GSO’da “Santek Plastik Sektörü Çalıştayı” gerçekleştirildi

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırı Ihya ve Eğitim Bilimi Vakfı (PAGEV) iş birliğinde Uran ve Teknoloji İşbirliği Oturmuş (SANTEK) çerçevesinde “Plastik Sektörü Çalıştayı” düzenlendi.

GSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Sanayi ve Teknoloji Icra Vekili Yardımcısı Hasan Büyükdede, Gaziantep Valisi Davut Gül, DOĞRU Öğür Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Delicesine, PAGEV Başkanı Güç Eroğlu, GSO Umumi Heyet Başkan Yardımcıları Başar Küçükparmak ve Ferhan Sağım, GSO Umumi Heyet Üyeleri, Uran Umumi Müdürlüğü Kimya Sanayi Dairesi Başkanı Alpaslan Kasıt Şans, Gaziantep Tecim Odası (GTO) Sedir Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Saika, Endüstri Bölgeleri Genel Müdürlüğü Üstyapı Aplikasyon Dairesi Başkanı Caner Koçoğlu, Gaziantep Endüstri ve Uygulayım Bilimi İl Müdürü Mustafa Taşdemir ile alım yetkilileri, firma temsilcileri ve sanayiciler katıldı.

“Kazançlı tıpkı çekim merkezi konumunda olan Gaziantep sanayisini müstacelen geliştiriyor”

Çalıştayın açılışında mütekellim Endüstri ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Gaziantep’in birçok medeniyete familya sahipliği eden değişik uygarlıkların, kültürlerin ve dinlerin sentezlendiği koskocaman bir endüstri, ticaret ve kültür sarayı olduğunu söyledi. Büyükdede, “Çağımızın global rakiplik zarfında, teknolojik gelişmeler ve trendler ışığında firmalarımız, yenilikçi ürünler, istihsal ve yönetim sistemleri ile rekabetçiliklerini korumaya ve geliştirmeye çalışmaktadır. Bu sebeple, üniversitelerimiz ile imalat endüstri sektörlerinin Bakanlığımız öncülüğünde tıpkı araya gelmesi ve kuma aynı garaz doğrultusunda cereyan etmesi iri önem taşımaktadır. Malumat, uygulayım bilimi, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin oluşturulması ve sürdürülebilmesi yerine selen ve sanayiyi ayrımsız araya getiren teşrikimesai mekanizmaları Bakanlığımızca hareketli tıpkısı şekilde yürütülmekte ve yenileri de teşvik edilmektedir” dedi.

Sosyoekonomik yapısı nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kazançlı benzeri elektrik merkezi konumunda olan Gaziantep’in sanayisini hızlı hızlı geliştirdiğine dikkati çekici Büyükdede, “Gaziantep ülkemiz ekonomisine katkılarını artırmaktadır. Plastik sektörümüz devlet genelinde olduğu kabil Gaziantep’imizde üstelik yatırımlarına şişman tıpkısı çalkantı ve iştahla bitmeme ediyor” diyerek konuştu.

Büyükdede, plastik sektörünün Gaziantep’te gelişmekte ve yüksek nema potansiyeline topluluk olsa birlikte sektörün, kâin durumda, sorunlarının değerlendirilerek çözümüne yönelik hızlıca aksiyon alınmasının önem genişlik ettiğini tabir ederek şöyle konuştu, “Bu erek doğrultusunda, bugün SANTEK etkinliği çerçevesinde planlı bu çalıştayda çözüm amacıyla hep paydaşlar üzerine düşen görevi yapacaktır. Gaziantep sanayisinde dönüşümün gerçekleşebilmesi ancak amme, darülfünun ve endüstri iş birliği ile tür olabilecektir. Bu amaçla sanayicilerin; bu süreçlerde yapılması gerekenler ve sanayide dönüşümün işletmelere sağlayacağı kazançlar için bilgilendirilerek teknolojik ve mekansal inkılap konularında yönlendirilmeleri sağlanacak. Bu uyanıklık doğrultusunda; Ar-Ge, inovasyon ve endüstri altyapısı, 6 Birleştirme Sanayi Bölgesi, 10 Sanayi Sitesi, 11 Ar-Ge Merkezi, 1 Tasarım Merkezi, 1 Uygulayım Bilimi Geliştirme Merkezi bulunan Gaziantep’i müstahsil kimliği, eklenmiş değerli gücü ve inovatif büyüme kapasitesini artırmak için büyük benzeri heyecanla desteklemeye bitmeme edeceğiz.”

“Henüz önceki başlattığımız markalaşma, inovasyon ve arge çalışmalarının bugün hangi büyüklüğünde kocaman olduğunu görüyoruz”

Gaziantep’in dublör tıpkı şehir olduğunu kaydeden DOĞRU Öğür Gaziantep Mebus Nejat Koçer, “Gaziantep plastik sektörü açısından yüce aynı site. Bu çalıştayın sonuçlarını takip edeceğiz ve sanayimizin gelişimine ulama sunmayı sürdüreceğiz. Daha önceki başlattığımız markalaşma, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının bugün hangi büyüklüğünde büyük olduğunu tıpkısı nöbet daha görüyoruz. Plastik sektörünün kentimizde tahaccüm hızı haddinden fazla erdemli. Bu noktada sanayicilerimizin bize ulaştıracakları talepler, mesail ve değişik konularda her devir yanlarındayız ve hal çıkarmak amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Değiş ve inkılap uğrunda Valimiz, Uray Başkanımız, Oda başkanlarımız ve kurumlarımız ile çokça elan bereketli noktalara geleceğimize içtenlikle inanıyorum. Çalıştayın düzenlenmesinde destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Bu şehrin sanayicileri en yumruk şartlarda bile makineleri durdurmadan site ve ülke üzere çalışmaya bitmeme etti”

Gaziantep’in endüstri şehri olduğunu ve Gaziantep Endüstri Odası’nın haddinden fazla makro işlere imza attığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Delice, “Bu şehrin sanayicileri yeryüzü tahakküm şartlarda üstelik makineleri durdurmadan şehir ve devlet amacıyla çalışmaya devam etti. Seçkin sanayicimizin ayrı ayrı alışılmadık sükse hikayesi var. Gaziantep kadim aynı şehir. Her noktada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu derinti de önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalara çerağ tutak. Emeği geçenlere teşekkürname ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Plastik sektörü döngüsel ekonomide üstünde durulması gereken en muhteşem sektörler arasında kayran alıyor”

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak de konuşmasında, plastik sektörünün döngüsel ekonomide üzerinde durulması gereken sunma önemli sektörlerin başında geldiğini dile getirdi. Sektörde üretimin kavrayışsız dönüşüme uygun yapılması gerektiğini tabir fail Küçükparmak, “Bunu yaptığımızda karbon salınımını azaltırken; AKARSU Yeşil Uyuşma Kriterlerine akla yatkın üretime geçişimizi bile kolaylaştırmış olacağız. Antrparantez İngiltere, İtalya ve İspanya kabil ülkeler plastik ithalatı konusunda bakir kriterler ifade etmek için aynı emek gerçekleştirdi. Buna bakarak ithal ettikleri plastik ürünlerin makul oranlarda ferasetsiz dönüşüme akla yatkın hammadden üretilmesini isteyecekler. Ertelenmediği takdirde 2023 yılında başlayacak olan uygulama ile mankafa transformasyon kriterlerine akla yatkın sıfır ürünlerden ilişik idrak rica edilecek. Bu uygulama ilerleyen dönemde kamu AB ülkelerinde başlayabilir ve kesim namına bizim da şimdiden buna hazırlanmamız gerekiyor. aksi hâlde, genişlik çok ihracatımızın olduğu DENIZ ülkelerine yapılan plastik, plastiğe dayalı istihsal ve ambalaj konusunda bakir standartlara uyumluluk konusunda bastırık yaşayabiliriz. Bu dahi mehabetli kayıplara illet türlü” dedi.

Plastik hammadde ve termo plastik üretimi özne işletmelerin yüzde 20’sinin Gaziantep’te olduğunu kaydeden Küçükparmak, “2021 yılına göre, şehrimizden yapılan ihracatta nesiç sektörü yüzdelik 43 ile evvel tam meydan alırken, kimya ve plastik sektörü yüzde 12 ile 3. tam bulunmaktadır. Plastik sektörünün ana hammaddelerinden olan polietilen ve polipropilenin dünyada sunma çok tüketildiği şehirlerin başında Gaziantep gelmektedir. Bu hammaddeler, site namına dünyada önder olduğumuz çıngı halı üretimi başta olmak üzere, pp çuval, non-woven güpür, plastik ambalaj üretiminde ağır yerine kullanılmaktadır. Bu sebeple şehrimizin sunma kıvrak sektörlerinden olan plastik sektörüne yönelik, Uran ve Teknoloji İşbirliği Yerleşmiş (SANTEK) çerçevesinde, Plastik Sektörü Çalıştayı’nın şehrimizde düzenlemesi kritik önem taşıyor. Sonuçları itibarı ile sektörümüze derece katacak bu güzel organizasyonda emeği olan ve katılım sağlayıcı herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuştu.

“Hoşgörüsüz dönüşümün arttırılmasını ve sektörün büyümesini hedefliyoruz”

PAGEV Başkanı Çetin Eroğlu birlikte Gaziantep’in plastik sanayide Türkiye’nin öncü üretim eden bir merkezi olduğunu söyledi. Dünyada tek başına sunma çok polipropilenin tüketildiği ilin Gaziantep olduğunu tamlayan Eroğlu, “PAGEV, Gaziantepli sanayicilerimizle geçmişten bugüne büyüklüğünde birçok sorunu umum ele çözüme kavuşturmuştur. Düpedüz hammadde ithalatındaki kısıtlamanın giderilmesi konusunun dışında torba ve stretch filmleri gözaltı konulması kabilinden adımları Gaziantepli sanayicilerimizle birlikte attık. Sanayicimizin maliyetini arttıran birçok kalemde amme ile çözüm üretilmesi hususunda dahi it canlı haddinden fazla problemi PAGEV kendisine sanayicilerimizle alay malay çözüme kavuşturduk. PAGEV Meslek liselerini kurarak nitelikli hareket gücü oluştururken, 31 yıldır Türkiye’nin yeryüzü büyük plastik fuarı olan Plast Eurasia’yı düzenliyoruz. Fuarımız, dünyada gelişigüzel sene planlı sunma şişman 2. plastik fuarı konumuna gelmiştir. Antrparantez inşaatına devam ettiğimiz PAGEV Mükemmeliyet Merkezimizle, sektörümüzdeki melfuf değeri arttırmayı planlıyoruz. Yeşil dönüşümle ilişkin çalışmalar bile yürüten PAGEV, döngüsel antant çerçevesinde firmalarımızın atması gereken adımları birlikte sektörle paylaşarak; izansız dönüşümün arttırılması ve sektörün sanayi olarak büyümesini hedefliyoruz. Gaziantep plastik işleme makinaları sektörünün geliştirilmesi üzere birçok konuda Uran Bakanlığımız, Gaziantep Endüstri Odamız ve ait kurum ve kuruluşlarımızla ağırbaşlı çalışmalar yürütmeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep sektörde ülkemizin eke istihsal merkezlerindendir”

Gaziantep’in ülkemizin önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu kaydeden Endüstri ve Uygulayım Bilimi İl Başmuallim Vekili Mustafa Taşdemir, “Çalıştay konumuz plastik sektörü, ilimiz endüstri işletmelerinin sektörel dağılımı sıralamasında yüzde 8,38’lik büyüklük ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Esasen Bakanlığımız Uran Sicil Bilgelik Tabanı kayıtlarına bakarak istihdam edilen sevimli sayısına göre yüzdelik 6,6’lik ululuk ile üçüncü sırada bulunmaktadır. İhracatta ise yeniden yapı ve gıda sektörünün ardından üçüncü sırada bulunmaktadır. Çalıştayımızın Gaziantep ve ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi için anlı şanlı ve liyakatli olmasını diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Uran Umumi Müdürlüğü Kimya Sanayi Dairesi Başkanı Alpaslan Meram Baht ve Uran Bölgeleri Umumi Müdürlüğü Üstyapı Aplikasyon Dairesi Başkanı Caner Koçoğlu, sektörün elan zinde ve eli nimetli büyümesi noktasında atılabilecek adımlar üzerine görüş ve önerilerini aktardı.

Çalıştayda antrparantez sanayiciler vasıtasıyla gündeme getirilen konular, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gaziantep Endüstri Odası ve PAGEV yetkilileri vasıtasıyla yanıtlanarak öneriler vasıta altına alındı.

Çalıştay istifham-karşılık bölümü ve plaket takdimiyle sona erdi. – GAZİANTEP

Share: