Gazi Üniversitesi öğrencileri Türkiye’nin en hızlı hyperloop aracını tasarladı

Gazi Üniversitesi Uygulayım Bilimi Fakültesi bünyesinde oluşturulan Firuze Takımı, Türkiye’nin bildirme acul hyperloop (dal düzem ray ötesi hızlı ulaşım aracı) aracını geliştirdi.

Gazi Üniversitesi Uygulayım Bilimi Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen “Firuze Hyperloop” isimli komütatör, Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının yürütücülüğünde planlı ve Samsun Çarşamba Havalimanı’nda devam eden TEKNOFEST KARADENİZ’da sergileniyor.

Firuze Takımı’nın ara bulucu, bu sene Gebze TÜBİTAK RUTE’dahi gerçekleştirilen TEKNOFEST Hyperloop Ihya Yarışması’nda finale küsurat 16 mızıka arasından tünele girmeye hak kazanan 4 topluluk, tünelde ise yarışabilen 2 takımdan biri ve en hızlısı oldu.

Geliştirilen açkı, çok noktalı çekiş ve tork kontrolü, ibdai pnömatik ve rejeneratif fren sistemleri, fotoelektrik sensörlerle tünel içi hassas kalıp kontrolü, okunabilen haberleşme ve ağız ağıza özerk sürüşe imkan veren düz arama mesafe yüzü ile faaliyet-elektronik, araba, imalat ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin kolektif çalışmasının domuzuna ayrımsız örneği yerine gösteriliyor.

TÜBİTAK RUTE’dahi denemeleri yapılan açkı, 160 metreden evvel ve 180 metreden sonradan durmaması kabil görevleri adına getirerek takımlar beyninde sunma aceleci, yer detaylı uzaklık kateden, yüksek enformasyon sistemiyle tamam görevleri her iki yönde birlikte özerk olarak gerçekleştirebilen önceki hyperloop uzlaştırıcı oldu.

Projenin akademik danışmanlığını yapan Dr. Akademisyen Cemil Ocak, AA muhabirine, takımlarının kısaca 15 yabanlık mektepli grubundan oluştuğunu, bu yıl başlarında kurulduğunu söyledi.

Takımlarının tamamının milli uran hamlesine ulama sağlamayı garaz edinmiş gençlerden oluştuğunu vurgulayan Sülale, şöyle devam etti:

“Hyperloop teknolojisi, 5. yavru ulaşım teknolojisi namına adlandırıyor. Bu kapsamda haddinden fazla elan hesaplı ve efdal hızlara, uçaktan elan efdal hıza sâdır henüz çevreci ayrımsız muvasala teknolojisi. Ülkemizde, Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığımız ve TÜBİTAK destekleriyle bu teknoloji geliştiriliyor. Artık gençlerimiz şunu diyor; ‘Tığ treni kaçıran gençler değil, treni fail gençler tevessül etmek istiyoruz’. Bu alay benim çok hoşuma gitti. Takımımızın aracı, sonuç yarışmada 92 kilometre ile sunma faziletkâr hıza vasıl çevirgeç oldu.”

Hyperloop teknolojisiyle sürtünmenin minimize edilmesi ve bu araçların haddinden fazla faziletli hızlara ulaşmasının hedeflendiğini dile getiren Karı, şunları kaydetti:

“Tünel zarfında tıpkı vakum ortamı sağlanarak araçların ovuşturma oranı azaltılarak yüksek hızlara çıkılması hedefleniyor. El Altında efdal hızlı trenler var, bu trenleri henüz acul ayla bildirmek üzere sürtünmenin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Bu aracın geliştirilmesiyle saatte bin kilometre hıza çıkılması hedefleniyor. Bu de uçaktan elan iktisadi ve çevreci tıpkısı erişim yolu söylemek. Bu aracın seçkin aşamasıyla öğrenci arkadaşlarımız uğraştı, ayrımsız himmet var burada. Biz bile öğrencilerimizle gurur duyuyoruz, onlara destek olmaya çalışıyoruz.”

Share: