Kütahya’da binlerce çiftçiye sertifikalı nesil

Kütahya’da zirai üretimde mahsul ve kaliteyi yükseltmek amacıyla Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile Kütahya İl Özel İdaresi aksiyon birliğinde gerçekleştirilen proje çerçevesinde başlatılan sertifikalı yavru dağıtımı tamamlandı.

Dumlupınar Spor Salonu’nda planlı sertifikalı evlat tevzi töreninde konuşan Vali Ulvi Çelik, dikici kaynaklarıyla birlikte 27 milyon TL bütçeli projeden 9 bin 402 çiftçinin yararlanacağını söyledi.

Bitkisel üretimi artırmanın yolunun nitelikli tohumdan geçtiğine ilgi calip Ilbay Çelik, “İlimiz genelinde bin 700 ton sertifikalı buğday, 530 ton sertifikalı rüşvet tohumu girmek amacıyla toplamda 2 bin 230 ton sertifikalı buğday ve rüşvet tohumuyla 111 bin 500 dekarda teşrinievvel yapılacak” dedi.

“Tarım bundan sonra önemli bir kürsü”

Mezru alanlardan minimum 39 bin ton nişane alınacağını kaydeden Ilbay Çelik, ürün artışının sağlanması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle sahadaki çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Gıdanın beslenmenin ötesinde mühim bire bir konuma geldiğinin altını çizen Vali Polat, “Zirai istihsal anlamındaki sahalardaki 350 bin hektar civarında ayrımsız zirai cıvıltı alanımız var. Yaklaşık 250 bin hektarı tahıl ekimi amacıyla elverişli olan alanlar. Burada bize düşen yayın miktarını artırmak. Bunun yeryüzü kebir yolu dahi sertifikalı soy sop kullanma alışkanlığının yaygınlaştırılmasından geçiyor” diye konuştu.

“Kalifiye buğdayı artırırken gösterişsiz buğdayı anında düşürmemiz geçişsiz”

“24 bin çiftçimizin yüzde 40’ına bağlantı edilen tıpkısı sürecin paydaşıyız” diyen Vali Polat konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “3 sene süresince sertifikalı tohumdan elde edilecek ürünleri esasen girdi olarak kullanma ihtimalimiz ayrımsız milyon dönüm alanda sertifikalı tohumun toprakla buluşmasını sağlayacak. Buğday ve arpa üretiminin 75’ini regüle edebileceğiniz, sertifikalı tohuma dönüştürebileceğiniz bir aşama. En anne sorunumuz buğday ve arpadaki nitelikli zürriyet kullanılmamasının oluşturduğu dezavantajlar. Nitelikli buğdayı artırırken yalınç buğdayı müstacelen düşürmemiz lazım kim zaman burada yaptığımız iş birlik dahi bunun amacıyla. Hakikat sağlanmasındaki Milletvekillerimizin gayretleri, İl Umumi Meclisimizin çalışmaları haddinden fazla eşsiz. Balaban katkı sunuyorlar. Cumhurbaşkanımız ilkin kalkışmak üzere emeği güzeşte herkese ilimiz yerine teşekkür ediyorum.”

Milletvekili İshak Gazel: “Üretim seferberliği başlatacağız”

Kütahya’nın yer illerden daha büyük oranda bindi aldığını kaydeden DÜRÜST Öğür Kütahya Milletvekili İshak Gazel, “Kütahya’nın bakir dönemde ekincilik üretiminde nazik aynı dalan olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, önümüzdeki dönemde balaban bir üretim seferberliği başlatacağız. Sunma büyük paydaşımız çiftçilerimiz ve muhtarlarımız” ifadelerini kullandı.

İl Özel İdaresinin tarıma 22 milyon TL mevhibe ayrıldığını nâkil İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmayan, sunulan desteklerin artarak devam edeceğini söyledi.

Tören çiftçilere tohumların tasdik edilmesiyle sona erdi. – KÜTAHYA

Share: