Daha bir iki enerjiyle açık alanda etkin zeytin hasat makinesi tasarlandı

TEKNOFEST KARADENİZ’e katılan darülfünun öğrencilerin geliştirdiği zeytin hasat makinesi ile zeytin hasadı, daha haşat ve acul yapılabilecek.

Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Endüstri ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde planlı TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.

Festivale katılan projeler beyninde Dokuz Eylül Üniversitesi Araba Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden İzem Begüm Yeşilyurt, Ömer Fatih Gökalp ve Musa Burak Doğrar’ın Prof. Dr. Zeki Kıral danışmanlığında geliştirdikleri yerli zeytin hasat makinesi de bulunuyor.

Tasarlanan makine, piyasadaki zeytin hasat makinelerine bakarak hem henüz ucuza mal edildi. Araba ayrıca, piyasadakilere göre hem daha aceleci hem bile henüz bir iki enerji kullanıyor.

İzem Begüm Yeşilyurt, AA muhabirine, İzmir’bile zeytin hasadının makro vadi tutması dolayısıyla hakeza benzeri yayın tasarladıklarını söyledi.

Ürünlerinin domestik ve milli olduğuna belen fail Yeşilyurt, “Zeytin hasat makinesinin mekanik kısmı üç değişik programda tasarlandı. Şu an piyasada ayrımsız bulunmuyor. Tarak yapısı ve mahruti dişlileri bize başmaklık. 290-300 vatlık benzeri motorla çalışıyor.” dedi.

Aracın düşük enerji ile çalıştığını tamlayan Yeşilyurt, “Zeytin hasat makineleri sunma az 750 vat ile çalışıyor. Tığ bunu 300 vata büyüklüğünde indirmeyi başardık. Çok elan olağan ve kılgı. Muadillerine bakarak haddinden fazla daha büyük alanı tarıyor. Örneklerinin 3,5 cellat geniş alanda hasat yapıyor. Açık olması nedeniyle hasat süresini da kısaltıyor.” diyerek konuştu.

Yeşilyurt, araçlarını örneklerine göre elan ucuza üstelik mülk ettiklerini dile getirerek “Biz bu ürünü 2 bin 200 ila 2 bin 400 teklik aralığında dünyalık ettik. Piyasadaki ürünler 8 bin-9 bin liradan başlıyor. Tığ çokça daha ucuza evcil ve milli ayrımsız kitap ürettik.” ifadesini kullandı.

Share: