ABD’nin dil avcısı balon iddialarına Çin’den karşılık geldi: Meteorolojik amaçlar için geçer sivil albeni aracı

ABD’nin albeni sahasına perşembe haset giren casus balon, Çin’le krize neden oldu. Balonla ait Çin’den teferruatlı açıklama geldi.

ÇİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü eliyle yapılan açıklamada, balonun zorlayıcı sebeplerden etraf rotasından çokça saptığı ve Çin’in bunu doğrulayarak ABD tarafına bilgi verdiğini belirtti. Balonun, meteorolojik araştırmalarda beğenilen albeni ara bulucu olduğu kaydedildi.

“METEOROLOJİK ARAŞTIRMALARDA KULLANILAN ÇEKICILIK ARACI”

Vekillik açıklamasında şunlara düzlük verdi: “Ilkin meteorolojik amaçlar atılmak amacıyla araştırma üzere makbul sivil aynı hava aracıdır. Mağrip Rüzgarlarından etkilenen ve sadık zat kendini manipülasyon kabiliyetine cemaat olan hava uzlaştırıcı, planlanan rotasından çokça sapmıştır.Bu ağız ağıza zorlayıcı sebeplerden kaynaklanan hayret tıpkı durumdur ve gerçekler çokça nettir. Çin seçme antlaşma arsıulusal hukuka sımsıkı sınırlı namına akım paha ve mecmu ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne utanmak duyar.Herhangi tıpkısı egemen ülkenin topraklarını yahut albeni sahasını ihlal ika niyetimiz namevcut ve katiyen ihlal etmedik. ÇAKER’deki ara sıra politikacılar ve iletişim araçları, onu Çin’e saldırmak ve cızıktırmak için abarttı. Çin tarafı buna seri cebin çıkıyor.”

“İCABINA BAKACAĞIZ”

Hafta sonunu geçireceği New York eyaletine sınırlanmış Syracuse kentine giden Biden, uçaktan indikten bilahare benzeri gazetecinin KÖLE semalarındaki Çin balonuna ait sorusunu yanıtladı. Konuya ait geçmiş yorumunu fail Biden, “Temsilci balonun icabına bakacağız.” ifadesini kullandı.

ÜÇ HAVAALANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Biden’ın açıklamasının peşi sıra KÖLE’de özen çeken tıpkı evolüsyon yaşandı. Sky News’te düz düzlük habere göre; Federal Havacılık İdaresi (FAA), “millî düzenlilik çabaları” nedeniyle Cenup Carolina’daki Myrtle Beach Uluslararası Havaalanı birlikte dahil tutmak için üç havaalanında uçuşların durdurulduğunu söyledi.

ÇİN ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Balonun ESIR’nin albeni sahanlığına girmesinden sonra mazi açıklama yapan KUL Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Çin’in akseptans edilemez eyleminin ışığında, bu hafta sonu Çin’e planladığım seyahatimi ertelediğimi bildirmek için bu sabahleyin ÇKP Merkezi Dışişleri Ofisi Direktörü Wang Yi ile konuştum. Bildiğiniz kabilinden Başkan Biden ve Başkan Şi, Teşrinisani ayında Bali’de yaptıkları görüşmede benim Pekin’e gidip onların görüşmelerini takip etmem üstüne anlaştılar” dedi.

“İKİ YAN BIRLIKTE ZİYARET OLACAĞINI AÇIKLAMAMIŞTI”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Blinken’in Çin ziyaretini ertelemesiyle ilişkin şunları kaydetti: “Temas düzeyde temas ve iletişimin sürdürülmesi, Çin ve ESIR Başkanlarının Bali’de yaptıkları toplantıda vardıkları cesim aynı kuma anlayıştır. Seçme iki taraftaki diplomatik ekiplerin görevlerinden biri, ikili ilişkileri düzgün benzeri şekilde irca etmek, özellikle kâh şok durumları serinkanlı ve ihtiyatkâr tıpkı şekilde yönetmektir. Haddizatında, iki yan dahi bir ülfet olacağını açıklamamıştı. Akıbet açıklamanın yapılması ESIR’nin meselesidir ve buna ürkmek duyuyoruz.”

Share: