Danimarka’ya besleme verilen Güney Koreliler Seul hükümetinden sormaca talep etti

Danimarkalı aileler tarafından 1960’lardan 1980’lere kadar uşak edinilen onlarca Cenup Koreli, köklerini belirsizleştiren oylumlu uygulamaların mağduru oldukları gerekçesiyle Seul hükümetinden beslengi verilme süreçlerinin soruşturulmasını istedi.

Seul’deki Hamur ve Uzlaşma Komisyonu’nun, evlatlık sunulan 53 kişi aracılığıyla topluca yapılan resmi başvuruyu kabul etmek amacıyla 4 ay süresi bulunuyor.

Talebin kabul edilmesi halinde bunun, Cenup Kore’de 1960’larla 1980’ler arasındaki askeri yönetimler sırasında çocukların yabancılara beslengi verilmesine ilişkin tartışmalı icraat konusunda sunu serbest kapsamlı soruşturmayı tetikleyebileceği anlatım ediliyor.

Başvuruda, çokça sayıda çocuğun, ölmüş hükümet gözetimi ve mukteza özenin gösterilmemesi zımnında ailelerinden dikkatsizce veya boş yere elbet ayrıldığını vurgulayan çokça değişik şikayetlere atıfta bulunuluyor.

O dönemde ülkede velet edinmeyi heveslendirme etmeyi amaçlayan özel yasaların, uygulamada kar amacı güden çocuk edindirme kuruluşlarının kayıtları manipüle etmesine ve çocukların aksi biçimde zürriyet edinilmesine müsaade verdiği belirtiliyor.

Yurt dışına beslengi sunulan Cenup Korelilerin çoğunun, kolaylık canlandırma edilip bulunabilen akrabaları olmasına rağmen kuruluşlar marifetiyle sokağa tecezzi edilmiş yasalı yetimler olarak kaydedildiği; bunun, çocukları henüz görgüsüz bala edinilebilir arkaç getirdiği ifade ediliyor.

1974’te Danimarkalı bire bir aileye evlatlık sunulan, Danimarka Kore Hakları Grubu’nun avukatı ve komutan yardımcısı Peter Möller, “Hiçbirimiz yetim değiliz.” diye eylül ayında Güney Kore’ye geri dönmeyi planladığını açıkladı.

Möller, o dönemde sokaklarda iyesiz insanların bulunduğuna dair haberlerin çıktığına bel ederek “Biraz matematiğiniz varsa bu, 1970’ler ve 1980’lerden itibaren Seul’ün sokaklarının açıkta yatan çocuklarla dolup taştığı anlamına dirimsel.” dedi.

Başvuruda, uşak edinme kağıtlarında tevellüt isimlerinin, tarihlerinin, tevellüt yerlerinin veya biyolojik ebeveynleriyle ilişik bilgilerin yanlış olduğu yahut üstünde oynandığı kanıt ediliyor.

Evlat edinilenlerden bazıları, döl edindirme kuruluşlarının, kimliklerini, Danimarkalı ebeveynlere verilemeyecek büyüklüğünde hastalanmış olan yahut ölen çocuklarınkilerle değiştirdiğini keşfettiklerini, bunun, köklerini bulmayı oldukça zorlaştırdığını veya çoğu devir imkansız ayla getirdiğini savunuyor.

Başvuru sahipleri, Temel ve Neva Komisyonu’nun, hükümetin, bu kuruluşların takibini yapmadığı amacıyla mesul tutulup tutulmayacağına değişmeyen vermesini, antrparantez çocukları Danimarka’ya gönderen Holt Yavru Hizmetleri ve Kore Içtimai Hizmeti adlı iki kuruluşu, çocuk kazanma belgelerinin tamamına ve arka plan bilgilerine eksiksiz muvasala sağlamaya zorlamasını istiyor.

Holt Çocuk Hizmetleri, konuyla ilişik izah yapmadı.

Son 60 yılda kısaca 200 bin Cenup Korelinin, ekseriyetle MEMLUK ve Avrupa’üstelik balaban bölümü beyaz zehir olan ailelere beslengi verildiği rapor ediliyor.

Yaklaşık 9 bin beslengi kayran Danimarka, Güney Koreli ayrıntılar için Avrupa’daki sunma şişman bitme noktalarından biri konumundaydı.

Evlat edindirme kuruluşlarının o yıllarda, döl edinmeyi, beslenecek hayat sayısını hafifletmek ve bekar annelerin çocukları dahil “istenmeyen çocukları ortadan kaplamak” amacıyla bir araç namına gören askeri liderlere yakın yönetim kurulu üyeleri eliyle yönetildiği belirtiliyor.

Associated Press ajansının ele geçirdiği askeri dalavere dönemi belgelerine bakarak, çocuk edinmeler, rakip Kuzey Kore ile yara bir perhiz rekabetinin ortasında Gün Batısı ile bağları da derinleştirmeyi amaçlıyordu.

Share: