Manisalı Eczacı: “İlaç Yok 10 Pasaj Almak İstediğim İlacı 2 Modül Verdiler Yakında Karneyle İlaç Alacağız”

Manisa’üstelik ispençiyari özne Sadiye Demirel, çıkar yol yokluğundan balkı yandı. Demirel, “İlaçlar bulunmayan. O yoklar bitmedi. Şu anda 10 pare ahzetmek istediğim ilacı 2 şerha verdiler. Yakında karneyle ilaç alacağız. Euro’yu 7.60’dan hesaplıyorlar. Bizim giderlerimiz yüzde 300 artıyor. Tıpkısı yüzdelik 37 bindirim gördük, bire bir yüzdelik 25 bindirim gördük bu da tam değil. Elektriğim bildirme fazla 300-500 TL arası geliyordu deminden 3 bin TL canlılık faturası geliyor. 38 almanak eczacıyım böyle tıpkısı husus görmedim. Bu mübrem ayrımsız sondu zira yerli çare bulunmayan, bütün ithal” dedi.

CHP Manisa Saylav Bekir Başevirgen Manisa’nın Turgutlu ilçesinde cemaziyelevvel eczaneye giderek yaşanan sorunları dinledi. Eczacı Sadiye Demirel, Başevirgen’e şu sözlerle dert yandı:

“İlaçlar namevcut. O yoklar bitmedi. Şu anda 10 kıta ahzetmek istediğim ilacı 2 kesim verdiler. Geçenlerde karneyle ilaç alacağız. Euro’yu 7.60’dan hesaplıyorlar. Bizim giderlerimiz yüzdelik 300 artıyor. Tıpkı yüzdelik 37 bindirim gördük, tıpkı yüzdelik 25 remiks gördük bu bile yeterli değil. Elektriğim sunma aşkın 300-500 TL arası geliyordu demin 3 bin TL ruh faturası geliyor. 38 yıllık eczacıyım böyle bire bir öz görmedim. Bu kaçınılmaz bir sondu zira evcil çıkar yol namevcut, hep ithal.

Bu kaçınılmaz aynı sondu. Zira domestik derman yok, hep ithal. SSK bir zamanlar SSK’ların kişi fabrikalarında hastalara yetecek büyüklüğünde umar üretiliyordu. SSK hastanelerini lağvettiler, o güzelim tılsım fabrikaları çürümeye bırakıldı. Hastalar o antlaşma ilacı 3,30 kuruşa alıyordu, 5 teklik ödemiyordu. Şimdi yeryüzü kıytırık gerilim ilacına üstelik 80-85 teklik fark ödeniyor.”

BAŞEVİRGEN: “BUGÜN İLAÇTA VE AŞIDA YAŞANAN DIŞA BAĞIMLILIK VE KITLIĞIN TEK SORUMLUSU YANLIŞSIZ PARTİ İKTİDARIDIR”

Eczane ziyaretleri sonrasında yazılı tıpkı açıklama işleyen Başevirgen şu değerlendirmelerde bulundu:

“15 sene öncesine büyüklüğünde Türkiye pandemi hastanesine, telkih üreten enstitü ve yerel ilaç fabrikasına sahipti. Bu kurumların bütünü AK Tümen döneminde kapatıldı. 1979 yılında kurulan ISO 9002 kalite belgesine erbap tek ilaç fabrikası olan SSK Şişli Bomonti İlaç Fabrikası’nda SSK’nin deva ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından toplanmış 22 kabil reçete üretiliyordu. Tablet ilaçlar, israfı ve masrafları azaltmak amacıyla hastanın ihtiyacına göre ambalajsız veriliyordu. 2005’te kilit vuruldu. Yoldaş Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928’de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya emsal gösterildi. 2011’birlikte KHK ile kapatıldı. Zaman ilaçta ve aşıda yaşanan dışa tabiiyet ve kıtlığın yegâne sorumlusu SELIM Tümen iktidarıdır.

“ECZANELERDE CİDDİ BİR İLAÇ YOKLUĞU YAŞANIYOR”

Eczanelerdeki çıkar yol verimsizlik seviyesi yüzde 17’lere büyüklüğünde artık. Eczacı Odalarından bu konu ile ilgilendiren aylardır uyarı yapılıyor. Eczanelerde vahim aynı umar yokluğu yaşanıyor. Serencam bir yılda tılsım fiyatlarına önce yüzde 37 daha bilahare yüzdelik 25 remiks yapıldı. Buna rağmen beklenen salah olmadı. İlaç fiyatlandırmasında belirlenen çakılı seviye ve kök düzem arasındaki makasın açılmasıyla, piyasada yoksuz reçete sayısı birlikte anbean artıyor. Artan maliyetler nedeniyle tılsım firmaları evet istihsal yapmıyor veya beş on deva üretiyor. Fiyatlar yükseldikçe hastaların ödediği derman farkları bile artıyor. Yurttaşlar geçmişe bakarak ilaca daha aşkın para ödüyor. Ödeme kapsamından çıkarılan yüzlerce deva var. Arz yalın kat veca kesicilerin fiyatları birlikte 25 liradan başlıyor.  Devletin ‘İlacın yeryüzü bozuk para olanını öderim’ şeklindeki derman kararnamesi buna bozukluk oluyor. Eşdeğeri varsa o ilacın bozuk olanını şevket ödüyor, o tılsım yoksa muadilini sayrı cebinden veriyor. Bu sorun, bir sosyal hak olan sağlığa ulaşım hakkını dahi ihlal ediyor. İktidar bire bir zaman ilk ilaçta dışa bağımlılığa ve yaşanan reçete krizine benzeri çözüm bulmalı hem eczacıları hem bile yurttaşları bu yokluktan kurtarmalıdır.”



Share: