DTSO bölgesel kalkınma amacıyla projeler üretmeye devam ediyor

Diyarbakır Tecim ve Uran Odası (DTSO) Umumi Heyet Komutan Yardımcısı Erdal Avşar, serencam yıllarda sezon normallerinin haddinden fazla altında yağmur olduğunu belirterek çiftçinin alternatif tarıma yönelmeye başladığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde susuzluk tehdidine özen çekici Avşar, çiftçinin tıpkısı taraftan susuzluk ile savaş ettiğini, gayrı yandan küsurat girdi maliyetleri tarımsal üretimi tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Avşar, “Bölgede kuraklığa dayanıklı çeşitlerin yaygınlaştırılması gerekirken kül tersi bir siyaset izlenerek Mısır üzere taşkın su tüketen tıpkısı bitkinin ekiliyor olması doğru bir ekincilik politikası olmaz. Akdarı ve ayrımsız katmerli su tüketen nebatat adına kuraklığa imdi raci, girdi maliyetlerinin bile kısmen daha az olup veriş imkanları ve soylu erki getirisi elan efdal olan tarımsal politikaları bölgemizde yaygınlaştırmamız gerekiyor” dedi.

Diyarbakır Tecim ve Endüstri Odası yerine bölgede kırsal ve kentsel kalkınma adına projeler üretmeyi kurumsal tıpkısı ağırlık adına görülerini tabir ağabey Avşar, “Esbak yıllarda yine odamız yoluyla hayata geçirilen ipekböcekçiliği projesi ile bugün Türkiye’nin yaş insan üretiminin yüzde 60’ını Diyarbakır bir tane başına üretiyor. İpekli tekstil sektörü bile ayrımsız hızlı hızlı artmakta, gençler ve kadınlara istihdam olanağı sağlanmaktadır. 2020 yılında uygulamaya başladığımız “Fıstık Yetiştiriciliğini Ihya Projesi” ile alelhusus Silvan, Hazro, Vesile, Lice, Kaplıca, Dicle gibi rustik alanlarda fıstık yetiştiriciliğini motivasyon etmeye başladık” şeklinde konuştu.

Farkındalık hazırlamak amacıyla başlattıkları proje ile kentte fıstık dikim alanları çabucacık artmaya başladığını kaydeden Avşar, “Bu hem Diyarbakır, hem de havza zirai eser çeşitliliği açısından son aşama balaban tıpkısı evolüsyon. Bu gelişmenin cevvaliyet kesmeden devam etmesi için Çekmece olarak imkanlarımız çerçevesinde çiftçilerimize destek olmaya çalışıyoruz. İki yıl geçmiş dikilen fıstık çöğürleri geçen yıl aşılandılar. Bu sene da hem rekiz dağıtımı, hem da telkih çalışmalarına destek olacağız. Fıstık çöğürü dağıttığımız çiftçilerimizi daim takip ederek dikim ve sonrası bakımına varana büyüklüğünde rastgele şeyi taharri ediyoruz. Bu de çiftçilerimize cüret aşılamakta, projeye ilgilerini çıktı arttırmaktadır” ifadelerine kayran verildi.

Afşar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kuraklığın alıcı noktaya geldiği ayrımsız dönemde çiftçilerimizin desteklemek, onları alternatifsiz bırakmamak yerine kamusal kaynakların toprak lehine artık kullanılması, sulama imkanlarının imdi yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. 115 bin hektar düzlük sulaması planlanan Dicle ve Kralkızı Barajları tahminî 20 yıldır su tutmaya başlamış ve erke üretimine geçmiştir. Ancak bugüne kadar vakit kaybetmeden 25 bin hektar düzlük sulamaya açılmıştır. Sulama amaçlı 212 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı inşası ise 17 yıldır tamamlanmasına karşın kanaldaki tahribatlar nedeniyle kullanılamamaktadır. Barajlar bölgesi haline gelen bölgemizde çiftçilerimizin kuraklıkla uğraş ediyor olması kabul edilebilir bir nitelik değil. Başta Dicle, Kralkızı ve Silvan Barajları doğmak üzere, bölgedeki tüm sulama gayeli yatırımlara yeterli temel aktarılarak güdük sürede bitirilmeli, sulanabilir bilcümle araziler suyla buluşturulmalıdır.” – DİYARBAKIR

Share: