğinin türlerine ve yaşadıkları ortama göre ayrım gösterdiğini, bu nedenle bire bir türe ilgili kuyruklu zehirlerinin farklı farmakolojik etkileri olabileceğine belen eden Koyuncu, Şanlıurfa’üstelik dallı güllü esmer kuyruklu türünün zehrinin metabolit profili ve anti amansız hastalık özelliğini araştırdıklarını dile getirdi. Koyuncu, şunları anlatım etti:

“Strüktürel ve fonksiyonel spesifikliği zımnında kuyruklu peptidleri, alelhusus amansız hastalık, kalp ve damar hastalıkları ve başka bağışıklık sistemi yetmezlikleri hastalıkları için özellikli ilaçların geliştirilmesinde yaygın kendisine kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, faaliyet dürtü yöntemi ile akreplerden toplanan zehirler işleme tabi tutularak 3-10 kDa arasındaki büyüklüğe sahip ateş fraksiyonları elde edildi. Elde edilen üzücü fraksiyonlarının on değişik kanser (meme başı, prostat, akciğer, kolon vb.) ve normal hücreler üzerindeki anti-kanser yük ve rehavet mekanizması incelendi. Çalışma sonucunda kuyruklu zehrinin sunma faal anti-amansız hastalık etkiyi meme kanseri üstünde apoptozis dediğimiz ölüm mekanizmasını tetikleyerek gösterdiği, antrparantez alışılagelen meme başı hücrelerine birlikte beis vermediği belirleme edildi. Bu etkinin elan teferruatlı araştırılması ve hedef molekülün tespitine yönelik çalışmalarımız bitmeme ediyor. Çalışkan peptidin tespiti ile akrep zehrine lüzum kalmadan ilacın sentetik adına üretilmesi mümkün olacak.”

Share: