Kütahyalı vatandaşlar, zemininde kayma yaşanan Çinili Camii’nin ibadete açılmasını istiyor

Kütahyalı vatandaşlar, zemininde kayma yaşanan Çinili Camii’nin ibadete açılmasını istiyor

KÜTAHYA – Kütahyalı vatandaşlar, şehrin simgelerinden olan ve dayanak noktası kayması sebebiyle ibadete mülga Çinili Camii’nin bir zaman önceki ibadete açılmasını istiyor.

Çinili Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ruz, Kütahya’nın alem yapılarından olan Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eseri Çinili Camii’nin tamlık 4 yıldır tutkun olduğunu ifade etti. Tarih, “Valimiz, rektörümüz 2021 Son Teşrin ayında üniversitede yapılan toplantıda değme şeyin amade olduğunu, harcanacak paranın de üniversitenin kasasında amade olduğunu açıkladınız. Bibi neyi bekliyorsunuz? 2023 Mart ayında açılma sözü verilen camimizde hastalık tek mücahede başlatılmadı. 2018 yılından beri tutkun olan Çinili Camimiz hangi zaman ibadete açılacak? Anıtlar Kurulu başkanı ‘Biz onayı verdik’ diyor. Üniversite bibi neyi bekliyor? Ressam Ahmet Yakupoğlu caminin bu duruma geleceğini bilseydi acaba üniversiteye bağışlar mıydı? Şu anda kemikleri sızlıyordur. Gelin benzeri olalım, bağlanak olalım Yakupoğlu’nun bıraktığı bu benzersiz esere topluluk çıkalım, ibadete açalım. Dakikasında şipşak herhangi bir dönem camiyi ziyarete gelen domestik, yabancı turistlerin yüzüne bakamaz olduk. Alçak oluyoruz. 4 yıldır projeler sebep bitirilmedi, bitti ise sebep güçlendirme çalışmaları başlamadı. Çinili Camii çabucak mahallenin değil, Kütahya’nın benzeri simgesidir. Kütahya’nın simgesi olan Çinili Camimize neden erbap çıkmıyorsunuz, ne duyarsız kalıyorsunuz. Valim, rektörüm, sayın anıtlar kurulu başkanım şu halkın sesini duyun imdi, hala neyi bekliyorsunuz. Tıpkısı izah bekliyoruz” dedi.

Her sene binlerce ecnebi turistin ziyaret ettiği, sadık olmasına rağmen kafilelerin geldiği Çinili Camii’nin açılmasını isteyen vatandaşlar ise ellerinde dövizlerle seslerini duyurmaya çalıştı. “Yakupoğlu’nun mirasına ehil çıkalım” diyen mahalle sakinleri, yetkililere seslenerek çözüm beklediklerini rapor ettiler.

Çinili Camii’nin geleceği ile alakalı çalıştay düzenlenmişti

Bir süre ilk Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin ocak sahipliğinde Maltepe Mahallesi’ndeki caminin geleceğiyle ilişkin değişmeyen verilmesi için Orta Şark Beceri Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi Tedris Üyeleri Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Fazilet Canbay, Prof. Dr. Erhan Altunel ve Doç. Dr. Mustafa Miğfer Yılmaz’ın katılımı ile çalıştay düzenlenmişti. Çalıştayda Çinili Camii’nin bazı bölümlerinin deforme olması ve depreme çürük olması nedeniyle güçlendirilmesine değişmeyen verilmişti. Caminin güçlendirilmesi projesinde sona gelindiği ve ihya çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağı kaydedilmişti.

Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı rahmetli Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında yaptırdığı şehrin simgelerinden Çinili Camii, sekizgen şeklinde ve aut yüzeyinin kâffesi seramiklerle kaplı. Caminin minaresi ise Itidalli Asya üslubunda yapıldı.

Share: