İkizköylülerin Akbelen Ormanı Davasında ‘Yürütmenin Durdurulması’ Kararının Kaldırılmasına Yaptıkları İtiraz Reddedildi

ESMA TURAN

Muğla’da İkizköylülerin, Akbelen Ormanı’nda genişletilmek maksut kömür madeni sahasıyla ilgili sunulan ‘yürütmeyi durdurma’ kararının kaldırılmasına yaptıkları itiraz, İzmir Havza İdare Mahkemesi 7. Sorun Dairesi marifetiyle reddedildi. İkizköy Mekân Komitesi, kararla ilişkin “Önünde böylecene bu akıllıca davayı kazanacağız. beraber oldu bittiye getirilip Akbelen Ormanı’na konvansiyon üzere girilmesine cevaz vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Erke) soy sağlanması için Akbelen Ormanı’nda kömür madeni sahasının genişletilmesi kararına cebin, nahiye halkının mücadelesi sürüyor. Muğla 1. İdare Mahkemesi, ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak 2 Aralık’ta kaldırdı. Bunun konusunda İkizköylüler, 9 Aralık’ta karara itiraz etti. İzmir Nahiye İdare Mahkemesi 7. Sorun Dairesi, İkizköylülerin itirazını 19 Aralık’ta reddetti.

İkizköy Çevre Komitesi, bugün konuyla ilgili kayıtlı izah yaptı. Davanın daha bitmediği ve meşru hakların sonuna büyüklüğünde yürütüleceği tamlanan açıklamada, şöyle dendi:

“Önünde böylecene bu hak davayı kazanacağız. bu arada oldu bittiye getirilip Akbelen Ormanı’na ittifak üzere girilmesine cevaz vermeyeceğiz. Ormanların korunması görevini veren anayasal düzenlemelere, zeytinleri koruyucu Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Üzerine Kanun’a dayanarak, meşru türe ve ödevlerimizi sonuna kadar yürüteceğiz. Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına el anahtar kanun değişikliğini engel olmak üzere tığ Ankara’ya Meclis’e kadar gittik. Halkın vekilleri ile teklifi düşüncesiz çektirdik. Demincek halkın tamlık vekillerini, ormandan, zeytin dostu yaşamdan yana olan siyasi partileri, iz odaları, demokratik kütle örgütleri, sendikalar ve ekoloji hareketleri temsilcilerini, eksiksiz hayat savunucularını Akbelen’e bekliyoruz. Tığ ‘bitti’ demeden mücadele bitmeyecek. Kazanana arbede sahih direnişimiz devam edecek, hep gelişigüzel Akbelen’e dört elle sarılma, savunma, dulda zamanı.”

Share: