KKTC’de “Kıbrıs Sorunu: Çevresel Güçlükler ve Erke Güvenliği” konferansı başladı

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bu sene üçüncüsü planlı “Kıbrıs Sorunu: Çevresel Müşkülat ve Erke Güvenliği” konferansının geçmiş oturumu gerçekleştirildi.

Yakın Gün Doğusu Üniversitesi (YDÜ) aile sahipliğinde yapılan ve acun enerji piyasasında Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ın rolünün ele alındığı konferansın küşat konuşmasını, KKTC Cumhur Reisi Ersin Tatar yaptı.

Savaşlar ve konuşu krizler dolayısıyla dünyada zorlu haddinden fazla sevgili yaşandığını tamlayan Tatar, “Bizim tohum sorunları çözemedi. Bildirme azından gelecek nesillere sorunlarını aşabilecekleri aynı dünya bırakmazsak mesail derinleşerek büyüyecek.” ifadesini kullandı.

Tatar, abuhava değişikliği ve erke güvenliği kabilinden sorunların ati nesilleri yıldırma ettiğine ilgi çekerek, “Tığ dünya liderleri ve nazik şirketlerin yöneticileri daha adisyon verebilir olmalı ve henüz aşkın hareket almalı.” diye niteleyerek konuştu.

Konferansın evvel oturumunda, Kasaba ve Kentçilik Icra Vekili Yardımcısı Alperen Demirtaş, YDÜ İnşaat ve Belde Mühendisliği Fakültesi Dekanı ve Konferans Başkanı Hüseyin Gökçekuş, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Cihat Yaycı, Türkiye Azerbaycan Hukuk İşbirliği ve Tesanüt Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Asayiş ve Aut Politikalar Yerleşmiş Üyesi Aygün Attar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Umumi Başkanı Tunç Adanır ve Arsıulusal Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir çevrim içi müşavere yaptılar.

YDÜ’nün öncülüğünde dünya genelinde 40’ın üzerinde darülfünun ve kurumun desteği ile planlı konuşma, 80 konferansçı ve 100’ün üzerinde araştırman ve uzmanın katılımıyla 3 gün süresince ayrı oturumlar şeklinde bitmeme edecek.

Konferansta, erke güvenliğine ilişik aktüel mesail, son zamanlarda mutluluk sınırlarının ötesinde benzeri takı ile ortaya sâdır temel kırılganlıklar ve güçlükler, Gün Doğusu Akdeniz Bölgesi ve Kıbrıs’a odaklanılarak incelenecek. Antrparantez, bu gelişmelerin politik ve politik sonuçları ve KKTC’nin bu hareket tarzındaki rolü bile tartışılacak. İklim değişikliği ve erke kıtlığı arasındaki aksata ile Maşrık Akdeniz’deki abuhava değişikliğinin etkisini hafifletmek ve enerji kıtlığını fasletmek amacıyla mütenavip çözümler da ele alınacak.

Share: