Tunus’tan ailesi olmadan göçmen teknesiyle İtalya’ya güzeşte minik çocuk ülkesine getirildi

Ailesi olmadan düzensiz göçmen teknesiyle yasa dışı yollarla İtalya’ya güzeşte 4 yaşındaki Tunuslu çocuğun ülkesine getirildiği bildirildi.

Tunus Ocak, Kadın, Bala ve Yaşlılar Bakanlığı, 15 Ekim’üstelik İtalya’ya sabık ve bugün Tunus’a reddetme edilmesi kararlaştırılan 4 yaşındaki çocuğa ilişkin mukayyet bir izah yaptı.

Açıklamada, “İtalyan makamlarının 4 yaşındaki kız çocuğunun Tunus’a reddetme edilmesi kararının ardında, bakanlığımız aracılığıyla görevlendirilen Bala Diriğ Kurumu yetkilisinin refakatinde ülkeye dönüşü sağlandı.” ifadelerine saha verildi.

Kız çocuğunun ailesine bile bindi sağlandığı tamlanan açıklamada, “Karı, özel durumu olan ailelerin kişi geçimlerini sağlayabilmeleri ve ücretsiz esenlik sisteminden yararlanabilmeleri amacıyla Sosyal İşler Bakanlığı ile koordineli olarak kazançlı güçlendirme programına dahil edildi.” ifadelerine saha verildi.

İade işlemlerinin ayrıntılı sürmesinin İtalyan yargısındaki prosedürleriyle ilişkili olduğu dökme açıklamada, kız çocuğunun ailesine tasdik edilene büyüklüğünde refakatçilerin kontrolünde seyahat yaptığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

Sakat milletvekillerinden ve koca hakları aktivisti Mecdi Kerbai’nin toplumsal iletişim araçları hesabındaki paylaşımının arkası sıra Tunus kamuoyunda duyulan olayın arkası sıra Tunuslu makamlarca soruşturma açılmıştı.

Tunus Ulusal Muhafızlar Sözcülüğü’nden olaya ilgilendiren yaptığı açıklamada, kız çocuğunun tıpkı tekneyle başka ağır aksak göçmenlerle beraber İtalya’nın Lampedusa Adası’na geçtiğinin belirlendiği duyurulmuştu.

Tunus Cumhuriyet Altını Savcılığı yoluyla başlatılan soruşturmada, kız çocuğunun ailesi, “deniz sınırlarını gizlice ihlal girmek ve olmuş sıfır çocukların haklarını korumamakla” suçlandı.

Ailenin yerel medyaya yansıyan açıklamalarında ise, çocuklarını biricik başına solmak istemediklerini, 4 yaşındaki çocuklarını tekneye bindirdikten sonraları 7 yaşında olan farklı çocuklarını da kabul etmek için kıyıya çıktıkları esnada, asayiş güçlerinin gelmesi üstüne teknenin kıyıdan bir anda ayrıldığını, bu yüzden kendilerinin tekneye binemediklerini söylemişlerdi.

Share: