Erzurum’da mehterli hasat bayramı

ERZURUM’birlikte mehterli hasat bayramı düzenlendi. Pasinler ilçesine tutkun rustik Alvar Mahallesi’ndeki etkinlikte, mehter takımının ‘Cüretkâr Marşı’nı çalmasının arkası sıra biçerdöverin buğday tarlasına girmesiyle hasat sezonu başladı.

Pasinler ilçesine vabeste Alvar Mahallesi’nde planlı ‘hasat bayramı’ ile hasat sezonu başladı. Vali Okay Memiş, bozuk İçişleri Bakanı SELIM Öğür Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Reisi Mehmet Ayak, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar’ın beraberinde çok sayıda çiftçinin katıldığı hasat bayramı, Kur’an-ı Koçak okunmasıyla başladı. Arkası Sıra Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehterhane tayf aldı. Buğday tarlasındaki konserine ‘Ceddin Deden’ marşıyla başlayan mehteran, ardından ‘Bayrak Marşı’nı seslendirdi, Atak Marşı’nı çaldı. Davetlilerin birlikte coşkuyla dinlediği marş böylece, biçerdöver, buğday tarlasında hasada başladı. Davetliler, bire bir süre biçerdöverle yapılan hasadı izledi.

?’VERİLEN DESTEKLER HİÇBİR ŞEKİLDE BOŞA GİTMEDİ’Çiftçinin ayrımsız almanak karşı terinin, emeğinin, umutlu bekleyişinin ve edilen duanın karşılığını aldığını tamlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akaret, Erzurum’un kestirmece 870 bin kocabaş, 1 milyon küçükbaş hayvan varlığının yanında 460 bin hektar, yani 4 milyon 600 bin dekar ekincilik alanı ile çokça balaban aynı tarımsal üretim potansiyeline ehil olduğunu söyledi. Kestirmece 1,5 milyon dekar alanda hububat, 1 milyon dekar alanda ağızotu bitkisi, 34 bin dekarda patates, 45 bin dekarda gün çiçeği ve 21 bin dekarda şeker pancarı üretimi yapıldığını belirten Akaret, şunları söyledi:

“Bakanlığımızca 2021 yılında 370 milyon TL, bu yıl şimdiye kadar 331 milyon TL destek ödemesi yapıldı. Yıl sonuna büyüklüğünde en bir iki 400 milyon destek ödemesi yapmış olacağız. Yalnız son 4 yılda tahminî 60 milyon TL bütçeli 95 proje uygulanmış ve tahminî 500- 600 milyonluk ek ayar sağlanmıştır. Bu projeler kapsamında bin 380 titrem yemleme bitkisi, 2 bin 350 titrem buğday, 75 titrem yulaf, 52,5 titrem Hınıs- İspir ve Narman fasulyesi, 7 titrem günâşık ve 21 titrem nohut tohumu, 166 bin skor ceviz ve dut fidanı, 1 milyondan fazla sebze fidesi alınarak çiftçilerimize dağıtılmıştır. Sertifikalı tohumluk üretimimiz balaban artma gösterdi. Buğdayda 200 kilogram olan mahsul, yüzde 80 artırılarak 360 kilograma çıkarıldı, Bu üstelik kestirmece 160 kilogram artım ve 1milyon dekarda 1 milyar 120 milyon alacak demektir. Yemleme bitkilerinde; 556 bin dekar olan istihsal alanı yüzde 70 artırılarak 947 bin dekara, 830 bin titrem olan istihsal miktarı yüzde 130 artırılarak 1,9 milyon tona çıkarıldı. İlimizin 20 sene önce 735 milyon TL olan tarımsal istihsal değeri 14 kat artırılarak 10,1 milyar TL’ye çıkarıldı. Yani sunulan destekler tek şekilde boşa gitmedi heba olmadı, talih hesabına ilimiz yerine ziyadesiyle eklenmiş değere dönüştü.”



Share: