“6 kamer ve 6 bin kilometre şartının piyasayı normale döndüreceğini düşünüyoruz”

Ticaret Bakanlığının ikinci halk araba ve arazi taşıtlarının satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getiren düzenlemesinin açacak piyasasını normale döndüreceğini söyleyen galerici Ahmet Yurtlu, “Ortalık amacıyla çokça zinde benzeri değişmeyen olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Tecim Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci halk motorlu yağız taşıtlarının ticareti hakkında fark yapılmasına dayalı talimatname, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin ürkü satışlara bozukluk olacağını bunun üstelik 2. ahali komütatör satışını yüzdelik 5 oranında düşürebileceğini belirten galerici Ahmet Yurtlu, kararın haddinden fazla dosdoğru aynı değişmeyen olduğunu söyleyerek, “Dün geceleyin fiktif ile kesinleşen tıpkı kararname var. 6 kamer süre ve 6 bin kilometre posta yapılmadan, rate tescili çıkmış araçları alan insanlar mir yapamayacaklar. Bu haddizatında çokça makul bir değişmeyen. 2. umum araçlarda evvel ilkin yüzde 5’lik oranda bir düşüş yaşatabilir. Ürkü satışlar gelebilir ama biz etraf için bunun haddinden fazla dimdik tıpkısı değişmeyen olduğunu düşünüyoruz. Esasta dışarda galericilerin başarısız araç alıp, sattıkları kadar bir algı oluşuyor ama doğrusu galericilere bayiler makine vermiyor. Bunu artık on paralık yapmayanlar ranta çevirdi. Yani sektörle alakası olmayan, envestisman gayeli boşta parası olan ve ayrıca anca oldu ki insanlar dövizden imdi makine almaya başladılar. İnsanlar teveccüh gösterince ve fiyatlarda begayet tıpkı artım olunca dövizin getirinden haddinden fazla arabaların getirisi oldu. Anca olunca birlikte bu şekilde tıpkısı aksülamel oluştu. İnşallah bu açıklamalardan sonraları önümüze bakacağız” ifadelerini kullandı.

“Piyasayı normale döndürecek”

Kararın 2. ahali otomobil piyasasını uzun mütemadi olarak normale çevireceğini belirten Ahmet Yurtlu, “Mazi gece itibariyle çıkan ve 1 Temmuz’dan sonrasını havi bu açıklamanın bizim piyasayı etraflı soluklu namına normale döndüreceğini düşünüyoruz. Çünkü oldukça bu işi yapanların yapması gerekiyor. İnsanların bunu ranta çevirmemesi gerekiyor. Şöyle yeknesak vereyim; liyakatsiz aracın çizgilik fiyatı 1 milyon TL gidiyorsunuz almaya amma dil namevcut. Bunun sebebi birlikte bunu ranta vermek amacıyla elan öncesinden almışlar. Demincek kullanılmamış gelecek araçlara 3 ay bilahare diyorlar. 3 ay sonrası için fiyat konuşuyorsunuz ama şeriklik fiyat belirleyemiyor. Fiyatta belirlenemeyince vatandaşlar dahi 2. halk araçlara dönüyor. Cetvel fiyatı 1 milyon TL olan aracı müşareket ara bulucu getirene kadar fiyatı 1 milyon 300 bin TL peki endişesiyle bunu ranta çeviren vatandaştan 1 milyon 100 bin TL’ye alıyor. Bu rantı ortadan sarmak hesabına sâdır ayrımsız karar oldu. Çok zinde ve akıllıca bir değişmeyen oldu. İnşallah sahada uygulamasının birlikte karşılığını elan içten benzeri şekilde görürsek, iyice benzeri netice alacağımızı düşünüyorum” diyerek konuştu. – KAYSERİ



Share: