Avrupa gaz fiyatları stokların dolmasıyla düşüyor

Avrupa gaz fiyatları bölgedeki depolama enjeksiyonlarının şita öncesinde erdemli doluluk seviyelerine ulaşması ve bağan akışkanlık ile zaman dun yönlü debi ediyor.

Hollanda TTF hub’ı Ilkgüz ayı vadeli kontrat Ice Endex’te bugün en üst 1,32 EUR düşüşle 195,00 EUR/MWh’ten prosedür gerçekleştirdi. İngiltere NBP hub’ı eşdeğer sözleşme ise 10,63 p azalışla 363,00 p/th düzeyinden el değiştirdi.

Alfa Energy Enerji Piyasası ve Risk Yönetimi Başkanı Jason Durden, “Ambarlama komple gidiyor, sabık hafta biraz elan yoğun olsa birlikte Fransa depolama sahaları Ilk Teşrin ayına büyüklüğünde %100 kırcı olmuş olacak” ifadelerini kullanıyor.

Fransız depolama tesisleri %82, Almanya %72, İspanya %79 ve İtalya %75 dolulukta bulunuyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, sabık yılın bire bir döneminde Avrupa ambarlama sahalarında doluluk %59 iken bu sahalar en son kapasitelerinin %72’lik bölümünü doldurmuş bulunuyor.

Avrupa, Ukrayna’daki savaş sırasında Moskova’nın kademeli yerine kapasitenin sadece %20’sine düşürdüğü Zalim gaz arzının yerini ahzetmek için alternatif arayışlarını sürdürürken 1 Kasım’a kadar kapasitenin %80’ine ulaşmayı hedefliyor.

Durden, bitmeme fail aktif LNG ithalatının dahi kilit öneme sahip olduğunu söylüyor.

Avrupa, sene süresince Rus arzına alternatif amaçlı çoğu spot LNG kargosunu kendine çekiyor ve şu anda Asya fiyatlarına çift haneli primler sunuyor.

Ancak Avustralya merkezli ANZ bankası vasıtasıyla paylaşılan tıpkı notta, Asya şirketlerinin ışıntı piyasada elan enerjik hale gelmesiyle rekabetin artabileceği belirtiliyor.

Doğalgazı kesilen Avrupa’üstelik kömür tüketimi artıyor

 

Tabii gazda ağustos tarifesi yayımlandı

 

Polonya, AB’nin doğal gaz planının zorunlu olmasına karşı

 

doğal gaz ambarlama tesisleri kışa amade

 

Share: