GAZİANTEP – Cumhurbaşkanlığı Para Ofisi Başkanı Aşan: “Zaman helal olanı sağlamak kıt olanı seçmek emreylemek”

Cumhurbaşkanlığı Para Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, günümüz mali siteminde helalliğin kıt olduğunu belirterek, “Bunu aşmanın yolu helal olanı artırarak, büyüterek açlık rantını ortadan koparmak.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi vasıtasıyla Ziraat Ortaklık’ın aksiyon birliğiyle birleştirme edilen “Sağlıklı Fasıl Perspektifinden Türkiye’nin Ortaklık Mal Stratejisi Buluşmaları”nın ikincisi, Bağımsız Milletvekili Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi eş sahipliğinde gerçekleştirildi.

Aşan, buradaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yer hassas olduğu konulardan birinin iştirak para sistemi olduğunu söyledi.

Halihazırda katılım finans sistemini yüzdelik 8’e çıkardıklarını ve bunu yeterli bulmadıklarını rapor eden Aşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği seviyelere deklare etmek amacıyla Finans Ofisi kendisine departman paydaşlarıyla birlikte çalışmalara aceleten devam ettiklerini dile getirdi.

Aşan, katılım para sisteminin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması yerine faaliyet yürüttüklerini ve 84 eylem maddesini içeren Katılma Mal Takip Belgesi’ni hazırladıklarını anlatarak, “Türkiye’bile para problemi bulunmayan, âdem kaynağı problemi var. Bu alana hizmet edebilecek hevesli kayırıcı kaynağını yetiştirmemiz lazım. Bu alanı özellikle gençlere tanıtıyor olmamız lazım. Paydaşlık Finans’ın mesajı nedir, ne ifham etmek istiyor, amacı nedir, bunların hepsini henüz gür anlatıyor olmamız lazım.” ifadeleri kullandı.

Aşan, katılım finans alanında kanuni enfrastrüktür hazırlıklarında yüce aleniyet kaydedildiğini aktardı.

Aşan, eskimemiş kanunla alay malay katılım finansın vezneci adı altında anılmayacağını ve katılım mal kurumu adına adlandırılacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Maalesef bugün, buna Türkiye, İslam ve farklı coğrafyalarda karışma helal kıt kaynaktır. Zaman helal olanı uydurmak kıt olanı uydurmak söylemek. Dolayısıyla helalin ayrımsız açlık oranı var. Oldukça günümüz finansal sisteminde kıt olan helali, cımbızla arayıp buluyorsunuz. Harama bulaşmamak üzere de az daha seksek yaparak yürüyorsunuz, başka çareniz bulunmayan. Para alanında üstelik hakeza benzeri zorunluluğumuz var. Süfli dahi finans alanında helal kıt. Finansal kaynağı helal tutarık şişirmek da çokça el. O yüzden birlikte elhak halen bu alan değişik alanlara ve konvansiyonel sisteme bakarak biraz elan efdal ömre bedel. Bunu aşmanın yolu helal olanı artırarak, büyüterek açlık rantını ortadan kullanmak.”

Bu durumun alay malay çözülebileceğini anlatan Aşan, katılma mal sisteminin posta aldığını sözlerine ekledi.

Kültür Katılım Umumi Müdürü Güçlü Özdemir birlikte bir zamanlar engellerle karşılaşan ortaklık finans sisteminin geliştiğini rapor etti.

Konuşmaların ardından istifham-karşılık şeklinde bitmeme fail programa, MÜSİAD Gaziantep Yazıhane Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu ve toplum örgütü üyeleri katıldı.

Share: