KTÜ’lü Turan, okula gitmeyi reddeden füru amacıyla velilere önerilerde bulundu Açıklaması

Karadeniz Ustalık Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Yavru Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Keleş Turan, Bala ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran çocukların yüzdelik 5’inde okul reddi durumunu gördüklerini bildirdi.

Turan, yaptığı yazılmış açıklamada, okulların açılmasıyla eğitim bilimi hayatına başlamakta tartı çeken çocuklarda tanıdık okul reddinin balaban benzeri sorun olarak ortaya çıktığını belirtti.

Meslek reddinin alelhusus ilkokul ve ortaokul dönemindeki çocukların kısaca yüzdelik 1’ini etkilediğini vurgulayan Turan, Çocuk ve Akil Baliğ Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran çocukların yüzdelik 5’inde ekol reddi durumunun görüldüğünü aktardı.

Turan, ekol reddinin dirençli ve teferruatlı süreli olduğunda, çocuğun birey ve akademik gelişimini tehlikeye atabileceğini ve yetişkinlikte ara sıra ruh sağlığı bozukluklarına kat açabileceğine dikkati çekti.

Meslek reddinin, okuldan kaçma ve okulu bırakma kabil sair sorunlardan farklı olduğunun altını çizen Turan, “Çocuğun okula gitme ihtimalini düşünüp buna karşı tıpkısı sıkıntı duyması, ebeveynlerin bu soruna cebin farkındalığının olmaması ve bu nedenle çocukta muhteşem sav davranışlarının görülmesi ile kendini göstermektedir. Çocuğun verdiği tepkiler ve birey adına huzursuzluğu genellikle alttaki yatan yara ile ilişkili olabilmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Turan, bu durumu belirli benzeri oranda kimi zaman gördüklerine bel ederek, şunları kaydetti:

“Pandemi sonrası çocukların ince süre evde kalması ve pandemi nedeniyle benzeri dönüş süregelen online eğitimden sonradan pratiğimizde bu durumu daha sıklıkla görmeye başladık. Genellikle okulun evvel yıllarında henüz sık gördüğümüz bu durum, pandemi sonrası dönemde ilkokulun sonuç yılları üste ortaokul yıllarında birlikte karşımıza çıkmaya başladı. Kezalik yapılan icraat Kovid-19 pandemisi sonrası çocukların okula gitmeyi cılk etmek ile ilgili kaygılarında artış olduğunu gösterdi.”

Ekol personeli ile teşrikimesai büyük

Bu çocuklarda muhtelif anksiyete belirtileri gözlendiğine dikkati calip Turan, belirtilerin devir boyu değişkenlik göstermekle birlikte okula gitme baskısı ortadan kalktığında ya birlikte hafta sonları ve tatillerde kaygıya dair çok az belirgi görülebildiğini aktardı.

Turan, zaman zaman ekol bitmeme ederken okul reddi sergileyen çocukların temas korkuları yokmuş gibi görünebildiğini ancak ertesi dönme okul zamanı geldiğinde bulguların tekrarladığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Çocukların yaşadıkları bu melal, kendisini davranışsal, akademik, fizyolojik ve ruh bilimsel yerine gösterebilmektedir. Davranışsal düzeyde, okula gitmeyi reddetmeye bağlı eğlencesiz vaziyetler, yataktan çıkmama, meslek amacıyla hazırlanmayı iadeli ve okula geldiğinde servisten veya arabadan inmeyi reddetme üzere bulgular görülebilir. Okuldan daim şikayetçi doğmak, yakınmak, değişik şekillerde nâr nöbetleri hatta okula gitmesi konusunda güçlük uygulandığında okuldan kaçmakla yıldırma ika ve kendine engel verme davranışları görülebilir. Gocunmak ile münasebetli fizyolojik âraz ortada bellek ağrısı, göden bulantısı, gaseyan, kelle ağrısı, terleme, amel, yoğun idrara hayat, saksı dönmesi, geçit ağrısı sık görülür. İlkokul çağında bu durumun altında imdi firak kaygısı düzlük alabilirken ahir yıllarda gen anksiyete bozukluğu, içtimai fobi, özgül fobi ve depresif halel, hatta pandemiden sonra takıntılı kompülsif bozuk para kayran alabilir.”

Meslek reddinin çok türlü semptomlarla ortaya çıkabildiğini ve altta yatan nedenin değişik olabildiğini belirten Turan, bu nedenle yavru ve akil baliğ psikiyatri hekimi eliyle er dönemde yalnız kıymetlendirme yapılmasının en kebir basamaklardan biri olduğuna dikkati çekti.

Turan, ebeveynlerin bu üzere şikayetleri olan çocukları amacıyla kesin okulla iş birliği zarfında akım ederek aynı hekimden arzulu destek almaları gerektiğini belirterek, “Çocuklarla ağrı ile ser ika yöntemleri, ebeveynlerle sevgili davranışlar ile mir etme yöntemleri ve okul personeli ile teşrikimesai zarfında düzentileme çok önemlidir. İlaç tedavileri de mukavim vakalarda ve alttaki yatan başka psikopatolojilere tutkun kendisine güvenle kullanılabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Share: