Süleyman Aristokrat: Ağır Hasarlı Konutlarda 90 Bin Liraya Büyüklüğünde Eşya Yardımı Yapacağız

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, Düzce’üstelik; “Tehlikeli hasarlı konutlarımız var. Bunaltıcı hasarlı konutlarda eşyasını almadan çıkıyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar kayıt yardımı yapacağız. Benzeri zamanda, kırıcı hasarlı konutlarda 30 bin liraya kadar da icar ve nakil yardımı gerçekleştireceğiz. Şayet aheste hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada üstelik 15 bin liraya büyüklüğünde huruç yardımı gerçekleştireceğiz. Şayet bati hasarlı konutta ise ve konteynere geçiyorsa, geçme maliyeti adına da onlara bile 15 bin liralık yardımda bulunulacak” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Çekicilik; 5.9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Düzce’de, izah yaptı. Aristokrat, şöyle konuştu:

“600’E YAKIN ISITICI DAĞITILDI. 23 BİN 265 KİŞİLİK KAT SICAK AŞINDIRMAK VERİLDİ”

“Düzce’da 233 dümdar sarsıntı meydana geldi. 37’si Düzce vilayetimizde koyulmak amacıyla 93 vatandaşımız yaralandı. 1’i ağır sıklet bakımda gelmek amacıyla 6 vatandaşımızın tedavilerine devam edilmektedir. Hem Gölyaka dalan hem Düzce hem birlikte gayrı ilçelerimizde yani depremin enerjik olduğu gayrı ilçelerimizde hasar olan yerlerde vacip temasları yaptık.  Afete engelleme amacıyla kamu gurur ve kuruluşları ile sivil sosyete kuruluşlarından bütün 3 bin 748 personel, 812 araç bu depremde fariza aldılar. Vatandaşlarımızın eğreti barınma ihtiyacı oldu. 12 Son Teşrin 1999 depremi burada nazik benzeri travma oluşturdu. Bibi onun etkilerini, karşılaştığımız vatandaşlarda gözlemliyoruz. Amme misafirhaneleri, yurtlar, kurduğumuz çadır alanlarında vatandaşlarımızın barınmasına imkan temin etmek üzere adımlarımızı attık. 19 bölgede oba alanları oluşturduk. Bine mümasil oba kuruldu. Hala dahi kurulmaya devam ediyor. Deneyimsizlik merkezleri, sadık spor salonları açıldı. Vatandaşlarımız burada konuk edildi. Hem AFAD hem Kızılay hem Belediyemiz kısaca 20 bine yakın battaniye dağıttılar. 3 bine mail yatak, bürgü desteği sağlandı. Şu temel büyüklüğünde 600’e andıran ısıtıcı dağıtıldı. Çünkü çekicilik de tün serinlemeye başladı. Şu anne büyüklüğünde 23 bin 265 nefis kere ısıdam yemek verildi.

“HEP 27 MİLYON LİRALIK İLK ETAPTA BİR MUKABELE BURAYA ULAŞMIŞ OLDU”

Seçme afetin kendine ilgili aynı karakteri vardır. Bu zelzele 5.9 büyüklüğünde tıpkısı sarsıntı makul ama ivmesi faziletli. Nazik sarsıntıya sebep oldu ve pırtı zararları bahis konusu oldu. Ev, işyeri ve araçlardaki zararların tespiti için 220 kişiden oluşan 110 kadro çalışmalarına başladı. 3 bin 450 engel tayin talebinin 818’i; 120 işyeri, 693 bölük tespiti yapıldı. Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı 1 milyon, Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 10 milyon, AFAD Başkanlığı bile şu asıl büyüklüğünde 16 milyon teklik karşilik gönderdi. Hep 27 milyon liralık evvel etapta bir mukabele buraya kazanmış oldu.

“AĞIR HASARLI KONUTLARDA 90 BİN LİRAYA BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYIT YARDIMI YAPACAĞIZ”

Yoğun hasarlı konutlarımız var. Sakil hasarlı konutlarda eşyasını almadan çıkıyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar yük yardımı yapacağız.  Tıpkısı zamanda, yavaş hasarlı konutlarda 30 bin liraya kadar bile kira ve huruç yardımı gerçekleştireceğiz. Şayet aheste hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada de 15 bin liraya büyüklüğünde huruç yardımı gerçekleştireceğiz. Şayet ağır hasarlı konutta ise ve konteynıra geçiyorsa, mürur maliyeti adına de onlara da 15 bin liralık yardımda bulunulacak. Özellikle pırtı hasarları aşkın. 5 bin liraya kadar pırtı zararlarının tanzimini sağlayacağız.”

Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Tasavvur Gurur ise şöyle konuştu:

“Vatandaşımızın hangi ihtiyacı varsa yerinde belirleme edip çözmek amacıyla çalışmalarımız sürdürüyoruz. Hasar gören mecmu mahallerimizde alçak hasarlı binalarımızda gittik tespitlerimizi yaptık. Ayrımsız taraftan eğreti tahaffuz ve gıda ihtiyaçları giderilirken ayrımsız taraftan de hasar belirleme çalışmalarını başlattık. Sahada 600’ü aşkın hasar tespit çalışması örümcek arkadaşımız var. Riskli gördüğümüz binalarda lazım değme çeşit tayin yapılıyor. Bize mevrut taleplerin şişman tıpkı kısmını hallettik.

“DÜZCE GENELİNDE YIKILACAK VE AĞIR HASARLI 71 BİNA VE 134 BAĞIMSIZ DEVIR TESPİT EDİLDİ”

Toplamda 4 bin 316 binada hasar belirleme çalışmalarımız yapıldı. Gölyaka’de 2 merkezde 4 tutmak amacıyla 6 binamızı ivedili yıkılacak kendisine belirledik. Cumayeri’nde 7 yapı, 9 bağımsız milletvekili departman, Kilimli’birlikte 5 çatı 9 bağımsız milletvekili departman, Gölyaka’da 23 çatı 42 bağımsız milletvekili kesim, Gümüşova’birlikte 9 yapı 16 bağımsız departman, merkezde 21 yapı 31 müstakil göz tevessül etmek üzere Düzce genelinde yıkılacak ve kırıcı hasarlı 71 bina ve 134 özgür seksiyon belirleme edildi.”

Share: