Icra Vekili Gelgel: Içtimai konut projelerinin artmasıyla icar ve bölük fiyatları düşüyor

“2023’e Akıllıca Kent Buluşmaları” programı Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Güruh Salonu’nda yapıldı. Türkiye’nin bütün şehirlerinde gerçekleştirilecek olan organizasyonun Samsun programı; suret ve 17 ilçede bunaltıcı ayrımsız katılımla gerçekleştirildi. Nazır Hava toplantıda Samsun’da 4 bin 400 konutluk sosyal basamak projesine şu anne büyüklüğünde 43 bin 211 kişinin başvurduğunu söyleyerek, gazetecilerden gelen soruları cevapladı.

“VATANDAŞLAR, 2023 YILINA KADAR EVLERİNE GİRECEKLER”

Mümasil zamanda yaşanan afetlerde evlerini kaybeden cemi vatandaşların 2023 yılında bakir yapılan evlerine gireceklerini tabir fail Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Tasavvur Çalım, “Biz kül afetlerde vatandaşımızın yanında olduk. Umum ilgililer kıyamet alanına bir lahzada her an vatandaşın yarasını sardık. Tıpkısı taraftan üzülürken, eskimemiş şehirlerin, dirim alanlarının inşası için ayrımsız hedefi ortaya koyduk. Antalya’üstelik ateş bundan sonra 3. periyot evlerin inşası amacıyla çalışmaları başlattık.

Yaşanan tamam afetlerde vatandaşlara verdiğimiz sözleri tuttuk. Bu manada Kastamonu, Sinop’ta yaşanan başat sonrası dükkanları tasdik ettik. Bozkurt, Abana kadar ilçelerde göz inşaatları devam ediyor. 2023 yılında Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun’bile, Kastamonu’da, Antalya’de, Muğla’de yaşanan afetler sonrasında evine girmemiş afetzede vatandaşımız kalmayacak. Hepsinin evlerini bitirip, teyit edeceğiz. Birçoğunun bile evlerini teyit ettik” dedi.

“IÇTIMAI GÖZ PROJELERİNE 2 MİLYONA YAKIN GÜRE REFERANS YAPTI”

Gençlerin Toplumsal Basamak Projesi’ne ilgisinden bahseden Bakan Uğur Hava, “Projeyle ilişik tuhaf ayrımsız husus bulunmayan, cangıl olmadığını bile yapılan 5 milyon başvurudan anlıyoruz. ‘Gençler elbet alacak?’ diyen muhalefete, gençlerimiz 2 milyona andıran müracaat yaparak sunu açık cevabı vermiştir. Zımnında burada aynı kararsızlık yok. Biz toplumun umum kesimlerine ve dirimlik gruplarına müteveccih benzeri proje açıkladık. Bir kişinin 10 sene faizsiz arsaya girdiğini düşünün, asgari ücretle birlikte çalışsa, eve giren bir tane dirimlik asgari ecir dahi olsa bin 200 TL çakılı ödemeleri olacak. Bu misil hiçbir şekilde değişmeyecek. Dolayısıyla bu gelir gruplarımız kendine uyan proje ile başvuracak ve ödemelerini gerçekleştirecek.

Konutların ödemesinde ise vazifeli maaşlarının artma oranına göre artım yapılacak. Fakat güzeşte yıl memurlarımıza yüzdelik 80’e yakın remiks yaptık fakat medyun olan 1 milyon 170 bin kardeşimize ise yüzdelik 25 bindirim yaptık. Yani geliri yüzde 80 artarken tığ borcunu yüzde 25 artırdık. Biz temas devir milletimizin beraberinde olduk. Bu projedeki garaz doğrusu toplumsal çap anlayışı ve tahaffuz ihtiyacını karşılayacak çerçevede yapıldı. Elhak milletimiz dahi balaban ayrımsız haz gösterdi” diye konuştu.

“KİRA VE KONUTFİYATLARI DÜŞÜYOR”

Yapılan binalar ile göz ve kira fiyatlarının Düştüğüne değinen Icra Vekili Çalım, “Kira ve hane fiyatları düşüyor. Bakın Samsun’a, fiyatlar düşüyor. Bunlar elbette düşüyor? Yapılan içtimai konutlarla, kentsel dönüşümle düşüyor. Ayrıca meclisimizin yapmış olduğu aranjman ile düşüyor, yüzde 25 sınırlama konuldu. Nedeniyle tığ bu manada dahi ihtiyaçlara göre cereyan ettik, etmeye da devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Toplumsal Bölük Projesi’nden yararlanan vatandaşların ödemelere şüphesiz başlayacağı sorusuna de yanıt veren Amaç Çalım, şunları söyledi:

“Ödemeler sözleşmeyle başlıyor. Bununla ilişkin güzel bir örnek var elimizde. Zaman Samsun’üstelik Atakum ve Canik’teki sosyal konutlarla ilişkin sözleşme yapılmadı. Zira arazideki problemlerden ufuk. Onlar Facia Mahallesi’ndeki konutları takanak. Konutlardan 2 ay bilahare, 3 ay sonradan bitenler var. Hamle aşama bitecek. Orayı aldığında ve evine az daha girdiğinde kavil yapılacak. Yani biz bütün vatandaşımızın lehine akıntı ettik.”

Share: