Kadınlar atılmış malzemeleri ziynet eşyasına dönüştürüyor

Tunceli’birlikte atık malzemelerden bezen eşyası eden kadınlar, hem köylü dönüşüme hem bile aile bütçesine katkıda bulunuyor.

İl Ahali Eğitimi Merkezince açılan el sanatları ve ziynet eşyası yapımı kursuna katılan kadınlar, Tunceli Tasarım Merkezi’nde ateş parçası öğreticilerden ayrımsız süre teorik hikmet aldıktan sonradan atölye çalışmalarıyla el becerisini geliştiriyor.

Haftanın 5 haset kursa katılan 20 karı, yünden efsanevi figürleri, bezden bebekler, yoğurt kovasından sepet, boncuktan mini masa çiçeği, alüminyum folyo, ceride ve plastik pipetten biblolar hazırlıyor.

Çalışmalarla et kafalı dönüşüme de yardım sunan kadınlardan bazı evine ziynet eşyası yapıyor bazen da yaptığı ürünleri açılan sergilerde satarak idrak elde ediyor.

“Kursiyerler gelişigüzel kalem malzemeyi değerlendiriyor”

Tunceli Dizayn Merkezi Koordinatörü Hilal Yorgancı, AA muhabirine, her yaştan insanın merkezdeki atölyelerden rahatlıkla faydalanabileceğini söyledi.

Bölgenin figürlerine müteveccih tasarımları ortaya çıkarmayı amaçladıklarını belirten Yorgancı, umum sanatları ve ziynet eşyası yapımına kadınların nazik demet gösterdiğini belirtti.

Sıfır atık konusuna önem verdiklerini vurgulayan Yorgancı, “Kadınlar, Tunceli Milli Terbiye Müdürlüğünce Içtimai Gelişmeyi Tutma Programı kapsamında hazırlanıp, Fırat Kalkınma Ajansınca onaylanan, Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığınca desteklenen projeyle oluşturulan merkezimizde yetişek alıyor. Burada hele kağıt ve plastik malzemeleri hediyelik eşyalara dönüştürüyoruz. Serencam zamanlarda Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının de bu konuya ehemmiyet göstermesi üzerine biz çalışmalarımızı proje haline getirmeyi planlıyoruz. Kursiyerlerimiz çalışmalarında palamuttan kozalağa ve Munzur Çayı’nın aşındırıp cilaladığı ağaç dallarına kadar akla gelebilecek seçme soy malzemeyi değerlendiriyor.” dedi.

“Ev hanımları sanatsal çalışmalarla dahi uğraşabilir”

Mahirane çalıştırıcı Aynur Orhan ise Ahali Eğitimi Merkezi bünyesinde kısaca 2 yıldır kurslar vererek geçimini sağladığını söyledi.

Orhan, kurslar yardımıyla stresten uzaklaştıklarını belirterek, “Emek ortamımız çokça iyicene ve eş arkadaşlarımızla oturup ahbapça ediyoruz. Her eş hanımının gelişim yapması gerekmiyor sanatsal çalışmalarla bile uğraşabilir. Biz bu ürünlerin hepsini düzentileme vererek yapıyoruz ve atılmış malzemeleri bezek eşyası namına değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kursiyer Aysel Korkmalı dahi evindeki işlerden kalan zamanını ahali sanatları ve süs eşyası yapmaya ayırdığını anlattı.

Zamanının sevinçli ve haddinden fazla güzel geçtiğini belirten Korkmalı, “Çalışmalarımda çokça güzelce başarılar elde ediyorum ve evim için bezek eşyası yapıyorum. Ürettiğimiz ürünleri ara sıra arkadaşlarımıza birlikte satıp, harçlığımızı çıkarıyoruz.” diyerek konuştu.

Share: