Fındık fiyatları yükselişe geçti

Fındık fiyatları yükselişe geçti

Azade piyasada sonuç 2 aydır 47 lira seviyelerinde sabitlenen fındık fiyatı sene sonu yaklaşırken 1.5 teklik yükselişle 48.5 TL’yi gördü

GİRESUN Başıboş piyasada serencam 2 aydır 47 teklik seviyelerinde sabitlenen fındık fiyatı yıl sonu yaklaşırken 1.5 teklik yükselişle 48.5 TL’yi gördü.

Azade piyasada yıpranmamış sezona 47 TL’den başlayan fındık fiyatı, haddinden fazla sürmeden gerilemeye başlamış geçen hafta 45 TL’ye büyüklüğünde düşmüştü. Fındık fiyatı bu haftayı ise yükselişle kapatarak 48 ila 48.5 aralığında seyrediyor. Giresun’un tarihi Fındık Pazarı’nın esnaflarından Mustafa Kankaya fındık fiyatının önümüzdeki haftalarda bire bir hacim elan yükselerek TMO’nun çalım fiyatını yakalamasından ümitli olduklarını belirterek “Zaman bakımından başıboş piyasada Giresun nitelik 48 ila 48.5 TL arasında, levant kaliteyi ve lüks fındığı ise 43 TL’den alıyoruz. Sezona 47 liradan başlayan fındık fiyatı bir açıklık 45 TL’ye büyüklüğünde gerilemişti. Ancak kestirmece 2 aydır 47 lira seviyelerinde sabitlenen fındık fiyatında son 1 gündür üst akilane bire bir kıpırdama oldu. Şuanda 1 ila 1.5 TL arasında benzeri yükselişle 48 TL’nin üstünde kamera buluyor. Giresun kalite fındık 48.5 TL’den alınırken, levan kalite ve ekstrem fındık ise 43 TL civarında” dedi.

Avrupa’daki erke krizi fındık ihracatını etkiledi

Fındık fiyatını sunma ve istek belirleyecek olsa da ayrımsız hacim daha yükselerek TMO’nun çekicilik fiyatını yakalayabileceğini dahi belirten Kankaya, “Ebetteki fındık fiyatını yöre çalmak haddinden fazla tahakküm çünkü fiyatları belirleyen arz ve taleptir. Bu ülkemizin fındık rekoltesine ve ihracatımıza muadil anlamına geliyor. Bu duruma göre güzeşte sene ülkemizin kabuklu fındık ihracatı 300 bin ton iken bu yılki ihracat rakamımız 275 bin ton civarında. Sabık yılın bu aylarına bakarak ihracatımız az buçuk geride kabil görülüyor. Buna bedel ait bakanlığımızın açıkladığı rekolte ise, 762 bin ton yerine belirlendi. Dolayısıyla rekoltemiz tıpkısı geçmiş yıla göre tıpkısı cirim ilerde amma ihracatımız ise benzeri tutar geride. Bu da fiyatların sunu ve okullu bakarak istediğimiz seviyelerde olmadığının nedenini ortaya koyuyor. İhracatın az buçuk bağan olmasının nedeni ise tabiatıyla dünyada yaşanan küresel ekonomik kriz ve hele Avrupa ülkelerindeki erke krizi enerjik olmuştur” diyerek konuştu.

Üreticinin elinde yüzdelik 30 civarında fındık kaldı

Üreticinin elinde yüzdelik 30 seviyelerinde fındık kaldığını da kaydeden Kankaya “Eylül ayı itibarıyla müstahsil satışlı fındık 250 bin titrem civarındaydı. Bu rakamın içerisinde teşrinievvel ve son teşrin ayları namevcut. Bu ayları bile hesaka kattığımızda tahmini namına üreticinin elinde yüzde 25 ila 30 bandında fındık kalmıştır diyebiliriz. Bu üreticilerimizde aciliyeti olmayan biraz henüz fındık fiyatının yükselmesini düş fail üreticilerimizdir” dedi.

Öte yandan bazen üreticilerde ellerinde kâin fındıkları 50 liraya kadar yükselmesi halinde satacaklarını belirttiler.

Share: