Eş ve aş damı eşyaları sektöründen Güney Afrika açılımı

Aile ve Aş Damı Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, Cenup Afrika’nın familya ve aş damı eşyaları ithalatındaki payının yüzde 3 seviyesinde olduğunu belirterek, Türkiye bu payla ilk üçte düz alsa üstelik Çin yüzde 65 ile pazarın haddinden fazla nazik bire bir bölümüne bilge.” ifadelerini kullandı.

EVSİD açıklamasına bakarak, aile ve mutfak eşyaları sektörünün bakir pazarlara açılma ve ihracatı müzayede stratejisi doğrultusunda yurt dışında yaptığı murat odaklı buluşmalar bitmeme ediyor.

Sektörde cümbüş gösteren EVSİD üyesi 25 üretici firma Johannesburg’de hem Cenup Afrika’dan hem da çevre ülkelerden gelen alıcılarla buluştu.

EVSİD yılın ilk 7 ayına ilişkin ihracat rakamlarını birlikte açıkladı. Temmuz ayı ihracatı, ham bap fiyatlarının düşüş trendine girmesi ve müstevli sonrası hazırlık zincirindeki normalleşmeye vabeste namına zincir mağazaların istif seviyelerini bozuk seviyelerine düşürmelerine koşut, sabık yılın benzeri ayına bakarak yüzde 16,75 düşüş gösterdi.

Ocak-orak ayı dönemi ihracatı ise güzeşte yıla bakarak yüzdelik 0.1 artışla ve 204.5 milyon dolar adına gerçekleşti.

“Güney Afrika pazarına ihracatımızı artırabiliriz”

Açıklamada görüşlerine vadi verilen EVSİD Başkanı Talha Özger, Cenup Afrika’daki aktiflik süresince 10 ayrımlı ülkeden 52 almaç ile aynı araya geldiklerini belirtti.

Özger, hele salgınla alay malay Türk ürünlerinin Asya ülkelerine alın rakiplik avantajı kazandığını, buna karşın özellikle Kumluk Altı Afrika ülkelerindeki payın hedeflenenin çokça altında olduğunu belirterek, ikili hareket görüşmeleriyle gelişigüzel bölgedeki muamele paylarını elan dahi artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Afrika kıtasının arz şişman ikinci ihracat pazarımız olmasına rağmen bu kıtaya yapılan ihracatın yüzde 70’inden fazlasının Mısır, Libya, Cezayir, Fas ve Tunus’tan oluşan şimal Afrika ülkelerine gerçekleştiğine belen fail Özger, şunları kaydetti:

“Güney Afrika’ya ihracatımızdaki artış serencam 4 yılda yüzde 72.4 ile genel dış satım çoğalma oranımız olan yüzde 60’ın üzerinde. Ancak 583 milyon dolarlık ithalatı ile dünya ithalatından yüzde 0,4 nasip alan bu ülkeye yaptığımız 21.8 milyon dolarlık ihracatı ehliyetli görmüyoruz. Güney Afrika’nın ev ve mutfak eşyaları ithalatındaki payı yüzde 3 seviyesinde.

Türkiye bu payla ilk üçte kayran alsa üstelik Çin yüzdelik 65 ile pazarın çok iri bire bir bölümüne hakim. Çin’in yaşadığı geri hizmet sıkıntılar ve bu bölgeye olan ilgimizin artması ile önümüzdeki dönemde görece avantajlı konuma gelip Güney Afrika pazarına ihracatımızı artırabiliriz.”

“İhracat birim fiyatını 4 dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz”

Sektörün 2021 yılında dış satım rakamlarını koşa haneli artırsa da bu yıl artış hızının düşmeye başladığını tamlayan EVSİD Başkanı Özger, burada bile bilcümle söylenen mülhak altın ihracatın öneminin benzeri kat daha ortaya çıktığını rapor etti.

Özger, “Elan yenilikçi ve daha bol tasarımlı ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Sektörün yeryüzü koca hedefi ihracat artışının beraberinde ünite dış satım fiyatının yukarıya çekilmesi. Şu anda kilo başına 3.72 dolar olan dış satım birim fiyatını tor konu maliyetlerinin adi taraflı seyrine rağmen 4 dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.

EVSİD Umumi Heyet Müessis Üyesi ve Yurtdışı Projeler Komitesi Başkanı Beyhan Baycar ise salgın sonrası Fas, Polonya ve İstanbul Invitation Only projelerinin ardından Cenup Afrika pazarında başarılı benzeri izlence gerçekleştirdiklerini, ayrımlı ülkelerden alıcılarla toplamda 284 hisse senedi görüşmesi yapıldığını belirtti.

Ilkgüz ayında farklı bire bir ufuk ile 40 firmayı Latin Amerika pazarındaki alıcılarla buluşturmayı planladıklarını belirten Baycar, salgın öncesinde başlattıkları organizasyonu 2022 yılında henüz büyüterek elan çok üreticiyi Latin Amerika pazarına yönlendireceklerini ifade etti.

Share: