Demirci’de ballıdarı üretimi Tarım ve Orman Bakanlığının ağaç desteğiyle artacak

Manisa’nın Demirci ilçesinde ballıdarı rekoltesinin iki katına çıkarılması için üreticilere Ekincilik ve Orman Bakanlığı aracılığıyla 10 bin 350 fidan dağıtılacak.

Kiraz, badem, hünnap ve cevizin birlikte incir üretiminin da yaygınlaştığı Demirci’da rekolteyi arttırmak üzere Ekincilik ve Orman Bakanlığına vabeste Nebati Istihsal Umumi Müdürlüğü say başlattı.

Bu kapsamda hele kırsal mahallelerdeki üreticiye yüzde 75’i armağan doğmak amacıyla 10 bin 350 ballıdarı fidanı verilecek. Böylecene almanak 150 titrem olan rekoltenin 300 tona yükseltilmesi hedefleniyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, AA muhabirine, Demirci’de 285 dekar alanda incir istihsal yaptıklarını söyledi.

Bölgedeki ballıdarı üretimini artırmaya çalıştıklarını dile getiren Şenyurt, “Tarım ve Orman Bakanlığımız Nebati Istihsal Genel Müdürlüğümüzün projesi kapsamında çiftçimize yüzde 75 hibeli adına 10 bin 350 ballıdarı fidanı dağıtacağız. Hedefimiz dağıtılacak bu fidanlar ile ballıdarı üretim rekoltemizi 300 titrem üstüne hissetmek.” dedi.

2 mahiye hasat sezonu başladı

Öte yandan Boyacık, Mezitler, Alaağaç, Ayvaalan, Ahmetler ve Hırkalı mahallelerinde üretilen incirlerin hasadı sürüyor.

Yaklaşık 2 kamer süren hasat döneminde üreticiler, topladıkları incirleri ebadına göre sınıflandırılarak kasalara diziyor. Bölgeye mevrut tüccarlar marifetiyle alınan mahsulat daha sonradan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya kabil balaban şehirlere atıf ediliyor.

İncir üreticisi Halil Sönmez, arazisindeki 100 ağacı haftada iki nöbet hasat ettiğini anlatarak, “İncir bu yörenin kesim kaynağı, bu zaman verimden memnunuz.” diye niteleyerek konuştu.

Share: