VETERİNER HEKİMLER, SOKAK HAYVANLARINA DAHI TRAFİK SİGORTASI İSTİYOR

ADANA Baytar Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, gidiş geliş kazalarında yaralanan çıkmaz hayvanlarının otama masraflarının sigorta şirketlerince karşılanmadığını belirterek, Sigorta şirketleri takkadak sahipli olan hayvanların otama masraflarını karşılıyor. Onu de kazada efsanevi detone değilse ödüyor. Sahipsiz ya üstelik sahipli efsanevi diye ayırmadan tedavi masraflarının kazaya müdahil otomobilin trafik sigortasından karşılanması bu işin yeryüzü cılız çözümüdür dedi.

Türkiye’de gidiş geliş kazasında zedelenmek sonucu yaralanan sahipli hayvanın tedavi masrafları sürücünün trafik sigortası eliyle karşılanırken, bu nitelik sokak hayvanları amacıyla farklılık gösteriyor. Sahipli hayvana çarpan güdücü, baytar kliniğinde masrafları karşıladıktan bilahare sigorta şirketine faturayı ibraz ederek dümbelek ödeme alabiliyor fakat ilçe sonucu yaralanan sahipsiz çıkmaz hayvanlarının otama masrafları, trafik sigortası kapsamına alınmadığı için ödenmiyor. Bu durumun çıkmaz hayvanları için acı gerçeklik olduğunu belirten Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Köse, düzenlemenin yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.

‘MASRAFTAN KORKUP GÖRMEZDEN GELEBİLİYORLAR’

Trafik kazasında yaralanan sokak hayvanlarına ivedili müdahalenin veteriner kliniklerinde ücretsiz yapıldığını ancak elan sonraki otama sürecinde masrafların, hayvanı getiren emanet eliyle ödenmesi gerektiğini anlatan Nihat Köse, yemeden içmeden belediye barınaklarının tekmil süreci ücretsiz gerçekleştirdiğini söyledi. Bu noktada trafik sigortalarının devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Köse, ‘Sigorta şirketleri çabucak sahipli olan hayvanların otama masraflarını karşılıyor. Onu de kazada hayvan detone değilse ödüyor. Çıkmaz hayvanları amacıyla tek maddi bindi namevcut. Böyle olunca insanlar masraftan korkup yaralı hayvanı görmezden gelebiliyor. Iyesiz ya da sahipli hayvan, diyerek ayırmadan tedavi masraflarının kazaya karışan otomobilin trafik sigortasından karşılanması bu işin genişlik basit çözümüdür’ diye konuştu.

Kazada yaralanan çıkmaz hayvanını tedavi üzere getirenden ücret talep edince tepkiyle karşılaştıklarını belirten veteriner Orhun Göğebakan ise print durumda kaldıklarını vurguladı. Hayvan Bilimi için herkesin ilişki olup akım etmesi gerektiğini belirten Göğebakan, ‘Bu konuya sistem pozitif yaklaşmalı ve eş hal bulunmalıdır. Bu şekilde bir nice çıkmaz hayvanı maddi durumlardan ufuk gaileli halde ölüme metrukiyet edilebiliyor. Bu durumun önüne geçilmeli’ dedi.

YARALI SOKAK KEDİSİNİ AMELİYAT ETTİRDİ

Öte yandan evinin önünde otomobil çarpması sonucu bacağı alıngan yavru çıkmaz kedisini baytar kliniğine getiren ve masrafları öz cebinden ödeyerek cerrahi müdahale ettiren Kaan Cansever ise sigorta şirketlerine çağrıda bulunarak, ‘Bu minik kediyi gördüm ve tedavi ettirdim ancak temas efsanevi onun kadar bahtlı olmayabiliyor. Bu hayvan bilimi biri arkalama ederse hayata tutunabiliyor. Kesinlikle kullanılmamış bire bir aranjman gelmeli ve sigorta şirketleri elini taşın altına koymalıdır’ diyerek konuştu.



Share: